Malin Persson Giolito følger opp suksessen «Størst av alt»: – Jeg dreper min egen gud

Malin Persson Giolito er en av Svergies mest leste krimforfattere. På Boktips LIVE forteller hun om sin nye bok «I dine hender».

Estimert lesetid 4min

Malin Persson Giolito er en av Svergies største, og mest populære krimforfattere. Hun slo for alvor gjennom med boken Størst av alt i 2016, som også ble kåret til Årets beste kriminalroman i Svergie. Siden dette har leserskaren hennes bare fortsatt å vokse – også her hjemme i Norge.

Nå er hun aktuell med sin nye krimroman I dine hender, og på Boktips LIVE forteller Giolito om boken, om å drepe sin egen gud og om forventningene til en ny suksess.

Se hele intervjuet øverst i saken.

Malin Persson Giolito er en av Svergies aller største krimforfattere, og nå er hun endelig aktuell med ny bok. Foto: Anna-Lena Ahlström

I dine hender – fra hygge til uhygge

I dine hender handler om to svenske gutter, som kommer fra hver sin side av samfunnslaget i Svergie. På tross av dette blir de gode venner allerede som seksåringer, etter å ha møtt hverandre tilfeldig på en lekeplass.

Høres det hyggelig ut? Vel, hyggelig får det ikke være lenge i Giolitos bøker. Giolito forteller selv hva som starter dramatikken i denne boken.

– Disse guttene treffer hverandre igjen mange år senere, da begge er 14 år. Også denne gangen møtes de på denne lekeplassen hvor de først møttes. Den ene av de to guttene skyter da den andre.

Programleder Kunt Gørvell oppfordrer Giolito til å fortelle mer, men dette møtes med skepsis:

– Det er jo det boken handler om, sier Giolito med glimt i øye.

Skulle aldri skrive om dette

Giolito har tidligere skrevet bøker om alvorlige tema, men det er ikke alltid det har vært planen.

– Det pleier å være sånn at jeg sier jeg ikke skal skrive om et tema, men så ender jeg opp med å skrive om akkurat det temaet likevel.

Giolito sikter til en bok hun tidligere har skrevet om terrorisme, et tema hun var fast bestemt på å ikke røre. Likevel endte hun opp med å gjøre det. Det samme har skjedd med denne boken.

– Nå var det jo også sånn. Jeg skulle skrive en bok om hva som helst annet enn gjengkriminalitet, men så ble det da selvfølgelig en bok om nettopp det.

Dreper sin egen gud

I tillegg til å være forfatter er Giolito utdannet jurist, og jobbet tidligere som advokat. I hennes bøker er det derfor ofte en sterk tro på rettssystemet, men denne gangen er ting litt annerledes.

– Jeg har alltid hatt en del bibelreferanser i mine bøker, men jeg er ikke troende. Det jeg hele tiden har, og fremdeles tror på, er at rettssystemet er den beste måten vi mennesker har til å løse vanskelige konflikter.

I boken I dine hender er det likevel nettopp dette rettssystemet som svikter, og en venninne av forfatteren syntes dette var det aller tristeste i boken.

– Ja, en venninne sa til meg etter at hun hadde lest boken, at dette er den aller tristeste boken jeg har skrevet. Da tenkte hun ikke på drapene, men på det at jeg i denne boken dreper min egen gud – rettssystemet.

Å hoppe etter seg selv

Størst av alt var en braksuksess, som også ble fulgt opp av en svært populær Netflix-serie, Quicksand. Men med begeistrede anmeldelser og lesere, følger en del press.

– Det var jo veldig gøy, men det var også vanskelig å begynne på noe nytt. Det var vanskelig å klippe navlestrengen, og hoppe inn i et helt nytt univers, forteller Giolito.

Hun innrømmer også at forventningene til at neste bok også skulle bli en suksess ga henne skrivesperre.

– Det er vanskelig når det finnes så store forventninger. «Hva kommer nå?», på en måte.

På tross av dette klarte Giolito å komme seg gjennom, og hennes nyeste bok er nok et eksempel på at hun er en av Skandinavias aller fremste krimforfattere.

I dine hender kan du bestille hjem her.

Relaterte podcaster