6’er til «Minneskogen»: Idéen til thrilleren kom da Sam Lloyd kjørte sin egen 8-åring til en sjakkturnering

KrimbøkerPsykologisk krim6’er til «Minneskogen»: Idéen til thrilleren kom da Sam Lloyd kjørte sin egen 8-åring til en sjakkturnering

– Den mest overraskende og elegante groteske grøsseren jeg har lest på lenge, skriver Dagbladet og triller en 6’er til Sam Lloyds debutbok «Minneskogen». Boka har krimårets kanskje råeste vri.

Estimert lesetid 4min
Sam Lloyd med boken Minneskogen
Sam Lloyd har tatt verden med storm med sin fantasifulle og marerittaktige psykologiske thriller «Minneskogen». I boka møter vi to ekstremt begavede ungdommer involvert i en lek på liv og død. Ett uheldig trekk kan bli skjebnesvangert. (Foto: Sarah Blackie)

«Jeg måtte bare slippe av sønnen min, overlate ham til de som arrangerte og finne meg i å vente utenfor lokalene. Det slo meg hvor enkelt det kunne være for en fremmed å lokke med seg et lite barn. Da sønnen min kom ut etter turneringen, hadde jeg konstruert grunnrisset til Minneskogen, forteller Sam Lloyd.

Se intervjuet med Sam Lloyd fra Krimfestivalen 2021:

Den mest overraskende og elegante groteske grøsseren jeg har lest på lenge.

Cathrine Krøger, Dagbladet

Brakdebut

Britiske Sam Lloyd har skrevet helt fra han vokste opp i Hampshire, der han elsket å lage gjemmesteder i den nærmeste skogen. I mange år hadde han sett for seg en av hovedkarakterenes personlighet, Elijah – men det skulle altså en sjakkturnering til for å tenne den kreative gnisten som skapte det utrolige innholdet.

Minneskogen er det man trygt kan kalle en brakdebut. Boka har toppet bestselgerlister, den er solgt til mange land, og anmelderne hyller thrilleren for originalitet, vakkert språk og det fantasifulle universet boka utspiller seg i. «Et sjeldent nytt thriller-talent» og «umulig å legge fra seg», er bare noen av lovordene som har kommet bl.a. i hjemlandet.

Også her til lands hylles nå boka. Dagbladets Cathrine Krøger triller terningkast 6 og kaller Minneskogen «Den mest overraskende og elegante groteske grøsseren jeg har lest på lenge». Videre skriver hun: «Mer uhyggelig kan en grøsser knapt bli. […] Og så er det dette overraskende omdreiningspunktet, da, som gjør dette til en kriminalhistorie helt utenom det vanlige. Rørende midt i den skumle ondskapen.»

VGs anmelder Elin Brend Bjørhei var like begeistret og ga også terningkast 6: «så spennende at man risikerer solbrenthet om man sitter i solen og bare må lese en side til.»

En lek på liv og død

Minneskogen handler om to ekstremt begavede ungdommer som er involvert i en lek på liv og død, forteller Lloyd.

Tenåringen Elissa er et sjakktalent, og blir kidnappet da hun deltar på en turnering. Hun våkner opp i mørket, og kidnapperen har ingen planer om å slippe henne fri. Så dukker Elijah opp, og Elissa håper at han er redningen. Elijah på sin side ser muligheten til å få sin første venn i livet, og vet at han mister henne dersom han varsler politiet.

– Elissa skjønner at hennes eneste mulighet er å overtale Elijah til å hjelpe henne, men han er mye skarpere enn hun tror. Derfra tar fortellingen min nye vendinger, sier Sam Lloyd. Mer vil han ikke røpe.

Opprivende og emosjonelt

De to sentrale karakterene i Minneskogen, Elissa og Elijah, er særegne på hver sin måte.

– Elissa er sylskarp og nekter å være offer. Elijah, på sin side, er introvert, har ingen kontakt med omverdenen og lever i skogen. Etter hvert som fortellingen skjøt fart ble det stadig vanskeligere å skrive om det Elissa og Elijah måtte gå gjennom, og de siste kapitlene var en høyst opprivende emosjonell opplevelse for meg, sier Sam Lloyd om arbeidet med de to hovedkarakterene.

Overraskende vendinger

Debutanten har fått spesielt mye ros for alle de overraskende vendingene som Minneskogen tar utover i boka. Dagbladets Cathrine Krøger er særlig begeistret for en av dem, som hun beskriver som «infam og overraskende».

Lloyd sammenligner det å jobbe med slike vendinger med å balansere på slakk line.

– Det finnes ikke noe verre enn en opplagt vri, som leseren har skjønt lenge før den kommer. Dessuten er det ikke nok at leseren blir overrasket, det som skjer skal også gi karakterene i boken nye, strevsomme utfordringer. En meningsfylt vending handler om både-og.

Stormfulle høyder og Gillian Flynn

Men hva leser en som nettopp har slått gjennom med et brak som forfatter selv?

– Akkurat nå holder jeg faktisk på med Stormfulle høyder av Emily Brontë, og jeg elsker hvert eneste ord i den, selv om den er lysår fra det jeg vanligvis leser. Det var en julegave fra svigerfamilien, de elsker å inspirere meg til å lese noe annet, som de sier. Og hvis du spør meg om hvilken type krim jeg leser, så står bl.a. Gillian Flynn høyt. Men det er klart det blir mindre tid til lesing når det skal skrives nye bøker. Og så har jeg tre flotte gutter som også skal følges opp, sier suksessforfatteren.