«Mayday»-forfatter Grethe Bøe: – Ylva er jo liksom Pippi som har blitt voksen

Filmregissør og forfatter Grethe Bøe har tatt bokverdenen med storm med thrillerdebuten «Mayday». Her forteller hun om Ylva-karakteren og om sitt sterke engasjement for de sårbare nordområdene.

Estimert lesetid 4min

Da Grethe Bøe tidligere i år debuterte med den arktiske thrilleren Mayday, ble den en sensasjon. Anmelderne trillet femmere, og det var tett mellom lovord som «forfriskende», «underholdende» og «smart».

Også den kvinnelige helten, den halvt norske og halvt samiske F-16-piloten Ylva Nordahl, fikk gode skussmål, og ble bl.a. av Stavanger Aftenblad omtalt som «unik», og av Bok365 som «nordområdenes svar på Lisbeth Salander». Boka ble raskt solgt til store forlag i Tyskland, Italia, Sverige, Finland og Estland.

Norsk krimsensasjon: Bravo!

Cathrine Krøger, Dagbladet

Må forhindre storpolitisk krise

Mayday gir oss et innblikk i hvordan maktpolitikk gjør at en enkel ulykke kan utløse politisk kaos og i verste fall krig, og i våre sårbarheter i møte med manipulasjon og maktmisbruk.

I thrilleren er forholdet mellom Russland og NATO på frysepunktet. Sistnevnte holder sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16-fly med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep.

Det eneste som kan hindre en alt-utslettende konflikt, er at Ylva og John klarer å krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og avsløre hva som egentlig skjedde.

Kjøp Mayday som e-bok her

Den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne. […] Grethe Bøe har etablert seg i toppen blant norske krimforfattere på første forsøk.

Tor Hammerø, Nettavisen

Om forfatteren

Grethe Bøe

Portrett av forfatter Grethe Bøe
Foto: FredJonny

Debuterte som forfatter med den arktiske thrilleren Mayday i 2021.

Har tidligere både skrevet manus og/eller regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier, bl.a. fra nordområdene. Blant disse er Operasjon Arktis (2014), NRKs storsatsning Hjerterått (2013) og Titanics ti liv (2007).

Har også bakgrunn som skuespiller og modell.

Har et brennende engasjement for nordområdene.

Da hun var tenåring dro hun en periode til Romania og jobbet som frivillig på et barnehjem.

Har mottatt en rekke priser, bl.a.: Hovedprisen ved Montreal Internasjonale barnefilmfestival, publikumsprisen ved Toronto internasjonale filmfestival, Grand Prize of Montréal – hovedfestivalen, ECFA Prize for beste europeiske film, publikumsprisen ved Tromsø internasjonale filmfestival, publikumsprisen ved Mumbai internasjonale filmfestival, hovedprisen ved Mexico internasjonale filmfestival.

Egenrådig og sårbar heltinne

– Ylva-karakteren har jeg egentlig hatt lenge, men hun har ikke fått en historie. Så da var det Ylva som ble F-16-pilot, forteller Grethe Bøe i intervjuet over. Hun fortsetter:

– Ylva er jo liksom Pippi som har blitt voksen. Hun vil ikke bli fortalt: «Dette kan du ikke gjøre fordi du er jente». «Du kan ikke matte, du kan ikke fly, du kan ikke lukeparkere». Hun er bare sånn: «Jo, det kan jeg.».

Sterkt engasjement for Arktisk

Bøe har mye på hjertet når det gjelder den realpolitiske situasjonen i verden. Hun forteller i intervjuet at hun er spesielt engasjert i nordområdene. Hun er bekymret for utviklingen der, både hva gjelder presset på dyrelivet, havområdene og forholdet mellom landene som grenser til hverandre i området.

– Man har jo Macron som sier at Arktis er det nye Midtøsten, det er ekstremt mye som tyder på at det er en potensiell storpolitisk konflikt under oppseiling der oppe, sier Bøe.

Hun er fascinert av Arktis’ iboende motsetninger, som noen lesere kanskje vil tenke at ligner de motsetningene Ylva har i seg.

– Det er noe poetisk med den kontrasten, at det er så brutalt og så sterkt og monumentalt, og samtidig er det supersårbart, sier forfatteren.

Forfriskende thriller!

Elin Brend Bjørhei, VG

Forstår russere bedre enn kaffe latte

Bøe forteller videre om ytterpunkter i kulturen vår.

– Norge har en kultur, og en identitet, som vi her sørpå ikke tar inn over oss. Jeg tror folk i Pasvikdalen forstår russere bedre enn de forstår kaffe latte på Frogner. Det er ikke kulturelt mer likt oss det, enn russere, konstaterer Bøe.

Se traileren for Mayday, med Juliane Snekkestad som Ylva og Lasse Matberg som Ylvas kjæreste, Storm Bure:

Her kan du se Grethe Bøe og krimforfatter Ørjan N. Karlsson i samtale med Kari Birkeland under Krimfestivalen:

Relaterte podcaster