H.S. Palladino: – Vi må gi folk litt slakk, for vi vet ikke hva det er de går og bærer på

Debuten hennes ble solgt til Tyskland og Danmark allerede før utgivelse og ble kalt «Effektiv ny norsk krim!» av VG. Det at vi ofte formes av ting vi ikke husker, er fascinerende, forteller Palladino på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 4min

Det var interessen for kompliserte mennesker som var utgangspunktet da krimdebutant Hilde S. Palladino – med forfatternavnet H.S. Palladino – skrev Den som frykter snøen, forteller hun fra scenen på Boktips LIVE.

Den karakterdrevne psykologiske krimmen er et fengslende dykk ned i menneskets fortrengte minner og i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om vi ikke husker den.

– Jeg synes det er veldig fascinerende, hva er det som former oss som vi egentlig ikke vet om?, spør forfatteren og peker på det at det ofte er noe underbevisst som bidrar til at vi f.eks. gjør dumme ting, begår lovbrudd, blir sinte eller ler der det er upassende.

Om boka

«Den som frykter snøen»

Foto av krimboka "Den som frykter snøen"
(Foto: Lina Hindrum)
  • Karakterdrevet psykologisk krim
  • Solgt til Tyskland og Danmark allerede før utgivelse
  • VG kaller den «Effektiv ny norsk krim!»

Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «Jeg vet hvorfor du har mareritt» rablet på baksiden. Bjørk har grusomme mareritt som hun aldri har fortalt til noen. Hvordan kunne Azora vite om dette, og hvorfor hadde hun et foto av Bjørk?

Både politiet og Bjørk selv leter etter forbindelsen mellom Bjørk og Azora. En forbindelse som henger tettere sammen med Bjørks eget liv enn det hun selv aner.

Den som frykter snøen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner, i hvordan fortiden preger oss selv om vi ikke husker den. Samtidig skildrer boka et rufsete Oslo, der byens brutale skyggesider ligger som et troverdig og realistisk bakteppe.

Det danske forlaget Straarup & Co. skrev dette om boka da de kjøpte den:
«Vi har nu haft to læsere på, som begge siger, det er en af de bedste krimier, de har læst hele sidste år.»

Krim viser oss folk under ekstremt press

Selv om hun selvsagt også leser krim for underholdningens del, synes hun sjangeren har noe viktig ved seg fordi den byr på en unik sjanse til å beskrive mennesker som står i sin verst tenkelige livssituasjon.

– Det er frykt, det er skam, det er et mord som har skjedd. Bjørk blir jo selv mistenkt. En krimroman er en unik måte å vise hvordan folk kan ha det i ekstremt pressa situasjoner, man kan utforske det på det dypeste. Vi må gi folk litt slakk, for vi vet ikke hva det er de går og bærer på, sier forfatteren.

Den som frykter snøen kan bestilles hjem her. (Foto: Lina Hindrum)

Karin Fossum, Tana French og Mindhunter

Palladino ler litt når programleder Knut Gørvell sammenligner henne med Karin Fossum.

– Du må ikke sammenligne meg med henne! Hun er jo sin egen sjanger og har sin egen greie. Men jeg er opptatt av det samme, ja, og jeg elsker bøkene hennes, absolutt, så jeg har vært veldig inspirert av henne.

Også den kritikerroste krimforfatteren Tana French synes hun at skriver ekstremt godt og interessant, med sine anti-helter som gjerne har andre problemer enn det at de drikker for mye. De er litt «rare» og er kanskje ikke så godt likt på kontoret. I tillegg elsker hun tv-serier som Mindhunter.

Bor på Bali

Drømmen om å skrive bok har alltid vært der, men det skulle gå lang tid før hun for alvor satte den ut i live.

– Lenge gjorde jeg andre ting – skrev for magasiner, sosiale medier osv. Men jeg ble aldri kvitt tanken om å skrive en bok. Og så er jeg veldig sta, slår Palladino fast.

Hun bor vekselvis i Oslo og på Bali, hvor hun flyttet i 2013.

– Jeg bodde i Horten og pendlet til Oslo, men ønsket meg et annet, roligere liv og mer tid til de tingene som betydde noe for meg. Og da avgjørelsen om å dra først var tatt, så var det egentlig veldig lett, sier forfatteren.

Tidlig om våren for to år siden kom hun til Norge og skulle bli i to måneder, men covid gjorde at det selvsagt ble mye lenger.

– Pandemi-tiden har egentlig vært ganske OK, for jeg har fått tid til å skrive. Og i fjor bestemte jeg meg: Nå skal ikke boka lenger være et sideprosjekt, nå skal den bare ut.

Planlegger serie

Da Den som frykter snøen ble solgt til Danmark og Tyskland før utgivelse, kjøpte sistnevnte sensasjonelt nok også bok nr. 2, selv om den langt fra var ferdigskrevet. Palladino kan ikke si så veldig mye om den foreløpig, men hun kan da røpe noe:

– Det blir en serie, med samme hovedperson. Så får vi ser hvilke andre personer som blir med videre. Vi skal også fortsette å være i Oslo. Jeg begynte jo i Den som frykter snøen med å skrive om Bali, men så oppdaget jeg at hele settingen, det som er fantastisk med Bali, det tok litt over for historien. Så jeg droppet det.

Relaterte artikler