Wilbur Smiths beste bøker

KrimbøkerWilbur Smiths beste bøker

I over et halvt århundre har spenningsforfatter Wilbur Smith (1933-2021) underholdt millioner av lesere verden over. Lørdag gikk han bort, 88 år gammel.

Estimert lesetid 6min
Foto av Wilbur Smith med omslag til bøker
Wilbur Smith har fengslet millioner av lesere gjennom sitt 88 år lange liv. Her er et utvalg av hans aller beste bøker. (Foto: Hendre Louw)

Helt siden debuten i 1964 har Wilbur Smith fengslet lesere over hele verden med sine eventyrlige og delvis selvopplevde historier fra det afrikanske kontinentet og områdene rundt. Han har tatt oss til gullgruver i Sør-Afrika, med på diamantsmugling og slavehandel, til tropiske øyer, oldtidens Egypt, på jakt i den afrikanske villmarken og til annen verdenskrig, for å nevne noe.

Lørdag ettermiddag døde han i sitt hjem i Cape Town i Sør-Afrika, 88 år gammel.

Jeg vil gjerne bli husket som en som brakte glede til millioner.

Wilbur Smith

Wilbur Smith var imponerende produktiv og skrev helt inn i sine siste leveår. Hele 49 bøker ble det i alt, tilgjengeliggjort på over 30 språk og trykket i til sammen over 140 millioner eksemplarer. På nær alle bøkene hans er oversatt til norsk.

De to familiene Courtney og Ballantyne opptrer i de fleste av Smiths bøker. Courtney-familien ble vi introdusert for allerede i debutromanen Ung manns land/When the Lion Feeds (1964). Man deler gjerne de mange bøkene hans inn i serier – Courtney-serien, Ballantyne-serien, bøkene om Det gamle Egypt, Cross-serien og de andre, frittstående utgivelsene.

Her er noen av de aller beste bøkene Wilbur Smith skrev. Utvalget er basert på både hva han selv har sagt om sitt forfatterskap, og hva hans forleggere har trukket fram som favoritter.

Ung manns land

Courtney-serien 1

Courtney-serien er blant de lengstlevende bokseriene i verden, og kanskje den mest populære av Wilbur Smiths serier.

I den bestselgende serien følger vi Courtney-familiens eventyr verden over. Den spenner over flere generasjoner og tre tiår, gjennom turbulente historiske perioder som starten på kolonitiden, den amerikanske borgerkrigen og apartheid-perioden i Sør-Afrika.

Blant bøkene i serien har vi valgt ut den aller første, Wilbur Smiths debutbok Ung manns land.

Inspirert av sin egen oppvekst på en afrikansk ranch skrev Smith boka om tvillingbrødrene Sean og Garrick Courtney, og det tøffe kvegfarm-livet i skyggen av Zulu-krigene og gullrushet.

Handlingen starter i Sør-Afrika i 1870. Sean og Garrick er annen generasjon av europeiske innflyttere til det ville og løfterike sørlige Afrika. En ulykkelig familiehistorie bringer Sean ut på årelange tokter, på jakt etter gull, elfenben, rikdommer. Han blir virkelig rik. Og han herdes. Da valget står mellom mildhet og en brutal, rask løsning på et problem, velger Sean det siste. Det skal gå mange år før han igjen våger å nærme seg sitt utgangspunkt.

Hollywood kjøpte raskt rettighetene til den umiddelbare bestselgeren, som også ble solgt til mange språkområder. Wilbur Smith kunne slutte i jobben på skattekontoret og startet som forfatter på heltid.

Se alle bøkene i Courtney-serien her

Hapi – elvegudinnen

Egypt-serien 1

I Hapi – elvegudinnen møter vi Egypt-seriens Taita for første gang. Smith har selv hevdet at det var denne id´erike og talentfulle slaven han selv identifiserte seg sterkest med av sine hovedkarakterer.

Hapi – elvegudinnen, som utkom første gang på norsk i 1993, har forblitt blant Smiths høyest elskede romaner.

Vi befinner oss i oldtidens Egypt. Et rike bygget på gull. Men nå ligger Kongenes dal herjet av krig og tappet for livsblod. Slaven Taita er historiens forteller, han ser farao bare som et symbol for kongedømmets synkende makt og ære. Ved siden av ham står hans protesjeer; den vakre Lostris, Mester Intefs datter, og den stolte kriger Tanus, som sammen deler drømmen om å gjenreise det mektige riket og ikke minst, om å få hverandre. Men det skal ikke gå helt etter deres visjoner.

Se alle bøkene i Egypt-serien her

Falkens flukt

Ballantyne-serien 1

I 1980-årene begynte Wilbur Smith på Ballantyne-serien. Falkens flukt skulle bli den første boka i den populære serien om det uoppdagede og lokkende Afrika, slavehandelens endelikt og umulig kjærlighet i en verden som styres av umåtelig rikdom.

Wilbur Smith går i serien tilbake til forrige århundre. Jakten på gull og land trakk europeere inn i farlige områder, til dramatiske oppgjør med afrikanerne, som forsvarte seg selv og sin tilværelse mot en nådeløs overmakt. Og blant de hvite fantes folk som ikke vek tilbake for å falle sine egne i ryggen.

I 1860 vender søskenparet Robyn og Zouga Ballantyne tilbake til sitt fødeland i Afrika for å undersøke handelsmulighetene på østkysten og skaffe seg opplysninger om slavehandelen i det indre av kontinentet. Robyn oppdager snart at skipet de seiler med, er et kamuflert slaveskip, og at kapteinen, Mungo St. John, er slaveeier. Til tross for hans brutale forretningsmetoder, er Robyn på mystisk vis tiltrukket av ham. Samtidig er hun fast bestemt på å sette en stopper for hans lyssky virksomhet.

Ved Zambesielvens munning begynner reisen inn i det ukjente landet, der Robyn og Zouga blir fortryllet av den uberørte afrikanske naturens storslåtte skjønnhet. Deres veier skilles når Robyn vil finne faren, en berømt oppdagelsesreisende lege og misjonær, som har forsvunnet i villmarken. Broren Zouga dras mot mulighetene til rikdom og berømmelse. Begge føler at deres skjebne ligger i dette veldige, gåtefulle kontinentet som lokker med rikdom, eventyr og lidenskap.

Se alle bøkene i Ballantyne-serien her

På Leopard Rock – Wilbur Smiths memoarer

Til sist tar vi også med Wilbur Smiths egne memoarer, På Leopard Rock, som ganske nylig utkom. Wilbur Smith ble født mellom to verdenskriger, og vokste opp i Sentral-Afrika i etterdønningene av andre verdenskrig. I denne boka deler han de ekstraordinære historiene som har inspirert bøkene hans. Som da han ble angrepet av løver og farlige haier, da han gikk seg vill i den afrikanske villmarken uten vann, og da han krasjlandet med et lite propellfly midt i jungelen. Han forteller om de tidlige nådeløse skoledager til skriveforløsning kom, og alle forelskelsene.

Wilbur Smiths intime betroelser er både spennende og interessant lesning. Dessuten er boka flott illustrert med private dokumenterende foto fra flere tiår. På Leopard Rock er et ærlig, underholdende vitnesbyrd om en unik forfatters utrolige liv.

Her er Wilbur Smith intervjuet i 2014 om sine 40 år som forfatter.