Boktips LIVE er et av Cappelen Damms mest populære arrangementer. Det er en form for mini-litteraturfestival med både kjente og helt nye forfattere fra mange forskjellige sjangre – alt på én kveld. Baren er åpen og forfatterne signerer. Og det beste av alt? Det er helt gratis! Boktips LIVE finner som regel sted på onsdager, ca. én gang i måneden. Alltid i Halvbroren bokkafé i Cappelen Damm-huset.
Program | Boktips LIVE
Her er programmet for Boktips LIVE høsten 2023. Alle arrangementene begynner kl 18:00, med unntak av det som går av stabelen 1. november, som starter kl. 17:30. Dørene åpner kl 17:30 i Halvbroren bokkafé (kl. 17:00 den 1. november).
Boktips LIVE høsten 2023 (klikk under for å hoppe direkte til detaljert program for hver dato):
Meld deg på Facebook–arrangementet for hvert av høstens Boktips LIVE her.
Onsdag 30. august
Forfattere: Vigdis Hjorth, Lars Saabye Christensen, Amalie Kasin Lerstang og Karin Fossum
Musikk: Mathias Eick

Vigdis Hjorth blir unisont hyllet for sin roman av høsten, Gjentakelsen. Terningkast 6 i VG, og Aftenposten mener romanen «blåser leseren av banen». «Vigdis Hjorth skriver med uovertruffen kraft om traumer, sannhet og diktning», skriver Vårt Land. Det er bare å glede seg til å møte en forfatter i storform.

Lars Saabye Christensen markerer 70-årsjubileet med ikke mindre enn tre bokutgivelser: Én samtalebok, én samling av sangtekster – og selvfølgelig: En helt ny roman. I Vrakeren møter vi Jørgen Ribe med en far som er disponent på Banan–Matthiessen. De bor på Frogner, og på loftet holder faren på å bygge en modell av slottet i en fyrstikkeske. En dag flytter det inn en ny familie i gården med en gutt, Carl, på Jørgens alder, og det utvikler seg et vennskap mellom dem.

Foto: Lina Hindrum
Amalie Kasin Lerstang har med romanen Rikt er et folk som har skogen skrevet en morsom og underfundig fortelling om avmakt og kjærlighet, om menneskets forhold til naturen som går tapt, om en altoppslukende forelskelse, furutrær, søppeldunker, om frykten for å mene noe i lokalavisa, og ikke minst: om å være en hemsko for utviklinga.

Foto: Pia Sønstrød
Karin Fossum befester sin posisjon som en av Norges aller største krimforfattere med sin tredje bok i Eddie Feber-serien, Farvel, Farah Diba. «I verdensklasse. Karin Fossum er tilbake i toppform», mener Dagbladets Cathrine Krøger. I Nettavisen skriver Arild Rønsen at Fossum «er i en helt egen klasse», og mener at hun «får til alt en forfatter kan få til».
Mathias Eick står for musikken denne kvelden. Han er en multi-instrumentalist og komponist og regnes som en av Europas ledende trompetister. Han har med seg en av landets ledende pianister: Andreas Ulvo.
Onsdag 20. september
Forfattere: Nadia Ansar, Lotta Elstad, Erlend Loe, Dag O. Hessen og Hans Olav Lahlum
Musikk: Gyldne Vakuum

Nadia Ansar har allerede blitt et kjent navn for mange lesere gjennom ektemannen Abid Rajas bestselgerbok, Min skyld – men Nadias stemme manglet. Denne høsten har hun debutert som sakprosaforfatter med Min skam, og det til stor jubel fra kritikerne. Dagbladet triller 6 på terningen og skriver «viktig og sterk [..] En nær og presis fortelling om skam, fortielse og taushetens pris», VG mener i sin 5’er-anmeldelse at Ansar skriver «krystallklart om skam» og at hun «løfter sin individuelle historie om skam og sårbarhet til en fortelling mange kan lære av». Aftenposten påpeker at Min skam er en «direkte samfunnsnyttig bok når Ansar mot slutten presenterer en faglig fundert metode for forsoning» og Bok365 finner, som VG, fram 5’eren og mener boka er «velskrevet og viktig».

Lotta Elstad går denne høsten mot sitt store gjennombrudd som forfatter med romanen Xiania 1, den første boka i en planlagt trilogi. Etter en lansering preget av lovord fra kritikerne gikk boka rett inn på bestselgerlista. Danskene har dessuten like godt kjøpt hele trilogien til rekordsum og har hyret inn forfatterstjernen Thomas Korsgaard som oversetter. Kom og få med deg en av forfatterne som med stor sannsynlighet vil prege bok-Norge de neste åra.

Erlend Loe kan som få andre overraske med historiene han serverer, samtidig som stilen alltid, og heldigvis, er umiskjennelig «loesk». I hans nye roman Drømmenes sykkelregister møter vi Solveig som får en sykkel stjålet i en drøm og oppdager at forsikringen ikke gjelder for sykler som stjeles i drømme. Hun føler seg alene og er ikke på plass i livet sitt. Hun sliter litt med kjærester også. Hun har hatt altfor mange av dem på kort tid og jobber med å få ned kjæresteprosenten pr. år. Solveig skifter også etter hvert navn til Sara, så til Fleur og senere til Flexie-Belle. Samtidig fortsetter sykler å forsvinne i drømmene hennes. Hun blir raskt en frontfigur for mennesker som er lei seg og mistilpass etter å ha blitt frastjålet sykler i drømme, og etablerer bl.a. et register som mottar registreringer fra hele verden.

Dag O. Hessen har denne høsten med Jervesporet utgitt sin hittil mest personlige bok. Klassekampen mener boka vil få plass blant årets beste sakprosabøker og at den byr på en fantastisk naturopplevelse. Vårt Land sammenligner Hessen med Thoreau, mens Aftenposten mener han står godt på egne ben. I boka er Hessen tilbake på det samme stedet hvor han 50 år tidligere sammen med faren måtte oppgi å følge et jervespor i snøen. Han vil plukke opp sporet av jerven som unnslapp ham. I jakten på dyret finner Hessen også minner fra en tapt barndom, og spektakulær natur som dessverre framstår krympende.

Hans Olav Lahlum fyller i september 50, og er fortsatt like produktiv og allsidig. Denne høsten kommer både krimmen Terningmorderen, som er den ellevte boka om K2 og Patricia, og en stor biografi om AP-legenden Thorbjørn Berntsen. Og dette er bare forfattervirksomheten. I tillegg kjenner du ham selvsagt også som sjakkekspert på TV, politiker – og ikke minst verdensrekordholder for tidenes lengste intervju (30 timer!).
Musikk:
«Gyldne Vakuum»: Håvard Dahle, Marius Width, Karl Wiker
Onsdag 11. oktober
Forfattere: Else Kåss Furuseth, Nhu Diep, Bjørn F. Rørvik, Agnes Lidbeck og Marco Elsafadi
Musikk: Bjørn Tomren

Else Kåss Furuseth må vel trygt kunne sies å være en av våre mest folkekjære og prisbelønte humorister og programledere. Også som forfatter og talsperson for tabubelagte temaer som psykisk helse, ufrivillig barnløshet og kropp, vekt og selvbilde har hun gjort seg sterkt bemerket for sin åpenhet og ofte brutale ærlighet. Denne høsten er hun aktuell med boka Jeg burde kanskje sagt nei. Her ser hun tilbake på sitt liv som ja-menneske og prøver å forstå hvorfor hun har slått til på så mange idiotiske ideer som har kommet i hennes retning. Konklusjonene er få, men jakten på dem desto sårere og morsommere. Sannsynligvis vil boka få deg til å reflektere rundt din egen grensesetting, men den ender også med å stille et enda vanskeligere spørsmål: Kan vi i det hele tatt endre på de mest inngrodde sidene av personligheten vår?

Nhu Diep er denne høsten midt i det som kan se ut som hennes gjennombrudd som romanforfatter. Med sin Ild, tenner, vann, tunge har hun skrevet det som trolig er den første boka med stemme fra det norsk-vietnamesiske miljøet. Det har blitt en sterk historie om sår fra barndommen, aksept og tilgivelse, og boka har fått strålende kritikker i flere medier. NRK skriver bl.a. «… ein moden og god romandebut», Klassekampen mener at «Nhu Dieps intense oppvekstroman viser forsoningens komplekse kunst etter omsorgssvik», og DN påpeker at den kan «tolkes som et kjærlighetsbrev til foreldrene som måtte rive seg løs fra en verden de kjente». Nhu Diep er født i Vietnam og oppvokst
i Norge. Hun er utdannet innen visuell kommunikasjon, debuterte som barnebokforfatter i 2011, og har siden utgitt bl.a. flere bøker for barn.

Bjørn F. Rørvik er en av våre mest anerkjente og produktive barnebokforfattere, og kan vise til en merittliste på mer enn 40 utgivelser. Alle Rørviks bøker er fulle av ellevill humor, gøyale påfunn og sitat-gullkorn, og flere av bøkene har gjort stor suksess også i utlandet og på teaterscenen. Noen av seriene han står bak, er bl.a. «Reven og Grisungen», illustrert av Per Dybvig, og serien om mesterdetektiv Purriot, illustrert av Ragnar Aalbu. Men serien som nok er aller mest kjent, er den om Bukkene Bruse, illustrert av Gry Moursund, en gigantsuksess som mangler sidestykke i nyere norsk barnelitteratur. Til sammen er de ulike Bukkene Bruse-bøkene trykket i mer enn en halv million eksemplarer – bare i Norge. Denne høsten (og jula!) er det den nye boka Bukkene Bruse og julenissen som gjelder, i tillegg til at det 1. juledag er duket for premiere på animasjonsfilmen «Bukkene Bruse på badeland» – etter et halvt år med låta «Badebussen» på hjernen.

Agnes Lidbeck er ansett for å være en av Sveriges viktigste forfatteren i sin generasjon. Hennes nye roman på norsk, Nikes bok, har fått knallanmeldelser i Sverige, og kan leses som om Nina Lykke møter Lars Saabye Christensen. Den er en stor pageturner av en familieroman satt til en svensk fiskerlandsby fra tidlig på 1980-tallet. Lidbecks forrige roman på norsk, Gå tapt, ble rost for sin skarpe iakttagelsesevne og sine nådeløse skildringer av svensk middelklasse. Adressavisen trillet 6 på terningen og skrev «… skremmende god».

Marco Elsafadi er en av landets mest etterspurte og populære foredragsholdere. Han er palestinsk flyktning, og kom med familien sin fra Berlin i Tyskland til Kragerø i 1987. I 2002 stiftet han organisasjonen New Page, som var en viktig støttespiller for barnevernet i Oslo, Bergen og Stavanger. I dag leder han den ideelle stiftelsen UNIFY og holder i tillegg kurs for foreldre. Elsafadi, som har gitt seg selv tittelen «relasjonshøvding», er opptatt av kraften som oppstår i relasjonen mellom mennesker. Han spilte på det norske landslaget i basketball i 12 år, ble kåret til «Årets forbilde» på Idrettsgallaen i 2006 og vant Mesternes Mester i 2014. I tillegg har han mottatt flere priser for sitt sterke engasjement for barn og unge. Hans store mål er å hjelpe foreldre til å bli roligere, tryggere og mer harmoniske, og i sin nye bok Foreldrekraft deler han sine aller beste teknikker for hvordan du kan møte, snakke med og forstå barnet ditt på best mulig måte – og gjenkjenne fellene når de dukker opp.
Bjørn Tomren står for kveldens musikkinnslag. Mange husker ham sikkert som den folkekjære vinneren av NRKs Stjernekamp høsten 2021. Tomren er jodler, strupesanger, visesanger og komponist fra Tomrefjord i Møre og Romsdal. Han ble først kjent under artistnavnet Polkabjørn.
Onsdag 1. november. NB! Oppstart kl. 17:30
Forfattere: Hans Olav Lahlum, Gard Sveen, Lise Finckenhagen og Lars Saabye Christensen
Musikk:
Gro Dahle, Knerten (Olaf Kamfjord), Jon Røsslund og Reidar Vinje Stensvold
Lars Saabye Christensen og Amund Maarud

Hans Olav Lahlum fyller i september 50, og er fortsatt like produktiv og allsidig. Denne høsten kommer både krimmen Terningmorderen, som er den ellevte boka om K2 og Patricia, og en stor biografi om AP-legenden Thorbjørn Berntsen. Og dette er bare forfattervirksomheten. I tillegg kjenner du ham selvsagt også som sjakkekspert på TV, politiker – og ikke minst verdensrekordholder for tidenes lengste intervju (30 timer!).

Gard Sveen brakdebuterte med Den siste pilegrimen i 2013. Boka vant Rivertonprisen samme år, Glassnøkkelen for Nordens beste krimroman året etter, Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut og i 2015 også den danske Palle Rosenkranz-prisen for årets beste krimroman. Etter dette har det kommet fem bøker i den kritikerroste serien om politimannen Tommy Bergmann. Denne høsten er Sveen klar med En dag skal du dø, den første boka i en helt ny krimserie om etterforskerparet Ulf Sommer og Agnete Ness.

Lise Finckenhagen er en av Norges dyktigste og mest populære matformidlere, for mange kjent som «Kokke-Lise» fra Frokost-tv, hvor hun begynte tilbake i 2004. Hun startet karrieren som lærling hos Eyvind Hellstrøm på legendariske Bagatelle som 17-åring. Siden har hun bl.a. vært ekspertkokk i det populære matlagingsprogrammet Masterchef, hun har vært fast matspaltist i VG Helg i en årrekke, og hun har skrevet flere kokebøker som til sammen har solgt over 100 000 eksemplarer her til lands. Nå har sønnene hennes flyttet hjemmefra, og hun vil lære dem, og alle andre hjemmekokker, å stå støtt på egne ben på kjøkkenet. I sin nye Lise – helt enkelt får du derfor enkle og fristende oppskrifter alle kan klare å lage: verdens beste pastarett, saftige burgere, crispy kylling, noen uimotståelige desserter og en lang rekke retter som garantert gir deg mye vann i munnen.

Lars Saabye Christensen markerer sitt eget 70-årsjubileum med ikke mindre enn tre bokutgivelser: Én samtalebok, én samling av sangtekster – og selvfølgelig: En helt ny roman. Vrakeren har allerede fått en lang rekke flotte kritikker, Leif Bulls samtalebok Tingenes musikk har i skrivende stund så vidt rukket å utkomme, og i Blues for en av de dagene, som utgis i slutten av oktober, er Saabyes mange sangtekster endelig samlet i bokform.
Musikk:
Gro Dahle, Knerten (Olaf Kamfjord), Jon Røsslund, Reidar Vinje Stensvold:
Julesanger basert på Gro Dahles diktsamling Gave
Lars Saabye Christensen og Amund Maarud fremfører sanger med tekster av Saabye Christensen.
Dette er Boktips LIVE
- Sted: Cappelen Damm-huset, Akersgata 47/49
- Tid: Onsdag eller torsdag, ca. én gang i måneden
- Inngang: Gratis
Tidligere Boktips LIVE som video og podcast
Boktips LIVE har blitt avholdt ca. én gang i måneden siden 2019. Hver Boktips LIVE-kveld er Halvbroren bokkafé full av bokelskere og aktuelle forfattere. Knut Gørvell er programleder og intervjuer forfatterne på scenen. Ofte inviterer vi musikalske gjester, blant dem: Mathias Eick, Bjørn Tomren, Hilde Lousie Aabjørnsen og Knut Reiersrud.
Boktips LIVE blir filmet og intervjuene blir lagt ut her på boktips.no i etterkant av arrangementet.
Her kan du se tidligere intervjuer med kjente skjønnlitterære stjerner som Vigdis Hjorth, Lars Saabye Christensen, og Roy Jacobsen, samt sakprosaforfattere som Ella Marie Hætta Isaksen, Dag O. Hessen, eller Tinashe Williamson, for å nevne noen.
Intervjuene kan du også høre som podcast.