Årets beste krimbøker 2022

KrimbøkerÅrets beste krimbøker 2022

På jakt etter spenning? Her er vår guide til 14 av årets beste krimbøker.

Estimert lesetid 18min
Årets beste krimbøker 2022
Vi guider deg til 14 av årets beste krimbøker. På bildet: Lars Keplser, Torkil Damhaug, Hans Olav Lahlum, Karin Fossum, Hanne Gellein og Kim Leine.

2022 har vært nok et godt år for krim og spenning. Med nye bøker fra Lars Kepler, Karin Fossum og Hans Olav Lahlum har de store stjernene fått vist nok en gang at de er mestre i faget.

Samtidig har nye talenter for alvor gjort seg gjeldende med sine første og andre bøker, slik som H.S. Palladino, Hanne Gellein og Romy Hausmann.

Overraskende nok har også flere forfattere som er best kjent fra andre sjangre – Kjersti Halvorsen, Kim Leine og Lucinda Riley – i år utgitt krimbøker. Har du ikke fått med deg disse, har du mye å glede deg til.

Dette er vår guide til årets beste krimbøker 2022. Trykk under for å bla til boka du vil lese mer om:

14 av årets beste krimbøker 2022

Nordens mestselgende krimforfattere

Lars Kepler: Edderkoppen  

Edderkoppen er den niende boken om Joona Linna, og her er det bare å glede seg eller som Simen Ingemundsen i Randaberg 24 skrev i sin sekser-anmeldelse: «du må bare oppleve dette mesterverket av en krimbok».

For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – hvorav en ligger og venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå.

En sekk med nesten helt oppløst kropp blir funnet fastspent til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe drapsserien.

Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å sette sammen puslespillet og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den voldelige jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje de allerede sitter fast i spindelvevet.

«Fossum-krim av beste merke»

Karin Fossum: Natteløperen          

Karin Fossums nye krim er nervepirrende lesning for den kresne og intelligente leser, og den nye, sjarmerende krimhelten Eddie Feber vil forføre nye lesere. Natteløperen fikk strålende anmeldelser bl.a. terningkast 5 i både VG og Dagbladet. Cathrine Krøger i Dagbladet konkluderte slik: «En sjarmerende etterforsker og en nervepirrende gal morder. Her får du Fossum-krim av beste merke.»

Fossums nye krimhelt Eddie Feber (som vi så vidt ble kjent med i Drepende drage. Angrende hund) får utfolde seg til fulle i denne romanen: der Sejer er sindig, gjennomtenkt og avmålt, er Eddie Feber en uvanlig type etterforsker: en kvikk, kjekk og uvøren type som kaller seg selv Supermann.

En gammel dame våkner av at det står noen over senga hennes. Ansiktet er uvirkelig, det lyser som månen, skikkelsen er liten. De små, bleke hendene løfter en Colt SA Army og trekker av, men det er et vådeskudd uten patron, og skikkelsen forsvinner like raskt som den dukket opp.

I kvinnens leilighet finner etterforsker Eddie Feber en post-it-lapp med en tallkode – er det tilfeldig eller betyr det noe? Det viser seg raskt å være et viktig spor, men hvordan tolke det? Etter kort tid får flere eldre mennesker besøk av Natteløperen og tror deres siste time er kommet, og snart faller det første offeret for en kule fra Colten.

Eddie Feber er et kraftfelt på jobb, og hjemme har han et hus fullt av unger og kona Karmen som skriver krimromaner. Feber bruker utradisjonelle metoder for å finne sannheten, noen vil kalle strategiene hans uforsvarlige.

Lucinda Rileys eneste krimroman

Lucinda Riley: Mordene på Fleat House

Lucinda Riley er den mestselgende oversatte forfatteren i Norge det siste tiåret. Riley gikk bort i fjor, så alt for tidlig, men heldigvis har hun etterlatt seg noen romaner. I mai kom hennes eneste krimroman, Mordene på Fleat House, ut. Den er blitt svært godt mottatt av anmelderne.

VGs anmelder Guri Hjeltnes trillet en femmer og skrev: «Bare å glede seg! Som Lucinda Riley kan skape stemning, også som krimforfatter! […] Lucinda Rileys store leserskare kan bare glede seg til den eneste krimboken hun skrev.»

Det plutselige dødsfallet til en elev ved Fleat House på St. Stephen’s – en privat internatskole i det dypeste Norfolk – sjokkerer både skolens elever, ansatte og foreldre. Men skolens rektor er opptatt av å kalle det «en tragisk ulykke».

Det lokale politiet kan likevel ikke utelukke at noe mistenkelig har skjedd, og saken fører til at den anerkjente etterforskeren Jazmine «Jazz» Hunter kommer tilbake til politiet. Jazz trakk seg fra politistyrken i London noen måneder tidligere, av høyst private grunner, men hun går motvillig med på å lede etterforskningen som en tjeneste for sin gamle sjef.

Sammen med sin trofaste kollega Alastair Miles entrer hun skolens lukkede verden, og når Jazz begynner å granske omstendighetene rundt Charlie Cavendish’ tragiske død, tar hendelsene snart en ny og urovekkende vending.

Norgesmester i psykologiske thrillere

Torkil Damhaug: Hund uten grav 

Hund uten grav er en ambisiøs og intrikat thriller med alle Damhaugs kjennetegn. Han er en av de få krimforfatterne som har vunnet Rivertonprisen to ganger. Også denne gangen har anmelderne hyllet Damhaug. Steinar Sivertsen i Stavanger Aftenblad trillet for eksempel terningkast fem og skrev: «spennende dypdykk i hat og hevn».

Damhaug har til nå nektet å skrive om en seriefigur, men denne gangen får vi et gjensyn med advokat Fred Rivers fra Glasshjerte. Gina Witt, feminist og tv-kjendis, beundres og hates for sitt aktualitetsmagasin på NRK. En episode om overgrep får fatale følger, og kort etter blir den omstridte programlederen funnet drept i søsterens hjem.

Den tidligere stjerneadvokaten Fred Rivers får vite at det var datteren hans Silje som kom hjem og fant den drepte – og at drapet har en uhyggelig likhet med det han for tolv år siden selv ble dømt for. Han blir ikke kvitt tanken på at også Silje kan være i fare.

I denne sterke thrilleren dras leseren inn i en verden der vold og hevn truer, men der også omsorg og forsoning er mulig. Fred Rivers er på begge sider av bordet i denne medrivende krimromanen – han begynner å lete etter spor og løsninger, og han unnslipper ikke selv å bli mistenkt for drapet på Gina Witt.

Den tiende boken om K2 og Patricia

Hans Olav Lahlum: Søskenmysteriene 

Lahlum hadde jubileum i høsten da han kom med sin 10. bok om K2 og Patricia. Vi har kommet til året 1974 og K2 jobber nå som privatdetektiv etter å ha måttet forlate jobben ved Oslo politikammer.  Dette er herlig retro-krim med et sinnrikt plot, og det er umiskjennelig Lahlumsk.

Det er året 1974, og K2 arbeider nå som privatdetektiv En dag dukker en ung kvinne ved navn Marlene opp på K2s kontor. Hun legger en tusenlapp og et svart-hvitt-fotografi på pulten hans. Mannen på fotografiet ble i 1963 dømt for drapet på kvinnens storebror, Daniel, og skal løslates dagen etter. Det eneste problemet er at den unge kvinnen på K2s kontor slett ikke er sikker på at riktig mann ble dømt for drapet. Nå vil hun betale K2 for å komme til bunns i mysteriet.

Ikke lenge etter dukker faren til Daniel og Marlene opp, noe som skrur spenningsnivået i denne klassiske K2-romanen opp mange hakk. For hvem er han, egentlig? Og hvorfor er han så opptatt av å stilne datterens ønske om å oppklare saken? Farens eget ønske om å oppklare sin egen søsters forsvinning i 1939 bidrar også til å legge grunnlaget for en kompleks roman. Over familien har det hvilt en «forbannelse» som gjennom generasjoner har preget dem.

Hvem var Daniel? Av hvem ble han drept, og hvorfor? Og hva har hans tantes forsvinning med saken å gjøre?

En ny stjerne?

H. S. Palladino: Den som frykter snøen

Hilde Palladino er tidligere elev ved Krimforfatterskolen til Cappelen Damm. Hun bor i Oslo og på Bali og debuterte tidligere i år med den karakterdrevne psykologiske krimromanen Den som frykter snøen. Boken vekket raskt interesse. Faktisk ble den solgt til Tyskland og Danmark allerede før utgivelse, VG kaller den «Effektiv ny norsk krim!», og Stavanger Aftenblad skriver «spennende og velskrevet krimdebut med godt driv, mange overraskelser og personer som både berører og interesserer oss.»

Den som frykter snøen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner – i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om vi ikke husker den.

Terapeuten Bjørk Isdahl blir oppringt av sin tidligere klient, den narkomane kvinnen Azora, som trygler om et møte. Bjørk gir etter for å få slutt på maset om at de kjenner hverandre og at Azora beskytter henne. Men når Bjørk venter på Azora en mørk kveld på Grønland, blir hun i stedet vitne til Azoras brutale selvmord. Hun hopper fra taket og ned i asfalten. Som eneste sjokkerte vitne til det brutale selvmordet blir Bjørk neste dag oppsøkt av politiet. Det viser seg at Azora hadde et bilde av Bjørk på seg da hun døde. Et bilde med teksten «Jeg vet hvorfor du har mareritt». Og Bjørk har grusomme mareritt. Men dem har hun aldri fortalt om til noen.

Hvordan kunne Azora vite om Bjørks mareritt? Og hvorfor hadde hun et bilde av Bjørk da hun døde? Slik begynner etterforskningen av Azoras dødsfall – som raskt viser seg å være alt annet enn et selvmord.

“Et spinnvilt plott»

Øistein Borge: De nakne

De nakne er Øistein Borges femte krimroman om Kripos-etterforskeren Bogart Bull, en serie som har fått varm mottagelse av norsk presse. Årets bok fikk bl.a. terningkast 5 i Randaberg 24, og Simen Ingemundsen mente i sin anmeldelse at dette var «… et spinnvilt plott du kan glede deg til».

Knapt fjorten år gammel rømmer Suzanne Majewski hjemmefra, i håp om å bevare forstanden. Alene i storbyens jungel blir hun et lett bytte for kyniske profitører i pornobransjen. Men én mann har sverget å hevne henne, og snart begynner menneskene bak Suzannes triste skjebne å dø. Dansk politi igangsetter en omfattende etterforskning, men drapsmannens identitet forblir et mysterium.

Mange år senere fatter den norske dokumentarfilmskaperen Thor Sinding interesse for saken, og etter grundig research mener han å kunne avsløre hvem morderen var. Denne iherdigheten skal komme til å koste Sinding dyrt. Suzannes hevner har våknet fra sin lange dvale.

En gotisk, psykologisk roman

Kjersti Halvorsen: Det er jeg som kan hjelpe deg

Kjersti Halvorsen gjorde stor suksess med debutromanen Ida tar ansvar (2019), som blant annet ble nominert til Tarjei Vesaas debutantpris. Nå er filmatiseringen av boken blitt en av vinterens store suksess-serier på ViaPlay.

Kjersti Halvorsens nye roman Det er jeg som kan hjelpe deg er ikke gitt ut under betegnelsen krimroman, men den er uten tvil en av årets mest spennende romaner. Man kan kanskje betegne boken som en gotisk, psykologisk roman med thrillerelementer. Den har fått flere strålende anmeldelser. Både Trine Saugestad Hatlen i VG og Jannicke Totlan i Framtida ga den terningkast fem, og sistnevnte konkluderte med at Det er jeg som kan hjelpe deg er «Ein glimrande psykologisk thriller».

Handlingen er knyttet til Kvervel-slottet, et slott i nygotisk stil som nå fungerer som institusjon for rusavhengige. Der jobber psykologen Edvin. Han er forlovet og skal bli far for første gang. En dag ankommer André som pasient. Edvin kjenner ham fra barndommen, men nøler med å fortelle sjefen sin om relasjonen. Han skammer seg og greier ikke si mer enn at de «gikk på samme skole». Det er absolutt ikke dekkende. Edvin er et mobbeoffer, André var mobberen. Nå må de to forholde seg til hverandre på daglig basis.

Hvorfor begynte André å ruse seg? Hadde Edvin selv en rolle i det som skjedde? Hvorfor gikk det dårlig med André, og bra med Edvin? Og hvor bra gikk det egentlig? Edvin drives etter hvert til det ytterste, og må konfrontere både sårene fra egen fortid og demonene i nåtid. Han får fantasier om å gjøre noe drastisk, og det bygges opp mot et dramatisk crescendo mot slutten.

Ny kritikerrost thriller fra forfatteren av Elskede barn

Romy Hausmann: Marta sover

Elskede barn var 2021-vinterens mestselgende oversatte krim, og ble kritikerrost i alle land den kom ut. I år har den ligget i 49 uker på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for pocket. Marta sover er Romy Hausmanns andre thriller, og det er en ny følelsesladet psykologisk thriller i toppklassen. Også Marta sover gikk rett til topps på bestselgerlistene i Tyskland og har solgt over 100.000 eks der. Her hjemme har den fått veldig gode kritikker. For eksempel ga Tarald Aano i Stavanger Aftenblad den terningkast fem og konkluderte: «Sånn skal det gjøres. Umulig å legge fra seg!»

Det er mange år siden Nadja ble dømt for en grusom forbrytelse. Hun har sonet straffen ferdig og vil bare leve et vanlig liv, bo i leilighet, jobbe, ha noen få venner … Men kan man noensinne bli fri fra sine synder? Nadja er ikke bare det perfekte offer, men også den perfekte syndebukk.

Journalistkrimens Jørn Lier Horst

Atle Nielsen: Mord og kjærlighet

Mord og kjærlighet er en mørk thriller om farlig nysgjerrighet og journalistikkens integritet som stadig settes på prøve. Og der Jørn Lier Horst vet å skildre en politimanns hverdag, i så vel rutiner som dramatikk, gjør Atle Nielsen det samme med journalistens – og det med bunnsolid troverdighet.

Mord og kjærlighet har fått to terningkast seks av anmelderne. Den første sekseren sto i Bergensavisen, der Olav Gorseth mente: «Det er rett og slett en svært god krimroman.» Simen Ingemundsen i Randaberg 24 ga også en sekser og mente at dette var «en krim til å få gåsehud av»

I Mord og kjærlighet møter leseren TV 2- journalisten Ole Bull, som trumfer gjennom en kontroversiell reportasje som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når Bulls sjef blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.

Politiet, med den oppfarende, men dyktige Ingemunn Fenne i spissen, forstår at drapet kan spores tilbake til TV2s reportasjer om den påstått korrupte byråden. Dessuten mistenker politi og presse at den ukjente drapsmannen kan ha flere navn på listen.

Ole Bull går i dekning i London. En by han kjenner godt, og hvor også fotografen Emma Byrnes bor. Lite vet han at et av sporene i drapssaken peker nettopp hit.

Det blir et kappløp på liv og død, både i London og på Vestlandet, og den garvede journalisten Ole Bull stilles overfor sitt livs vanskeligste valg når menneskene bak drapet på TV2s nyhetssjef nærmer seg sitt neste offer.

Inspirert av Arnfinn Nesset-saken

Hanne Gellein: Døden skal du lide

Døden skal du lide er Hanne Gelleins andre krimroman, og den har fått flere veldig gode anmeldelser bl.a. terningkast 6 i Randaberg 24. Hanne Gellein har latt seg inspirere av kanskje norgeshistoriens mest gåtefulle seriemorder, sykepleieren Arnfinn Nesset. I 1983 ble Nesset tiltalt og dømt for å ha drept 22 beboere på Orkdal sykehjem over en fireårs periode. Drapsmetoden var å gi pasientene det åndedrettslammende medikamentet curacit. Nesset var bestyrer ved sykehjemmet mens dette skjedde. I avhørene tilstod Nesset 27 drap, men rett før rettsaken trakk han tilståelsen tilbake.

I Døden skal du lide er det tung stemning på Moveien sykehjem. Beboerne er forskremte, redde og forvirrede. Den dypt religiøse og dedikerte avdelingslederen, sykepleieren Torfinn Morken er på jobb til alle døgnets tider og hjelper til der det trengs. Men i det siste har det vært usedvanlig mange dødsfall. En uvanlig hard influensasesong og samtidig lite penger til vedlikehold. Og stakkars demente Alma Lien, hun som kom seg ut de stengte dørene og ble funnet frosset i hjel.

Rekken av dødsfall fra Moveien sykehjem gir patologen Silje Andersen en dårlig følelse, og hun mistenker at noe kan være fryktelig galt. Men hvordan kan hun klare å bevise det? Det er jo naturlig at de gamle dør.

Samtidig finner Silje en død katt på dørmatta. Posten hennes forsvinner, og sykkelen er låst feil vei. Paranoiaen fra Siljes fortid er i ferd med å innhente henne, er det bare i hennes eget hode alt sammen? Eller er noen ute etter å skade henne?

«Borgen» møter Le Carré

Kim Leine: Karolines kjærlighet    

Kim Leine er en av Nordens ledende forfattere. Han er norsk, men bor i København. Liene skriver bøkene sine samtidig på dansk og norsk, og han har fått Nordisk Råds litteraturpris. Karolines kjærlighet er en ny retning i forfatterskapet. Det er først bind i trilogien om Karoline Blicher, en ambisiøs ung dansk politiker som er forsvarsattache i Russland når vi møter henne i 2013.

Karolines kjærlighet fikk terningkast fem både i Dagbladet og Adresseavisen, og Joakim Tjøstheim i Dagbladet mente at dette var «krimboka vi har ventet på.».

Hun er en stigene stjerne i det høyrepopulistiske partiet hennes far stiftet, ja noe ser sågar på henne som en mulig framtidig statsministerkandidat. Hun har studert russisk, sammen med blant annet journalisten Jesper og Mads som jobber i Politiets etterretningstjeneste. Sammen var de på en tur til St. Petersburg sommeren 2000, den gang var Jepser og Karoline et par, men på den turen treffer Jesper Olga som han forelsker seg i og gifter seg med. Med i gjengen er også Olgas bror Jurij.

Tilbake i Russland i 2013 innleder hun, til tross for at hun er gift hjemme i Danmar,k et forhold til en russer ansatt i kulturdepartementet. Det viser seg å åpen oppe en ny verden av kontakter og ressurser. Han viser seg blant annet å kjenne folk som kjenner folk som kan være til fordel for Karolines karriere.

Samtidig fatter dansk etterretning interesse for forholdet … Dermed er bordet dekket for et politisk spill på høyeste nivå, hvor det menneskelige drama tar uventete vendinger.

Tidenes dårligste middagsselskap

Martin Österdahl: Parmiddagen

Martin Österdahl er sjef for Eurovisjon og en av Sverige nye krimstjerner. Parmiddagen har fått svært gode anmeldelser i Sverige, og her hjemme fikk den terningkast seks i Randaberg 24.

Det er tidlig nyttårsmorgen da politiet møtes av et makabert syn utenfor en av herskapsboligene. På bunnen av det tomme og vinterstengte bassenget ligger to nakne, forvridde kropper.

Kvelden før har et forelsket tenåringspar planlagt å la foreldrene møtes for første gang. Da gjestene samles, forsvinner raskt illusjonene om en vellykket kveld. Rundt det pent dekkede bordet vekkes minner om gammel urettferdighet til live og snart styres hendelsene mot den ugjenkallelige slutten.

Norsk action på internasjonalt nivå

Sigbjørn Mostue: Taus savanne 

Taus savanne er oppfølgeren til Sigbjørn Mostues Riverton-nominerte og neglebitende thriller Himmelen skal gråte blod, hvor vi møter helten Even Stubberud, leder for en topphemmelig antiterrorenhet. Taus savanne har fått flere fantastiske anmeldelser, bl.a. ga Simen Ingemundsen i Randaberg 24 den terningkast seks og mente at den er «en vanvittig god kriminalroman med høyt tempo».

Der Even Stubberud i første bok ble involvert i en brutal flykapring, søker den pensjonerte spesialsoldaten nå en ny tilværelse i Kenya. Med et ønske om å gjøre bot for den brutaliteten han gjennom sin tidligere karriere har stått bak, skal han bidra i opplæringen av viltvoktere på savannen, for å stanse den nådeløse nedslaktingen av elefanter og annet dyreliv. Det skal imidlertid vise seg at det er sterke krefter som står bak krypskytingen – med forgreininger til en av verdens mektigste nasjoner.

Samtidig får Stubberuds tidligere sjef, Elna Husøy, leder for Forsvarets etterretningstjeneste, vite at regjeringen har besluttet å igangsette tidenes byggeprosjekt i Norge, finansiert av krefter hun for alt i verden ønsker å stå opp mot. Jobben blir ikke enklere da Stubberud starter en personlig vendetta i Nairobi, som truer med å kaste Norge inn i et diplomatisk mareritt. Det synes å være bare en utvei: Even Stubberud må dø.

Med et eggende imperialt bakteppe er Taus savanne en intenst spennende thriller, som berører en av vår tids største katastrofer: Naturen som forsvinner.