Når samfunnet svikter barna: Fem krimbøker av Malin Persson Giolito

KrimbøkerPsykologisk krimNår samfunnet svikter barna: Fem krimbøker av Malin Persson Giolito

Så du Netflix-hiten «Quicksand»? Den var basert på Giolitos bok «Størst av alt», og hennes nye «I dine hender» er minst like god, mener anmelderne. Her er fem Giolito-bøker du bør få med deg.

Estimert lesetid 5min
Fotocollage: Foto av forfatter Malin Persson Giolito med omslagene til fem av bøkene hennes
Svenske Malin Persson Giolito har jobbet som advokat og i Europakommisjonen i Brussel. Hennes store gjennombrudd som forfatter kom med kritikerroste «Størst av alt», som bl.a. ble kåret til Nordens beste krimroman. Nå er hun aktuell med «I dine hender». (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Svenske Malin Persson Giolito fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med krimromanen Størst av alt, som bl.a. fikk Glassnøkkelen som Nordens beste krimroman og senere ble serie-suksessen Quicksand.

I alle sine bøker kombinerer Giolito et sterkt samfunnsengasjement med berørende spenningshistorier. Spesielt har hun i flere romaner pekt på hvordan voksensamfunnet svikter barna og ungdommene. Her får du fem bøker av Malin Persson Giolito du bør sette på leselista.

I dine hender: Minst like god som Størst av alt

Etter å ha tronet på toppen av svenske bestselgerlister har Giolitos nye krimroman I dine hender nå utkommet på norsk. Boka er nominert både til Svenska Deckarakademins pris for Årets Beste Svenske Krim 2022 og til Årets Bok 2022 og skal vi tro de svenske anmelderne, er denne minst like god som gjennombruddsromanen Størst av alt.

«Skildringen av hva som skjer med menneskene i et lokalsamfunn når gjengvolden tar overhånd, er skrevet med nådeløs skarphet. […] Denne boken holder samme høye nivå som hennes prisvinnende rettssalsdrama Størst av alt. […] Malin Persson Giolito er definitivt en av de mest interessante svenske krimforfatterne akkurat nå.», skriver Helsingborgs Dagblad om I dine hender.

Aftonbladet konstaterer at «Det finnes bøker som er så sterke at man ikke kan la være å bli berørt. Dette er en slik bok.» og Sveriges Radios Kulturnytt mener boka er «en velkomponert, engasjerende og dypt sørgelig spenningsroman med bra tempo.»

14 år gamle Dogge blir i fortellingen hentet inn til avhør. Billy, hans jevnaldrende venn fra nabobydelen, har blitt skutt på lekeplassen der de pleide å henge da de var små, og Dogge holdt pistolen. Det engasjerte lokalpolitiet, alenemødrene, eieren av dagligvarebutikken på torget – ingen blir spart i et samfunn der gjengkriminaliteten tar overhånd og barn dreper barn. Hvem tar ansvar for at det aldri skjer igjen?

Størst av alt: Fra gjennombrudd til tv-suksess

Størst av alt er et drama så godt skrevet at den blåser leseren av banen fra første side. Som i så mange andre land, ble boka rost opp i skyene også her til lands.

I VG trillet anmelder Tom Egeland en femmer og skrev «skremmende virkelighetsnær». Dagbladets Frederik Wandrup gav like mange øyne på terningen og mente boka var en «original og spenstig retssalsroman», mens Vebjørn Rogne i Bok365 gav karakteristikken «treffsikker og elegant» og klinket til med en sekser.

De rikeste rike og de aller nederst på rangstigen trenger sjelden å møtes, bortsett fra på Djursholms allmenne gymnas. Her møter vi fem tenåringer og en lærer som vil det beste. Det ender i katastrofe. Ni månder senere stilles atten år gamle Maja for retten. Det er hevet over enhver tvil at Maja skjøt og drepte kjæresten Sebastian og bestevenninnen Amanda. Men han som ble hardt skadd, men overlevde, Samir, hva har han å si om Majas rolle? 

Størst av alt er på mange måter et portrett av Sverige i dag, samtidig som det er en hjerteskjærende skildring av forholdet mellom foreldre og barn, og det å være ung. Svenska Deckarakademin kåret boka til Årets beste svenske kriminalroman.

Bare et barn: Hjerteskjærende om et forsømt barn

I Bare et barn møter vi Alex Andersson. Han havner stadig i nye slagsmål, har vanskelig for å konsentrere seg på skolen og halvsover i timene. Det er bare såvidt han snakker, og når han sier noe, banner han bare. Men en dag oppdager læreren hans noe som får henne til å slå alarm. Hun mener å ha forstått hvorfor Alex har problemer.

Mistankene tas på alvor. Alex tvangsflyttes og politiet starter en etterforskning for å finne ut hvem det er som har behandlet ham så dårlig. Sophia Weber, deleier i et lite advokatbyrå i Gamla stan, får oppdraget som Alex´advokat. Han er sju år og veien knapt tretti kilo. Han kan verken tiltales eller straffes, kan ikke klokka og har ingen peilig på hva en advokat faktisk gjør. Likevel er det han som skal gjøre Sophia berømt.

Utover enhver rimelig tvil: Justismord?

For tretten år siden ble en femtenårig jente myrdet på bestialsk vis. Legen Stig Ahlin ble dømt til livsvarig fengsel for mordet. Men advokat Sophia Weber har oppdaget feil i etterforskningen av Ahlin og bestemmer seg for å hjelpe den dømte mannen. Jo mer hun finner ut, jo vanskeligere blir arbeidet hennes.

«Giolito viser at det er mulig å skrive gode romaner som peker på svakheter i rettssystemet.»

LitteraturMagazinet

Prosessen: Individets rettigheter under press

I skyggen av et stort terrorangrep har livet neste begynt å gå tilbake til det normale. Selv om Youssuf denne dagen er trøtt etter kveldsarbeid på puben, pugger han til neste justentamen på biblioteket. To politimenn kommer inn, og det viser seg at det er Youssuf de søker etter. Hans navn har dukket opp i etterforskningen i kjølvannet av terrorangrepet.

I et samfunn med skyhøyt sikkerhetsnivå er ingenting viktigere enn kampen mot terrorisme. Individets rettigheter kan settes til side mens frykt og fordommer sprer seg. Sophia Weber, som vi også møter i Utover enhver rimelig tvil, kan bare stå på sidelinjen og se på.