Hans Olav Lahlum: – Artig situasjon å være i å ha gitt ut ti romaner i samme serie

Hans Olav Lahlum er ute med ny krimroman! Denne gangen har hans krimhelt Kolbjørn «K2» Kristiansen begynt sitt nye liv som privatetterforsker.

Estimert lesetid 3min

Hans Olav Lahlum er et kjent ansikt for de fleste, og har i flere år vært aktuell som både forfatter og sjakkekspert. Han står bak bøker som Haakon Lie – historien, mytene og mennesket, Presidentene – fra George Washington til Barack Obama og en rekke krimbøker.

Denne høsten er han aktuell med den tiende krimromanen i serien om etterforsker-radarparet Kolbjørn «K2» Kristiansen og Patricia, nemlig Søskenmysteriene.

På Boktips LIVE forteller han om denne, om justismord og om å være en del av den eksklusive klubben av forfattere som har gitt ut ti krimbøker i samme serie.

Se hele intervjuet med Hans Olav Lahlum øverst i saken.

En uskyldig dømt mann?

Lahlum er kjent for sine spennende bøker, og denne er intet unntak. En god krimroman har jo da også gjerne et godt anslag, som skal fange leserens oppmerksomhet. Hvordan starter denne boken?

– Den forrige boken i denne serien sluttet jo med at min trofaste politietterforsker Kolbjørn «K2» Kristiansen, på grunn av sine noe ukonvensjonelle arbeidsmetoder, mistet jobben i Oslo-politiet og isteden begynte å jobbe som privatetterforsker, forteller Hans Olav Lahlum.

Den nye hverdagen for Lahlums krimhelt er fylt med ganske kjedelige saker, blant annet fra en del forsikringsselskaper. Men én dag kommer det likevel en sak som fanger hans oppmerksomhet.

– En ung dame kommer inn på kontoret, og sier at mannen hennes, som har sonet ti år i fengsel for drapet på hennes bror, blir sluppet ut neste dag. Hun mener mannen er uskyldig.

Slik starter altså Søskenmysteriene, men fortsettelsen er fylt med enda flere mysterier og uventende vendinger.

Lahlum inspirert av justismord

I Søskenmysteriene er justismord et viktig stikkord. Lahlum har satt handlingen til 70-tallet, og mener selv at dette ikke var en så god og fredelig tid som mange skal ha det til.

– Denne boken har jo et litt alvorlig tema. Det er mange som sier at det var en tryggere og bedre tid før – det stemmer jo ikke. Det var en utryggere tid på de fleste måter, sier forfatteren.

Lahlum mener spesielt at det ble gjort mange grove feil knyttet til rettssystemet på denne tiden.

– 60- og 70-tallet er jo en periode i Norge med ganske grusomme justismord som har blitt avdekket flere tiår senere. For eksempel Liland-saken, og den kanskje aller verste: justismordet på Fritz Moen. Det er klart at jeg har vært inspirert av disse sakene, sier Lahlum.

Søskenmysteriene kan bestilles hjem her.
Kjøp Søskenmysteriene som e-bok her.

Ekstremt produktiv

Hans Olav Lahlum er en av våre aller mest produktive forfattere. Hanhar skrevet en rekke bøker i ulike sjangre og nå har han også klart det kunststykket å gi ut ti bøker i samme krimserie. Dette er det ikke så veldig mange andre som har klart.

– På 1900-tallet var det nesten ingen som klarte å gi ut ti bøker i samme krimserie. Gunnar Staalesen var den første som klarte det, men det var helt ute på 90-tallet. Det spørs jo litt om man regner med bøkene om Pelle og Proffen fra Ambjørnsen. Men veldig lenge var denne ti-klubben ganske eksklusiv, påpeker Lahlum.

I dag finnes det likevel et knippe forfattere som har klart denne bragden.

– Nå er det jo blitt en del flere. Vi er vel et dusin norske krimforfattere, men det er jo en artig situasjon å være i, å ha gitt ut ti romaner i samme serie.

Se hele intervjuet med Hans Olav Lahlum øverst i saken.