Tidenes beste krimbøker

KrimbøkerTidenes beste krimbøker

Vi har laget den ultimate boklisten for alle krimelskere, spesielt deg som foretrekker klassisk krim og tidløse mordgåter.

Estimert lesetid 6min
Detektiv i silhuett
Visse krimbøker holder seg like godt etter både ti, tjue og femti år. Vi har samlet ti favoritter. (Foto: Craig Whitehead)

Elsker du krim? Du er ikke alene. Nordmenn leser ifølge undersøkelser rundt ti bøker i året i gjennomsnitt, og etter skjønnlitteratur er krim den mest populære sjangeren.

Det gis stadig ut nye, gode krimbøker, men enkelte holder seg år etter år. I denne listen har vi samlet klassikerne som stadig er noen av verdens beste krimbøker, fra forfattere som Agatha Christie og Arthur Conan Doyle.

Krimdronningen

Agatha Christie: Og dermed var det ingen

Da romanen kom på norsk, het den Ti små n****barn, men den ble naturlig nok omdøpt ved den siste norske utgivelsen. Agatha Christie kan sies å være tidenes krimdronning, og dette er en roman som man aldri kan glemme. «Ti små n****barn» er tittelen på et barnerim som forteller om hvordan ti barn blir tatt av dage. Nøyaktig etter samme oppskrift mister hovedpersonene i denne boken livet. Ti mennesker som er samlet på en øde øy blir myrdet en etter en. Ingen vet hvem som er morderen er eller hvor han skjuler seg.

Staalesens favorittkrim

Raymond Chandler: Det lange farvel

Det lange farvel er Gunnar Staalesens favorittkrim og den er også årets påskekrim på NRK.  Philip Marlowe er antihelten i Raymond Chandlers krimbøker. Han er en ensom ulv, hederlig og ubestikkelig, men med en svakhet for kvinner og brennevin. Chandlers bøker om Marlowe er klassikere i sin sjanger. Blant krimforfattere regnes Raymond Chandler som «kriminallitteraturens Shakespeare» og Det lange farvel (1953) blir betraktet som den optimale kriminalroman.

Philip Marlowe plukker opp den forsofne Terry Lennox utenfor nattklubben «The Dancers» i Los Angeles. Dette blir starten på et vennskap, men også en serie dramatiske begivenheter som topper seg da Terrys kone blir funnet myrdet. Hun er datteren til en avismagnat, og de har hatt et stormfullt ekteskap og Terry blir mistenkt. Med Marlowes hjelp rømmer han til Mexico. Marlowe er overbevist om at Terry er uskyldig, og trass i trusler fra politi, gangstere og avismagnaten selv, vil han heller gå i fengsel enn å røpe hans oppholdssted.

Den beste Sherlock Holmes-romanen

Arthur Conan Doyle: Hunden fra Baskerville

Hunden fra Baskerville er den beste Sherlock Holmes-romanen: En mørk skygge hviler over slekten Baskerville. Den blodige forbannelsen har form av en kjempestor, kullsort hund, og i dens spor følger voldsomme og tragiske dødsfall. Sherlock Holmes får i oppgave å redde den siste ætlingen fra forbannelsens klør, en oppgave som fører ham og dr. Watson ut på de ville, tåkete heiene i Dartmoor og som setter detektivens evner på større prøver enn noen gang.

Kul klassiker

Dashiel Hammet: Malterserfalken

Selv om Samuel Spade i romanen ikke likner på Humphrey Bogart, er det vanskelig ikke å tenke på ham og filmen når man leser denne klassikeren. Detektiven Samuel Spade får i oppdrag å oppspore en ung, forsvunnet kvinne, og blir virvlet inn i et komplott med mord og antikviteter i sentrum. Kult og godt!

Krim fra andre verdenskrig

Ken Follett: Nålen

Millioner av lesere elsker Ken Follets historiske romaner. Likevel er jeg vel så glad i ham som krimforfatter med romaner med handling fra andre verdenskrig. Og i så måte er Nålen uovertruffen. Nålen, Hitlers mesterspion, er i begynnelsen av 1944 på full flukt mot Englands nordkyst. I lommen har han filmrullen som kan gi Føreren svaret på det aller mest brennende spørsmålet, nemlig tid og sted for de alliertes invasjon.

Flystyrtmorderen

Alistair Maclean: Inferno i hvitt

Maclean og Bagley var de første spenningsforfatterne jeg leste. Hver gang vi tok toget til Åndalsnes om sommeren på vei til «barndommens grønne dal» i Molde, rakk jeg å lese en ny Maclean eller Bagley. Inferno i hvitt viser hvorfor jeg og mange andre ble hekta: Langt inne på Grønlandsisen, isolert fra omverdenen av 40 minusgrader og storm, er en liten forskningsekspedisjon som består av dr. Peter Mason og hans hjelpere, Jackstraw og Joss. Et lite passasjerfly styrter like i nærheten. De tre karene finner de overlevende, en gruppe på et titall mennesker. Men så er spørsmålet hvordan de skal kunne fortsette å overleve. For i tillegg til at de må kjempe mot naturkreftene, er det også en ukjent morder i flokken.

Et umulig mord

John Dicksen Carr: Den hule mannen

John Dicksen Carr var en mester i å skape intriger med klassiske krimgåter med lukkete rom og umulige mord, og mange syns som jeg at Den hule mannen er hans aller beste bok: Etter at to mennesker er funnet drept, begynner folk å spekulere på om morderen er usynlig eller «hul». Han har nemlig klart å forsvinne usett fra åstedet, rett foran vitners øyne, uten å etterlate seg spor i snøen. Inspektør Hadley nekter å godta de overnaturlige forklaringene. Men så kommer J. D. Carr’s detektivhelt, dr. Gideon Fell inn i bildet.

Norsk klassiker

Bernard Borge: De dødes tjern

Andre Bjerke var en av våre største krimforfattere under psevdonymet Bernard Borge, og både den klassiske filmen De dødes tjern og romanen tåler et gjensyn: En ung mann har begått selvmord på en øde hytte ved et tjern langt inne i skogen. Noen venner av avdøde reiser til hytta for å finne ut hvorfor og hva som egentlig har skjedd. De opplever i løpet av noen hektiske høstdøgn den ene hendelsen mer gåtefull og mystisk enn den andre.

Boka bak tidenes kanskje beste film

Mario Puzo: Gudfaren

Tidenes kanskje beste film bygger på en svært god roman. På toppen sitter Gudfaren, Corleone-familiens overhode. Hans tallrike dynasti har forgreininger overalt hvor makt og rikdom kan økes: narkotika, prostitusjon, gambling. Deres tilværelse er en grenseløs, nådeløs krig for mer, og for å tilintetgjøre Togliatti’ene og andre familier som opererer på samme marked. Boken er filmatisert.

Svensk favoritt

Sjöwall og Wahlöö: Mannen på taket

Nordiske krimforfattere har svært mye å takke Sjöwall og Wahlöö for. De skrev ti gode krimromaner, og Mannen på taket er min favoritt av dem: Han lå på gulvet, halvveis på ryggen. Kroppen var praktisk talt hugd av på midten. Den drepte var en av Stockholms egne politiinspektører. Definitivt ingen drømmejobb for mordkommisjonen. Dette er den syvende boka om Martin Beck.