5 kjappe med Alex Michaelides

Alex Michaelides vokste opp på Kypros og henter mye inspirasjon i klassisk gresk mytologi – og han er besatt av Agatha Christie.

Estimert lesetid 3min

Alex Michaelides er aktuell med den stilsikre og kritikerroste debuten Den tause pasienten. Da han nylig var på besøk i Oslo under Krimfestivalen, fikk publikum møte en åpenhjertig, sjarmerende og belest stjerne med bakgrunn fra to meget ulike verdener: filmindustrien og psykiatrien.

Kriminallitteraturens ekte krimdronning

Michaelides har studert klassisk litteratur og har mange litterære referanser. I Den tause pasienten blander han trekk fra den klassiske krim og thriller med elementer fra gresk mytologi og tragedie. Når det gjelder litterære forbilder, er han ikke i tvil om hvem som fortsatt er favoritten: kriminallitteraturens ekte krimdronning, nemlig Agatha Christie.

Alex var 13 år da han forelsket seg i bøkene til Christie. På Kypros, der han bodde fram til han var 18 år, tilbrakte han timevis på stranden med nesa i en bok. Agatha Christie-romanene fant han på storesøsterens rom, og da han først hadde lest en, slukte han alle sammen. Favorittboken hans er Five Little Pigs (Fem små griser) som ble utgitt for første gang i 1943.

Selv 44 år etter forfatterens død, er hun fortsatt en av de beste, mener Michaelides. Bøkene har en tilsynelatende enkel, klassisk oppskrift: et mysterie – et dødsfall – elegant og enkel oppbygning, et lite persongalleri, få kulisser, den fantasifulle gåten oppklares ofte på grunn av en tilfeldighet eller et «uhell». Alt så utsøkt og stilfullt gjennomført av en forfatter hvis sjeldne litterære talent appellerer til både unge og gamle, folk fra unike samfunnslag og alle verdenshjørner. 

Alex Michaelides bokliste

Vi spurte også Michaelides hvilke fem bøker alle bør lese. Øverst på lista står Judgement in Stone av Ruth Rendell. Rendell skal ha sagt at selve mordet ikke var det som interesserte henne, men snarere årsaken bak mordet. Da Michaelides skrev Den tause pasienten hadde han klassikeren A Judgement in Stone i tankene. Som Rendell ville han forsøke å fange leseren med den aller første setningen, og han ville at leseren skulle drives videre i historien av spørsmålet om hvorfor, ikke bare hvem eller hvordan

  1. Judgment in Stone (Dømt til å drepe) av Ruth Rendell
  2. Five Little Pigs (Fem små griser) av Agatha Christie 
  3. Rebecca av Daphne Du Maurier
  4. Portrait a Lady (Portrett av en dame) av Henry James 
  5. Secret History (Den hemmelige historien) av Donna Tartt