«Elskede barn»: – Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert

KrimbøkerPsykologisk krim«Elskede barn»: – Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert

Den mørke og vakre thrilleren «Elskede barn» ser allerede ut til å bli en av årets mest spennende krimbøker, skal vi tro anmelderne.

Estimert lesetid 4min
Omslag for boka Elskede barn
Tarald Aano i Stavanger Aftenblad er en av dem som allerede nå kårer «Elskede barn» til en av årets store krimbøker. Boka har fått fire femmere på sin første uke. (Foto: Unsplash/Annie Spratt)

«Det burde ikke vært lov å si dette allerede i begynnelsen av januar. Jeg gjør det likevel: Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert.»

Det skrev Tarald Aano i Stavanger Aftenblad etter å ha lest årets potesielt store krimsnakkis: Elskede barn. Sjelden har vel ordet brakdebut kommet mer til sin rett; de norske anmelderne er uvanlig begeistret for det nye krimtalentet Romy Hausmann.

I VG omtaler Elin Brend Bjørhei historien som «like grusom som den er håpefull», og skriver: «Allerede fra første setning fanges leseren inn i en til tider klaustrofobisk thriller. (…) En meget god og oppslukende psykologisk thrillerdebut som skaper store forventninger til Hausmanns neste thriller.» Hun gir boka en sterk femmer på terningen.

Se Romy Hausmann på Krimfestivalen 2021:

Skiller seg fra hopen

«Plutselig var jeg hektet, og det holdt seg frem til mål,» skriver anmelder Ole Jacob Hoel i Adresseavisen – og triller terningkast 5. Videre skriver han: «Det som skiller en virkelig god bok fra den store hopen spenningsromaner, er nettopp det at den skiller seg fra alle andre. Elskede barn ligner neppe mye på noen andre bøker du har lest, den har sin egen energi og identitet.»

Uhyggelig god

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Endelig en krimbestselger som innfrir forventningene,» skriver anmelder Cathrine Krøger i Dagbladet. Hun mener Elskede barn er en «creepy og forbløffende gode debut», og triller også terningkast 5. Videre skriver hun:

«Den har toppet bestselgerlistene i Tyskland og er solgt til en rekke land. Det er ikke hverdagskost for tysk kriminallitteratur. Men det er velfortjent. Ingenting er som vi tror i denne boka, som best kan beskrives som en psykologisk thriller.»

Uhyggelig sterk tysk thriller

er overskriften på NRKs anmeldelse. Anmelder Ola Hegdal skriver videre: Det er godt gjort å ende en slik grusom historie på et vis som kan minne om feelgood, men Hausmann klarer det. «Elskede barn» er en ypperlig, nervepirrende psykologisk thriller. I tillegg er det ting ved denne romanen som løfter den opp over nivået proff spenning.

Et gotisk eventyr som det er umulig å legge fra seg. Ola Hegdal, NRK

En mann leker Gud og en kvinne er søkk borte

Tenk deg en liten hytte i skogen. Der inne har en mann fullstendig kontroll på en liten familie: Lena og to barn som er født og oppvokst i hytta. Han er som Gud; skaper dag og natt. Han overvåker alt fra måltider, toalettbesøk og lesing, og beskytter dem mot alle «farer» som finnes ute i den virkelige verden. En dag klarer Lena å rømme.

Det er 14 år siden Lena forsvant brått fra familien sin, og ingen har hørt fra henne siden. Nå får foreldrene beskjed om at hun antagelig er funnet, og reiser til sykehuset hvor en kvinne ligger sterkt skadet. De er fulle av både håp og vantro. Men håpet knuses når de oppdager at det ikke er datteren som ligger der. Barnet til den sårede kvinnen, derimot, er som en tro kopi av datteren deres. Det er nå historien begynner…

Internasjonal suksessdebut

Romy Hausmann er født i DDR og har tidligere jobbet som journalist i Tyskland. Hennes bakgrunn fra DDR har vært en viktig inspirasjon for Elskede barn. Boka ble en sjelden suksess i hjemlandet Tyskland, der den føk rett inn på førsteplass på bestselgerlista – og ble liggende på lista i utrolige 45 uker.

Boka er solgt til over 20 land, og rekken av gode anmeldelser er lang. Financial Times omtalte boka som «uovertruffen og neglebitende», mens i England skrev Sunday Independent om Elskede barn at den er en «smart og original bok». Daily Mail istemtemer: «Skremmende og overbevisende, denne er hjerteskjærende.”

Se Romy Hausmann fortelle om Elskede barn i videoen under.

Her kan du lese mer om og kjøpe Elskede barn.