10 om Anne Holt: – Fikk et rush av stolthet da jeg var blodfersk og hun kalte meg «kollega»

Krimbøker10 om Anne Holt: – Fikk et rush av stolthet da jeg var blodfersk og hun kalte meg «kollega»

Anne Holt er årets festivalforfatter på Krimfestivalen 2022. Vi spurte 10 av hennes kolleger om hva som gjør Anne Holt til en av krim-Norges største.

Estimert lesetid 4min
Karikaturtegning av krimforfatter Anne Holt tegnet av Finn Graff
Anne Holt og hennes lange, begivenhetsrike karriere som forfatter har gjort inntrykk på mange. Her er hun sett med Finn Graffs blikk. (illustrasjon: Finn Graff)

Krimfestivalen 2022 går av stabelen 17.-19. mars i Oslo. Fordelt på scener i Cappelen Damm-huset, Centralteatret og Norli Universitetsgata kan du møte 60 av verdens beste krimforfattere tre dager til ende – og det hele er helt gratis.

Hvert år pekes det ut én festivalforfatter som får litt ekstra oppmerksomhet. Tidligere festivalforfattere har vært Karin Fossum, Gunnar Staalesen, Jo Nesbø, Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Torkil Damhaug og Tom Egeland. I år er det Anne Holts tur.

Vi spurte ti av hennes kolleger hva som gjør henne til en av krim-Norges største.

Meld deg på Krimfestivalen 2022 på Facebook her.

10 om Anne Holt

Gunnar Staalesen

Foto av forfatter Gunnar Staalesen
Gunnar Staalesen
(Foto: Foto: Helge Skodvin)

Anne Holt er en krimforfatter som virkelig vet hva hun skriver om, når hun skriver om politietterforskning. Dessuten er hun en festlig dame å treffe, en som aldri legger fingrene imellom hvis det er noe hun har sterke meninger om.

Sigbjørn Mostue

Foto av forfatter Sigbjørn Mostue
Sigbjørn Mostue
(Foto: Agnete Brun)

– Anne Holt var helt sentral da norsk kriminallitteratur ble hevet atskillige hakk på 1990-tallet. Når man i tillegg holder seg på toppen i år etter år slik som hun gjør, er det intet mindre enn imponerende – en pionér og et ikon på samme tid!

Hans Olav Lahlum

Foto av forfatter Hans Olav Lahlum
Hans Olav Lahlum
(Foto: Agnete Brun)

– Anne Holt er sammen med Karin Fossum og Unni Lindell en av de tre store norske krimdronningene fra de siste 30 årene. En banebrytende realistisk og feministisk krimforfatter, som har vært seg selv gjennom både oppturer og nedturer i en lang forfatterkarriere, og har nådd ut til et større publikum internasjonalt enn mange i Norge er klar over. Dessuten en fri og sterk stemme det alltid er tiden verdt å høre i debatter om krimlitteratur og helt andre ting.

Jørgen Jæger

Foto av krimforfatter Jørgen Jæger
Jørgen Jæger
(Foto: John Andresen)

– Anne Holt er en av få kolleger jeg aldri har møtt, men jeg følger henne med interesse fra sidelinjen. Hun har prestert det kunststykke å holde seg på toppen av bestselgerlistene gjennom 29 år og mer enn 25 utgivelser, noe det står virkelig stor respekt av. 

Tom Egeland

Foto av krimforfatter Tom Egeland
Tom Egeland
(Foto: Raymond Mosken)

– Det er ikke tilfeldig at Anne Holt er så stor også i utlandet. Som forfatter mestrer hun det internasjonale formatet selv om hun skriver om Norge. Annes intriger og plott-tvister imponerer meg alltid.  

Unni Lindell

Foto av forfatter Unni Lindell
Unni Lindell
(Foto: Eivind Taksrud/Who Dares)

– Anne Holt er en samfunnsbevisst forfatter. Med bakgrunn som jurist i politiet og journalist i NRK har hun levert gode krimbøker i snart tretti år. Hanne Wilhelmsen og Inger Johanne Vik er blitt ekte personer for norske lesere. Anne skriver klart, tøft og spennende. Det ellevte manus ruler!

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst
(Foto: Anton Soggiu)

– Anne er en intrigemaker av rang. Hun har en egne evne til hele tiden å skape sammensatte plott med ulike dimensjoner, kreative krumspring, kløktige konflikter og altså: avanserte intriger. Bak det hele banker et varmt hjerte for samfunnets tapere og de som har kommet skjevt ut.

Helene Flood

Foto av forfatter Helene Flood
Helene Flood
(Foto: Julie Pike)

– Anne Holt skriver krimbøker om de råeste damene, og er rimelig rå selv også. Jeg fikk et rush av stolthet da jeg var blodfersk og hun kalte meg «kollega».
 

Grethe Bøe

Foto av forfatter og filmskaper Grethe Bøe
Grethe Bøe
(Foto: FredJonny)

– Mitt første møte med Anne Holts forfatterskap var som regiassistent på filmatiseringene av bøkene Blind Gudinne og Salig er de som tørster. Holts skarpsindige evne til å avsløre det mørket som virker i og rundt oss gjorde et mektig inntrykk. Hun satte presedens med karakteren Hanne Wilhelmsen. Endelig fikk vi en kompetent, kompleks og handlekraftig kvinnelig protagonist i en sjanger hvor kvinner som regel er ofre eller endimensjonale appendiks til mannlige aktører. Holt og hennes forfatterskap er et ideal, og det går en klar linje mellom Hanne Wilhelmsen og Ylva Nordahl. Jeg har hatt stor glede av å følge forfatterskapet siden. Jeg leser, lærer og inspireres.  

Knut Gørvell

Foto av Knut Gørvell, Krimfestivalsjef og salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm
Knut Gørvell
(Foto: Privat)

Krimfestivalen er utrolig stolte av å ha Anne Holt som festivalforfatter. Hun var en av dem som startet kvinnebølgen i norsk krim, og hun har også hatt stor betydning for norsk krims posisjon i utlandet. Litt ekstra gøy var det også at Holts siste roman, Det ellevte manus, som kom i høst, kanskje også var hennes aller beste Hanne Wilhelmsen-roman.

Se programmet til Krimfestivalen på krimfestivalen.no.
Meld deg på Krimfestivalen 2022 på Facebook her.