Vinterens beste krimbøker 2023

KrimbøkerVinterens beste krimbøker 2023

På jakt etter spenning foran peisen i vinter? Her er en guide til 12 av vinterens beste krimbøker.

Estimert lesetid 12min
Foto av peis med teksten «Vinterens beste krimbøker»
Hvem elsker vel ikke vinterkos foran peisen med en god krim? Vi har samlet 12 av vinterens beste krimbøker. (Foto: Ashim D’Silva / Unsplash)

Vinteren er høytid for oversatte krimbøker, og her er det virkelig mye å glede seg til. Liza Marklund, Romy Hausmann og Sam Lloyd er noen av leserfavorittene som er på vei med nye bøker ut i bokhandlene. I vinter kommer det også to strålende norske krimbøker som vil vekke oppmerksomhet. Både Grethe Bøe og Ellen G. Simensen hadde stor suksess med sine krimdebuter, og nå er de klare med oppfølgerne.

Her kan du lese mer om 12 av vinterens beste krimbøker, sortert i kronologisk rekkefølge.

Vinterens beste krimbøker 2023:

Vinterens beste krimbøker 2023

Liza Marklund er tilbake: «En suveren forteller»

Liza Marklund: Kallmyren

Liza Marklund hadde et fantastisk comeback som krimforfatter med Polarsirkelen. Den var en av fjorårets mestselgende krimromaner i pocket. Oppfølgeren Kallmyren har akkurat fått strålende anmeldelse av Elin Brend Bjørhei i VG. I hennes femmer-anmeldelse konkluderte hun slik: «Kallmyren er ikke bare en skikkelig god kriminalroman, boken viser også at Marklund er en suveren forteller.»

I august 1990 gikk Wiking Stormbergs kone, Helena, til Kallmyren og druknet seg. Ved bredden av myren lå babyen deres, halvdød av insektbitt. Helenas kropp ble aldri funnet og Wiking har aldri kommet over tapet av kona. Men barna og jobben som politisjef i Stenträsk har gitt ham mening med livet.

Så lander et brev i postkassen til Markus, Wiking og Helenas sønn som nå er blitt voksen. Brevet er skrevet i Helenas håndskrift. Det er en trussel, skrevet med Helenas håndskrift og undertegnet med hennes karakteristiske signatur, stjernen som ser ut som arret på magen hennes. Wiking stilles på umenneskelige prøver og begynner å lure på om han er blitt gal eller om det finnes en trussel mot ham og familien hans.

I salg nå.

Like god som «Elskede barn»

Romy Hausmann: Perfect Day

Romy Hausmanns Elskede barn har nå ligget ett år på bestselgerlisten for pocket. Nå er Hausmann aktuell med en ny skremmende og mesterlig psykologisk thriller: Perfect day.

Jenter på mellom seks og ti år har forsvunnet over en periode på fjorten år. Røde bånd viste politiet veien til likene deres. Men ingen har klart å finne spor etter gjerningsmannen.

En kveld blir den internasjonalt anerkjente filosofiprofessoren og antropologen Walter Lesniak arrestert mens datteren Ann er til stede. Tiltalen lyder: drap på ti unge jenter. Professor Tod er overskriften i tabloidpressen. Men datteren Ann er fast bestemt på å bevise farens uskyld – og dermed begynner en reise inn i menneskesjelens aller mørkeste rom.

I salg nå.

Tap, svik og mot

Wilbur Smith: Pust av ild

Wilbur Smith var en av verdens mest leste forfattere med 140 millioner solgte bøker. Han døde i 2021, 88 år gammel. Han rakk å skrive 49 bøker, og de aller fleste av dem er oversatt til norsk.

I nesten alle romanene er handlingen lagt til Afrika, og de to familiene Courtney og Ballantyne opptrer i de fleste av dem. Bøkene er oversatt til 30 språk, og flere er filmet. Heldigvis har han etterlatt seg flere manus, slik at det fortsatt vil komme ut noen Wilbur Smith-bøker.

1754. Theo og Connie Courtney har vært uatskillelige siden fødselen og oppveksten i India, men blir adskilt da foreldrene dør.

Theo, preget av skyldfølelse, søker frelse i kamp og konflikt og slutter seg til britene i krigen mot den franske og indiske hæren. Connie føler seg forlatt av broren og sverger at hun aldri mer skal la noen mann eie henne. I stedet bruker hun skjønnheten sin til å manipulere seg til Frankrike, der hun nok en gang faller i klørne på ondskapsfulle menn, hvis appetitt på krig og ære fører henne til frontlinjene i Nord-Amerika.

Da søsknene igjen møtes innser de at hevnen og forløsningen de begge søker kan koste dem livet.

I salg nå

«Fantastisk snedig»

Sam Lloyd: Kjølvann

Sam Lloyd er en av de nye store britiske krimforfatterne. Kjølvann har fått fabelaktig mottakelse i England og The Sunday Times mente den var «fantastisk snedig!».

Livet kan endre seg på et blunk. Lucy har alt hun kan ønske seg: et vakkert hjem som ligger høyt ved klippetoppene over Devon-kysten, en hengiven ektemann og to barn. Men så en morgen stopper tiden. Familiebåten deres blir funnet, forlatt langt ute på havet.

Lucy prøver desperat å få tak i mannen sin for å gi ham beskjed, men mens sekundene tikker går det sakte opp for henne – hva om var det ham som tok båten? Og i så fall, hvor er han nå?

I tillegg ventes det en voldsom storm, og Lucy får en følelse av at noe helt forferdelig kommer til å skje. Hun må våge å møte sin mørkeste frykt for å redde alt hun har kjært.

I salg nå.

Jack Reacher har aldri en plan B

Lee Child: Ingen plan B

Lee Child har solgt over 100 millioner bøker på verdensbasis. Hvert femte sekund selges det en ny bok av Lee Child et sted i verden. Jack Reacher er en av tidenes mest kjente heltfigurer fra film, ny TV-serie, men først og fremst fra bøkene.

Da en kvinne dør under hjulene på en buss, blir dødsfallet regnet som selvmord. Men Jack Reacher var på stedet og så hva som egentlig skjedde: En mann i grå hettegenser kom snikende og dyttet offeret til sin visse død – før han raskt tok tak i den døde kvinnens veske og forsvant. Da et annet drap også blir ansett som en ulykke, vet Reacher at det ikke stemmer.

Med en drapsmann på frifot, har ikke Reacher tid til å involvere politiet. Han tar saken i egne hender.

Men Reacher er ikke klar over at drapene er en del av noe mye større og mer omfattende: En pyroman som er ute etter hevn, et fosterbarn på flukt, et hemmelig konspirasjonsnettverk. Det er ikke rom for feil, men de involverte gjør en alvorlig en: De vurderer ikke Reacher som en trussel. «Det står for mye på spill til å frykte skygger.» Men Reacher er ingen skygge. Han er kjøtt og blod. Og nådeløs når det gjelder å gjøre det rette.

For når trusselen er Reacher, er det ingen plan B.

I salg nå.

En av Storbriatnias mest hyllede krimforfattere

Sharon Bolton: Begravet    

Sharon Bolton
Sharon Bolton. (Foto: John Coutts)

Sharon Bolton har raskt blitt en av Storbritannias mest hyllede krimforfattere. Hun har blitt nominert til en rekke priser, blant annet ITW Thriller Award og Barry Award, og vunnet The Gold Dagger og Mary Higgins Clark Award.

Politibetjent Florence Lovelady vender tilbake til Sabden for å innfri et løfte hun har gitt den døende seriemorderen Larry Glassbrook. Fire barneskjeletter har blitt avdekket nær et barnehjem, og Larry insisterer på at dette ikke er gamle levninger.

Frigjort av nyheten om faren Larrys død, er Cassie Glassbrook nå fri til å besøke hjembyen sin for å vinne tilbake barndomskjæresten. Ingenting skal forhindre henne fra å få ham tilbake.

Når de to kvinnene vender tilbake til byen som nesten tok livet av dem for tretti år siden, avdekkes lenge begravde hemmeligheter som kan ødelegge dem alle.

I salg fra 16. februar

Den nye stjernen i britisk krim

Cara Hunter: Hele sannheten

Cara Hunter
Cara Hunter. (Foto: Justine Stoddart)

Cara Hunter er en av de nye stjernene i britisk krim. Hun bor selg i Oxford, og hennes krimserie om Adam Fawley utspiller seg også i Oxford.

Når en student ved et Oxford-universitet anklager en av professorene for seksuelle overgrep, er kriminaletterforsker Adam Fawley kjapp med å anta hva som har skjedd.

Men det viser seg at saken ikke er så opplagt som man skulle tro. De klassiske rollene som offer og gjerningsmann er snudd og denne gangen er det en mannlig rugbyspiller som anklager en kvinnelig professor for overgrep. Både offeret og gjerningspersonen har alt å tape, likevel, eller nettopp derfor, lyver en av dem.

Da en kvinne blir funnet myrdet på en jernbanebro, gjør Fawley saken til topprioritet. Helt til han innser at alle ledetrådene i jakten på morderen peker mot ham selv. Snart befinner Fawley seg selv i varetekt og dessverre har marerittet bare så vidt begynt.

I salg fra 16. februar

Jagerpiloten Ylva Nordahl er tilbake

Grethe Bøe: Snøleoparden

Grethe Bøe
Grethe Bøe. (Foto: FredJonny)

Grethe Bøe hadde stor suksess med krimroman-debuten Mayday. Den fikk strålende kritikk, solgte svært godt her hjemme og er også solgt til flere land. Grethe Bøe har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisbelønte spillefilmer og TV-serier fra nordområdene før hun debuterte som krimforfatter.

Snøleoparden plukker opp tråden der den suksessrike debutromanen Mayday slapp. Igjen vikles Ylva inn i et storpolitisk spill hvor en planlagt terrorhandling truer med å utløse en atomkatastrofe på Svalbard, som vil sette vesten mot «resten». 

Den eneste som kan stoppe terrorangrepet er Ylva Nordahl. Vi følger Ylvas kamp mot tiden fra Galapagos havdyp, til Paris, Beijing og magiske Svalbard. Hun oppdager at femtekolonister med forgreninger langt inn i vestens egne sikkerhetsorganisasjoner ønsker å knuse den verden de er satt til å beskytte.

I salg fra 23. februar

Den finske krimdronningen

Elina Backman: Når sporene forsvinner

Omslaget til krimboka "Når sporene forsvinner" av Elina Backman
Når sporene forsvinner
Elina Backman, Morten Abildsnes (oversetter)

Eline Backman er den nye store stjernen i finsk krim, og hennes bøker er solgt til mange land.

En filmstudent blir funnet død i et naturreservat utenfor Helsingfors, og sjefsetterforsker Jan Leino og kollegaene blir koblet på saken.

En annen student forsvinner like etter. Journalisten Saana, som har fått ny jobb, og blir engasjert i forsvinningen, fordi det er broren til en kollega som er borte.

For å hjelpe til i søket lager hun en true crime-podcast om studentene. Igjen etterforsker hun og Jan samme sak, men han holder informasjonen for seg selv. Dessuten opptar etterforskningen mye av Jans tid, og Saana føler seg usikker på forholdet deres.

Jan på sin side er frustrert. Han vet at ulykker ofte er årsaken til unge menn forsvinninger. Men i dette tilfellet ser de nesten ut til å at de har blitt jaget.

I salg fra 23. februar

Nervepirrende psykologisk thriller

Ellen G. Simensen: Den navnløse arven

Den navnløse arven er en krimfortelling i Lisa Marklunds ånd, slik vi kjenner den fra Polarsirkelen. Jakten på identitet, og konsekvenser av et offentlig donorsystem som rakner, setter rammene for krimromanen i denne andre boken i Lars Lukassen-serien til en av våre mest lovende krimforfattere.

Advarsel: En DNA-test har potensiale til å forandre ditt liv. En junikveld i år 2000 samles en ungdomsgjeng ved et tjern utenfor byen for å feire overgangen til videregående skole. Stemningen er høy, men når morgenen gryr snus gleden. En jente har blitt utsatt for en voldtekt, og hennes hevn hennes ender i en nådeløs tragedie for de involverte. En hendelse som skal prege dem alle inn i voksenlivet.

16 år senere blir en lege ved en fertilitetsklinikk på Ringerike brutalt myrdet. Etterforsker Lars Lukassen kobles på saken. Politiet forstår raskt at saken vil bli utfordrende å løse, og de dras inn i en sak som skal vise seg å ha dype forgreininger i Norges sæddonorsystem og menneskers liv, men også Lukassens egen livshistorie.

I salg fra 2. mars

Smart britisk landsbykrim

Fiona Barton: Local gone missing 

Fiona Barton
Fiona Barton. (Foto: Justyn Willsmore)

Britiske Fiona Barton er en erfaren journalist som i en årrekke har skrevet for Daily Mail og andre store britiske aviser.

Hun fikk et kjempegjennombrudd i 2016 med sin debutroman, Enken, som et samlet pressekorps gav glimrende anmeldelser, og hun har siden gitt ut flere kritikerroste krimromaner.

Elise King var en vellykket og ambisiøs politietterforsker, men er nå sykmeldt på grunn av kreft. Hun flytter til den søvnige kystbyen Ebbing for å komme til hektene.

I Ebbing er spenningen økende på grunn av konflikter mellom lokalbefolkningen og «helgefolket», de velstående ferieturistene som inntar byen med penger og ambisiøse byggeprosjekter.

Spenningen i landsbyen stiger ytterligere da en av nykommerne arrangerer en stor musikkfestival for å sette Ebbing på kartet. Under festivalen overdoser to lokale ungdommer. Og samtidig forsvinner en av landsbyboerne. Elise klarer ikke å la saken ligge. Ebbing er en liten by, men konspirasjonene og hemmelighetene som lurer i dens skygger er mange. Og de kan vise seg å være større og mørkere enn Elise kunne frykte.

I salg fra 2. mars

Liker du «Den tynne blå linjen», vil du elske denne

Bjerre & Casserfeldt: Ekko av et skudd

Bjerre & Casserfelt.

Bjerre & Casserfeldt er det nye radarparet i svensk film. De skriver i en god svensk tradisjon som kan minne om Sjöwall & Wahlö eller kanskje heller om TV-serien «Den tynne blå linjen».

Ekko av et skudd er den andre boken i serien Linje 17. Der følger vi politifolkene Lina Kruse og Jack Karlberg i deres kamp mot kriminalitet i Stockholmsforstaden Bagarmossen.

Politiassistent Lina Kruse rykker ut på et oppdrag der alt går galt. Et skudd går av og et menneske dør. Skuddet sender en trykkbølge av sinne gjennom byen. Demonstrasjoner mot politivold eskalerer når motdemonstranter mobiliserer et borgervern. Hvor mange må dø før voldsspiralen stoppes?

I salg fra 2. mars

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder