Torkil Damhaug: – Ondskap er når du påfører et annet menneske smerte, og at du vet hva du gjør

På Boktips LIVE forteller Torkil Damhaug om «Hund uten grav», om ondskap og om et hemmelig spor gjemt inne i boken.

Estimert lesetid 3min

Torkil Damhaug er utdannet lege og psykiater, men nå jobber han heltid som forfatter.

Damhaug har en imponerende katalog av bøker, med store suksesser som  Glasshjerte (2017) og Se en annen vei (2019). Denne høsten er han aktuell med den psykologiske krimboka Hund uten grav, som har fått mye ros fra anmelderne.

På Boktips LIVE forteller forfatteren om sin nye bok, om ondskap og om et hemmelig spor gjemt inne i boken.

Se hele intervjuet med Torkil Damhaug i videoen over.

Hund uten grav

Som seg hør og bør, starter programleder Knut Gørvell med å spørre Torkil Damhaug om hva Hund uten grav handler om, og Damhaug svarer ved å gi oss bakteppet for historien.

– En viktig person i denne boken er kvinnen Gina Witt. Hun har sitt eget aktualitetsmagasin i NRK, og er en kjent journalist. Hun er den type programleder som får deg til å slappe av og kjenne det som om du snakker med en god venn.

Det er altså denne karakteren mye av handlingen spinner rundt, og det er også i et av Gina Witts programmer at det hele starter, forteller Damhaug.

– I et av disse programmene har Gina Witt invitert to unge mennesker. En ung kvinne som har anmeldt et overgrep, og den unge mannen som har blitt anklaget for nettopp dette overgrepet. Dette programmet får alvorlige konsekvenser. Det skjer noe i ettertid som er svært tragisk og oppsiktvekkende. Gina Witt blir funnet drept i sitt eget barndomshjem.

Hund uten grav er Torkil Damhaugs nyeste roman. (Foto: Lina Hindrum)

Hva er ondskap?

Som krimforfatter skriver man ofte om brutale drap og grusomme mennesker. Torkil Damhaugs bøker er intet unntak. Som psykiater har Damhaug også en spesiell interesse for ondskap, og hva begrepet innebærer.

– Det å skrive krim er jo en mulighet til å sirkle inn, og utforske, dette med ondskapen, sier han.

Damhaug mener likevel at ondskapen er vanskelig å beskrive, og at den har mange ulike ansikter og former. Han prøver seg likevel på en slags definisjon.

– Hvis vi skal avklare hva det er: Ondskap er det som skjer når du påfører et annet menneske smerte, og at du vet hva du gjør – du har en hensikt.

Et hemmelig spor

Noe av det vi liker aller best med å lese krim, er å samle opp spor, og prøve å finne ut hvem som er gjerningspersonen, før vi faktisk får svaret. Damhaug liker også dette godt, og har i Hund uten grav lagt inn et spor i teksten, som faktisk vil avsløre hvem morderen er med en eneste gang.

– På et tidspunkt bestemte jeg med for å legge ut et slikt spor, sier Damhaug før han fortsetter:

– Dypt inne i denne teksten ligger det noe som så å si, hundre prosent, kan fortelle deg hvem som er gjerningspersonen.

Damhaug og Boktips-programleder Knut Gørvell har tidligere diskutert om det skulle være en dusør til den leseren som først klarte å finne dette sporet. Den ideen var de begge enige om, men hva dusøren skulle være, var det mer splid om.

– Jeg foreslo 300.000, sier Damhaug, før Gørvell skyter inn til latter fra salen:

– Og jeg foreslo 300 kroner!

Uansett dusør oppfordrer vi i Boktips dere til å lese boken og finne sporet. Lykke til!

Se hele intervjuet med Torkil Damhaug i videoen over.