Oppfølgeren «Kallmyren» overbeviser: – Liza Marklund er en suveren forteller

KrimbøkerPsykologisk krimOppfølgeren «Kallmyren» overbeviser: – Liza Marklund er en suveren forteller

Kritikerne er minst like begeistret for «Kallmyren» som for «Polarsirkelen». Både VG, Stavanger Aftenblad og Adresseavisen triller 5.

Estimert lesetid 3min
Foto av krimforfatter Liza Marklund
Liza Marklund fikk sitt gjennombrudd med «Sprengeren», den første av i alt 11 krimromaner om journalisten Annika Bengtzon. Nye «Kallmyren» befester hennes posisjon som en av Skandinavias aller beste krimforfattere, mener VG. (Foto: Annika Marklund)

Med sine banebrytende krimromaner om journalist Annika Bengtzon var Liza Marklund i en årrekke en av de mest leste, roste og profilerte forfatterne innen skandinavisk krim.

Da hun i fjor igjen entret krim-manesjen med Polarsirkelen, var det med et brak. Både VG, Dagbladet og Nettavisen ga femmer på terningen til det som skulle bli en bestselger, og mente forfatteren befestet sin posisjon i toppen av skandinavisk krim.

– Blant Skandinavias aller beste

Nå er Liza Marklund klar med den frittstående oppfølgeren Kallmyren, og det til minst like god mottakelse som sist.

VG gir thrilleren om savn og hevn terningkast 5 og skriver under overskriften «Liza Marklund er en suveren forteller» at forfatteren «overbeviser og overrasker». Kallmyren er «en krim som oser av fortellerglede og overskudd» og «understreker Marklunds posisjon som en av Skandinavias aller beste kriminalforfattere.»

– Høydepunkt i forfatterskapet

«Nå er hun på sitt alle beste», skriver Adresseavisen. Også de triller 5, og anmelderen påpeker at Kallmyren er en «knallbra spenningsbok» og «et nytt høydepunkt i forfatterskapet».

«Her har Marklund brukt all sin rutine fra tidligere krimproduksjon. Hun har kombinert den med ambisjonene som hun våget vise i sine to siste romaner, og hun lykkes med å skape en atmosfære av spenning og sympati – stort mer kan en krimleser ikke forlange», skriver Stavanger Aftenblads anmelder og sier seg enig med VG og Adresseavisen om at dette er terningkast 5.

Femmer får boka også av krimblogger Henning Sviland, alias henningbokhylle. Han mener boka er «krim fra øverste hylle».

Liza Marklunds Kallmyren har til nå fått femmer i både VG, Adresseavisen og av bokblogger Henning Sviland.

Kallmyren kan du bestille hjem her.
Kjøp Kallmyren som e-bok her.

Forsvinning, savn og hevn

Kallmyren er altså en frittstående oppfølger til Polarsirkelen, Liza Marklunds kritikerroste og bestselgende tilbakekomst til krimsjangeren.

I 1990 finner Wiking Stormberg en lapp fra sin kone, Helena. Hun har gått en tur for å plukke multer. Deres nyfødte datter, Elin, er med på turen, mens sønnen Markus er hos farmor. På kvelden har ikke Helena og Elin kommet tilbake. Elin blir funnet i live ved Kallmyren, mens Helena er forsvunnet. Kroppen hennes ble aldri gjenfunnet. Den kalde myra ble hennes grav.

Mange år senere er Wiking fortsatt dypt berørt av tapet av sin kone. Men så en sommerdag i 2020 mottar Markus et illevarslende brev signert med Helenas signatur. Kan hun fortsatt være i live? Men hvorfor skulle hun eller noen andre true familien hans? Wiking må spørre seg selv om han holder på å bli gal, om han ser spøkelser, eller det finnes krefter som truer ham og familien hans – og i så fall hvem eller hva.

Kallmyren er en thriller om forsvinning, savn og hevn satt til den harde nordsvenske naturen. (Video: Maria Kleppe Vihovde)