Finske Elina Backman bygget sin stemningsfulle krimsensasjon «Når kongen dør» på uløst sak

PolitikrimPolitikrimFinske Elina Backman bygget sin stemningsfulle krimsensasjon «Når kongen dør» på uløst sak

Et mistenkelig dødsfall på en herregård ble utgangspunktet for sjarmerende og klassiske «Når kongen dør». – Hun kan absolutt sin nordic noir, skriver VG om Backman som til nå er solgt til 15 land.

Estimert lesetid 6min
Fotocollage av portrett av forfatter Elina Backman og omslaget til boka hennes "Når kongen dør"
Elina Backman elsker Jo Nesbøs Harry Hole, men valgte likevel å gå for en yngre, ikke-alkoholisert politimann i sin kritikerroste krimdebut. (Foto: Antti Rastivo/Maria Kleppe Vihovde)

Om du ikke har stiftet bekjentskap med finsk krim tidligere, er det på høy tid nå.

Elina Backman er med sin sjarmerende debut Når kongen dør blitt en sensasjon både i hjemlandet og internasjonalt. 15 land har til nå bestemt seg for å utgi boka, som er den første i en krimserie med etterforskerparet Jan og Saana i hovedrollene.

Herregårdsmysteriet

Hun har alltid elsket krim, og det kjentes som om det lille stedet Hartola valgte henne. Inspirasjonen til å skrive Når kongen dør kom nemlig fra det uløste mysteriet rundt dødsfallet til hennes egen svigermors gudfar.

– Han var en original mann. Han bodde på en gammel herregård i Hartola sammen med fugler og dyrket Finlands vakreste orkideer. En gang på slutten av 1970-tallet ble han invitert i en julemiddag, men dukket aldri opp. Like etter ble han funnet død på herregården, forteller Backman.

Hennes ektemanns slektninger hadde interessante teorier om hva som hadde skjedd, og Backman gjorde som Saana i boka – kontaktet politiet og spurte om å få saksmappen med alle fakta. Svaret fra politiet var at alt var hemmelig fordi saken fremdeles var uløst.

– Jeg reiste for å se Hartola, og fant ut at det lille, stolte stedet kaller seg selv et kongerike! Jeg intervjuet lokale og falt pladask for Koskipää herregård med sitt mørke vann. Til slutt endte jeg opp med å skrive en fiksjonsfortelling, fordi det skjedde for så lenge siden, sier forfatteren.

Fakta om boka

«Når kongen dør»

Foto av krimboka "Når kongen dør" av Elina Backman
Foto: Maria Kleppe Vihovde

Finske Elina Backmans sjarmerende, kjappe og originale, men likevel klassiske detektivmysterium «Når kongen dør» er solgt til 15 land, har vunnet flere priser og er nominert til årets beste oversatte krim av Svenska Deckarakademin.

«Når kongen dør» er første bok i ny krimserie. Forfatteren skriver for tiden på tredje bok.

Om handlingen:
Saana har nettopp fått sparken fra jobben som journalist i sladderpressen og bestemmer seg for å dra fra Helsinki til tantens hus i avsidesliggende Hartola for å samle krefter. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saane møter sterk motstand fra lokalbefolkningen, ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken.

VG om «Når kongen dør»:
«Stemningsfull finsk krimsensasjon […] hun kan absolutt sin nordic noir som virker inspirert av Stieg Larsson, Kepler og Jo Nesbø. […] en forfatter som med sin stil og sjangerkunnskap har potensial til å skrive seg inn blant de nordiske krimbestselgerne.»

Tre gode grunner til å lese denne boka:

  • Internasjonal-bestselger-debut
  • Karakterdrevet, helstøpt og sjarmerende krim
  • Finsk krim er i vinden

«Når kongen dør» kan bestilles hjem her

Klassisk detektiv-krim

Elina Backman elsker Jo Nesbøs Harry Hole, men valgte likevel å gå for en yngre, ikke-alkoholisert politimann i karakteren Jan.

– Karakterer er ofte mer levende om de er litt usikre, og ikke perfekte, sier hun, og peker samtidig på at karakteren Saanas bakgrunn som journalist og hennes egen bakgrunn fra media har noen likheter.

– Jeg har sett mange unge folk bli utbrent i underholdningsbransjen. Saana og jeg har også noe annet felles: vi elsker begge TV-serien The Killing, pizza, god vin, og mat generelt.

Kjærlighetshistorien mellom de to er en spennende del av intrigen?

– Personlig elsker jeg bøker med happy ending og det øyeblikket der to mennesker, begge litt ensomme, plutselig finner noen. Jan og Saanas historie ble født helt i starten. Jeg så et bilde i hodet mitt av de to sitte sammen på et hustak og se på solnedgangen over Helsinki. De neste bøkene vil vise hvordan det utvikler seg mellom de to, sier forfatteren.

Et puslespill

Som leser kan man med Når kongen dør ta seg selv i å leke detektiv, å delta i etterforskningen og pusle sammen plottet til en historie. Backman forteller at skriveprosessen hennes er veldig intuitiv.

– Jeg skrev først ned alle hendelser og vendinger jeg hadde i hodet. Senere skrev jeg ned selve hendelsesforløpet, så redaktøren min også kunne forstå alt som skulle skje. Det var ikke et enkelt puslespill, forteller hun.

Foto av krimboka "Når kongen dør" av Elina Backman
«Når kongen dør» er den første boka i ny, finsk krimserie. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Hører gjerne fra leserne

Om suksessen i kjølvannet av debutboka forteller hun at det hele har føltes litt uvirkelig. Å gi ut en bok har vært en barndomsdrøm.

– Jeg er veldig takknemlig. Jeg skrev på boka i over 7 år og viste aldri teksten til noen. Da jeg endelig følte at den var ferdig, sendte jeg manuset til forlagene. Jeg fikk mange svar og for første gang følte jeg at dette kunne bli noe spesielt. Meldinger fra lesere varmer hjertet mitt aller mest. Dere finner meg på Instagram, send gjerne en melding om du har lest boka mi og liker den – det er så hyggelig!

Backman forteller at hun elsker å lese og også har en egen bokklubb kalt Kirjaviinikerho (på norsk: Bok- og vinklubb). De møtes månedlig for å diskutere bøker. Og for å drikke litt vin, spise godt og dele Netflix-tips og sladder.

I gang med tredje bok

For tiden skriver hun på den tredje boka i Saana Havas-serien. Andre bok kom i 2021 i Finland, den tredje kommer til høsten. Saana og Jan er stadig i full gang.

– Andreboka har handling fra The Isle of Sheep, et av mine favorittsteder i Finland. Det er et stort naturreservat fullt av fugler, bare 10 km fra Helsinki sentrum. Boka åpner med at en ung mann blir funnet død i skogen, samtidig som en annen mann blir meldt savnet.

Til Krimfestivalen

Elina Backman gleder seg veldig til å besøke Krimfestivalen, som i år går av stabelen 17.-19. mars i Cappelen Damm-huset i Oslo. Hun har vært i Lofoten og Oslo, kan hun fortelle, men vil gjerne se mer. Og hun har flere norske favorittforfattere utover de som skriver krim.

– Det er en stor glede å bli utgitt i Norge. Og i tillegg til Jo Nesbø og Karin Fossums bøker må jeg innrømme at jeg også elsker Karl Ove Knausgård.

«Når kongen dør» kan bestilles hjem her