– Endelig er krimforfatter Liza Marklund skikkelig tilbake

KrimbøkerPsykologisk krim– Endelig er krimforfatter Liza Marklund skikkelig tilbake

Med «Polarsirkelen» er Liza Marklund tilbake i krim-manesjen, og det med et brak. Både VG, Dagbladet og Nettavisen gir femmer på terningen og mener forfatteren befester sin posisjon i toppen av skandinavisk krim.

Estimert lesetid 4min
Collage bestående av foto av forfatter Liza Marklund og omslaget til boka hennes "Polarsirkelen"
Liza Marklund fikk sitt gjennombrudd med «Sprengeren», den første av i alt 11 krimromaner om journalisten Annika Bengtzon. Hennes nye «Polarsirkelen» blir av Dagbladet kalt «skarp, vittig og ondsinnet elegant». (Foto: Annika Sandahl)

Med sine banebrytende krimromaner om journalist Annika Bengtzon var Liza Marklund i en årrekke en av de mest leste, roste og profilerte forfatterne innen skandinavisk krim.

Det har gått en del år siden sist vi hørte fra henne, men skal vi tro anmelderne viser hun nå med sin nye Polarsirkelen at hun i aller høyeste grad fortsatt er å regne med.

Polarsirkelen er første bok i en trilogi satt til Nord-Sverige, hvor Marklund selv vokste opp. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår truer med å bli avslørt når den ene av fem tenåringsvenninner sommeren 1980 forsvinner sporløst, for deretter å bli funnet drept 40 år senere.

– Drivende godt fortalt

Under overskriften «Liza Marklund tilbake i toppform!», skriver VGs anmelder Elin Brend Bjørhei at «Endelig er krimforfatter Liza Marklund skikkelig tilbake, og hun leverer den beste boken hun har skrevet på mange år. […] Mot et troverdig tidsbilde skildrer Marklund [ting] så levende og engasjert at det er vanskelig ikke å la seg oppsluke av fortellingen og karakterenes ulike skjebner.»

Bjørhei påpeker at dette er en historie om utenforskap, klasseforskjeller, skam og søken etter identitet, og at dynamikken mellom de fem jentene er imponerende godt skildret. Hun mener Liza Marklund med Polarsirkelen viser hvorfor hun er blitt en av Skandinavias største krimforfattere, og historien er så drivende godt fortalt at hun «gjerne skulle hatt neste bok i trilogien allerede nå».

Like mye som en creepy krimgåte, er denne boka en ganske fabelaktig samling kvinneportretter.

Cathrine Krøger, Dagbladet

Kjøp Polarsirkelen som e-bok

– Skarp, vittig og ondsinnet elegant

Cathrine Krøger i Dagbladet legger heller ikke skjul på at hun er veldig begeistret. Hun mener boka er «en svært underholdende pageturner», og spår at hele trilogien blir en stor suksess.

Under overskriften «Skarp, vittig og ondsinnet elegant» skriver hun bl.a.: «Like mye som en creepy krimgåte, er denne boka en ganske fabelaktig samling kvinneportretter. […] Etter min mening holder hun et litterært nivå som er skyhøyt over Läckbergs – både med sin slentrende elegante stil og infame humor. Marklund er både vittig og varmt ondskapsfull når hun avdekker småbyens knugende diskrete sjarm.»

Også i hjemlandet Sverige har Marklund høstet anmelderros. For eksempel skriver Dagens Nyheter at «den er så god at du mister pusten» og Aftonbladet mener den er «et førsteklasses håndverk».

– Bare å komme i gang

I en kommentar i Nettavisen skriver Arild Rønsen:

«Du kommer aldri til å gjette deg til slutten, og oppklaringa synes muligens noe søkt. Men det spiller ingen rolle. For denne fortellinga er så fortetta; du piskes gjennom de 300 sidene.

Liza Marklund lover at dette er første bok i en trilogi, så her er det bare å komme i gang, like godt først som sist.»

Småbyens mørke hemmeligheter

Thrilleren Polarsirkelen foregår i småbyen Stenträsk i to tidsperspektiver, sommeren 1980 og julen 2019. Hovedpersonene er tenåringer på begynnelsen av 1980-tallet. De fem jentene møtes månedlig i boksirkelen «Polarsirkelen» for å diskuterer litteratur. En av dem forsvinner sporløst og blir funnet 40 år senere, innemurt i et brofundament, naken og halshugget.

Forholdene og hendelsene i «Polarsirkelen» driver hele handlingen. Det som skjer sommeren 1980 vil prege jentenes voksne liv. Når deres savnede venn blir funnet julen 2019, åpner det seg brådyp både i og mellom de nå middelaldrende kvinnene.

Samtidig trekkes byens politimester Wiking Stormberg nådeløst inn i dramaet som har formet kvinnenes liv. Som tenåring var han den gutten flere av jentene var forelsket i, og nå leder han etterforskningen av det makabre funnet i brofundamentet. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser.