Eystein Hanssen: – Krimforfattere elsker jo subkulturer, og i «Bikkjer» er det litt å ta av

KrimbøkerPolitikrimEystein Hanssen: – Krimforfattere elsker jo subkulturer, og i «Bikkjer» er det litt å ta av

Eystein Hanssen er aktuell med åttende bok i Elli-serien. Rasisme og politikorrupsjon står sentralt i den samfunnskritiske krimmen «Bikkjer».

Estimert lesetid 9min
Eystein Hanssen er aktuell med krimromanen "Bikkjer".
«BIKKJER»: – Jeg ønsket å skrive om hvor fort vi mennesker kan bevege oss fra rett til galt. Det er ofte en gråsone. (Foto: Lina Hindrum)

«Det kommer fra et stadig kvernende hode. Nye historier presser seg på, det bare skjer», sier Eystein Hanssen om hvor han får all energien til å skrive fra.

Eystein Hanssen debuterte som forfatter i 2010 med krimromanen De ingen savner, til gode kritikker og en nominasjon til Bokhandlerprisen.

Andre roman i serien om den norske politiheltinnen Elli, Giftstrøm, kom i august 2011 og ble også nominert til Bokhandlerprisen. Siden har det blitt i alt åtte bøker i Elli-serien, og høstens Bikkjer er samtidig Hanssens 10. roman. Rasisme og politikorrupsjon er sentrale temaer, og Ellis hund Zenith spiller nok en gang en avgjørende rolle.

Få full oversikt over bøkene i Elli-serien nederst i artikkelen.

Bestill Bikkjer hjem i postkassa her.
Kjøp Bikkjer som e-bok her.

– Lite som skal til før vi tråkker over streken

– Jeg ønsket å skrive noe om hvor fort vi mennesker kan bevege oss fra rett til galt. Det er ofte en gråsone, sier Eystein Hanssen om nye Bikkjer.

Elli er denne gangen tilbake som etterforsker i Kripos, og hennes første sak blir et drap i et narkotikaoppgjør på Gjøvik. Samtidig utsettes datteren Mali for mobbing. Tung til sinns søker Elli støtte hos sin gamle makker Jan Nereng, som også vikles inn i drapsetterforskningen, da den tar en uventet vending.

Sammen med sin nye Kripos-kollega Hira Xaad og jordnære Liss Skyberg fra Gjøvik graver Elli dypere i en sak som til slutt fører henne til Costa del Sol.

«Bikkje» brukes også som skjellsord, og dette spiller definitivt en stor rolle i historien.

Eystein Hanssen

Hvordan oppstod ideen til boka?

– Bokas grunnidé kan beskrives på to plan: Individets verdi, både mennesker og dyr. Og hvor lite som skal til før vi tråkker over streken fra det moralsk akseptable og lovlige, til det moralsk uakseptable og kriminelle.

Hanssen ønsket samtidig å skildre noe fra sin egen ungdomstid på Gjøvik. En del av handlingen foregår her, både i nåtid og fortid.

Vil du si noe om tittelen «Bikkjer»?

– Jeg er på en måte litt tilbake der jeg startet med Elli, i den første boka De ingen savner. Her spiller Ellis hund en sentral rolle. Det gjør han også nå, men i Bikkjer er det flere firbeinte som trer fram. «Bikkje» brukes også som skjellsord, og dette spiller definitivt en rolle i historien, sier forfatteren.

– Kriminelle har også gode sider

Det ligger mye samfunnskritikk mellom linjene i Bikkjer. Hanssen sier at elementer av samfunnskritikk ofte er å finne i krimlitteraturen, men også i TV-seriene. Han trekker frem eksempler som The Wire og We Own This City. I Bikkjer skriver han om rasisme og politikorrupsjon.

– Rasisme er et problem vi som samfunn må jobbe kontinuerlig med. Jeg har hatt et ønske om å utforske disse kreftene som drivkraft og element i de subkulturene og den kriminaliteten som beskrives i boka. 

Samtidig syns han det er interessant å utforske hvordan ting sjelden er svart-hvitt når det kommer til kriminelle.

– Kriminelle har også gode sider, de er sammensatte individer. I dette perspektivet kommer hundene inn igjen i handlingen.

Krimforfattere elsker jo subkulturer, og i Bikkjer er det litt å ta av.

Eystein Hanssen

Handlingen penser innom tatoveringsmiljøer, narkomiljøet, politisk ekstremisme og politiets egne spesialavdelinger.

– Krimforfattere elsker jo subkulturer, og i «Bikkjer» er det litt å ta av. Miljøet i Spesielle Operasjoner (SO) er svært spesielt, og det er gjerne i slike miljøer helt i yttergrensen av politiets arbeid at subkulturer kan oppstå. Eirik Jensen-saken er et eksempel.

Hanssen er også opptatt av lokalmiljø og lokalpolitikk, og har forsøkt å bruke dette som et element i romanen.

– Den politiske orden og lokal dynamikk er helt annerledes på et lite sted som Gjøvik, enn i Oslo, påpeker han.

Gjenoppliver gateslagene på Blitz på 80-tallet

En av nøkkelscenene i boka foregår på Blitz. Scenen er inspirert av tiden da Eystein Hanssen jobbet som pressefotograf i Oslo på slutten av åttitallet, da gateslagene sto mellom Blitz og politiet.

– Jeg og kollegene mine løp rundt med hjelm og gassmaske, blitzerne kastet stein og politiet hadde skjold, hunder og tåregass. Da det pågikk som verst, var det vel også hester inne i bildet, sier Hanssen.

– Det var egentlig en ganske vill tid. Alle fikk seg noen slag og skrammer. Nå var muligheten der til å bruke dette i en bok.

Shakespeare, Ibsen, Dickens, Undseth – alle har gjort det.

Eystein Hanssen

Bikkjer er Eystein Hanssens 10. roman. I tillegg til de åtte bøkene i Elli-serien har har også skrevet to bøker i en serie om Nora Wold: Svart landskap (2018) og Kokong (2021). Hvor henter han all inspirasjonen fra?

– Min inspirasjon kommer fra bøker, nyheter og til en viss grad tv-drama. Jeg leser vidt og bredt, og vel så mye sakprosa som annen krimlitteratur.

Å følge med på nyheter og samfunnsdebatter er helt nødvendig om man skal skrive relevant, mener forfatteren.

– Krimlitteraturen er ofte tidlig ute med å behandle og problematisere sentrale samfunnsutfordringer. Det å bruke dette som grunnlag for konflikt i litterære verk er like gammelt som dramatikken. Shakespeare, Ibsen, Dickens, Undseth – alle har gjort det, sier Hanssen.

Se programmet for Boktips LIVE høsten 2023 her.

Forfatteren om sin hovedkarakter

Dette er Elli Rathke

Fullt navn og alder: Elli Sunee Rathke (Elli), født 10. august 1976 på Ullevål sykehus i Oslo (47 år)

Bakgrunn: Utdannet jurist, jobbet først som politiadvokat men gikk senere over i rollen som etterforskningsleder og etterforsker via intern kursing og etterutdanning i politiet.

Fysiske kjennetegn: Halvt thai, halvt norsk, 1,76 høy, atletisk og smidig. Hun har en del skrammer og arr, framstår som en du ikke kødder med.

Nære relasjoner: Datteren Mali, moren Dee (elsk/hat), Jan Nereng, hunden Zenith.

Dette frykter hun: At noe skal skje med Mali.

Dette brenner hun for: Rettferdighet og å få kriminelle bak lås og slå.

Hobby: Hund er jo både en hobby og en livstil, ut over det har hun ikke tid.

Lengsel/hemmelighet: Det har hun ennå ikke fortalt meg, men kanskje det kommer.

Bruker sitt to-kulturelle utgangspunkt som superkraft

Eystein Hanssen har fulgt hovedkarakteren Elli gjennom åtte bøker så langt, og serien har fått en solid følgerskare.

– Jeg formet Elli ut ifra en tanke om en norsk variant av Ellen Ripley (samme initialer – ER), med islett av Modesty Blaise, forteller han.

Som etterforsker bruker Elli sitt to-kulturelle utgangspunkt til å tenke utenfor boksen og til å analysere kriminalitet og forbrytere på en annen måte enn det tradisjonelt norske.

– Vi kan si det er hennes ene superkraft. Den andre er ferdighetene i karate, som hun tyr til når det er nødvendig.

Gjennom serien har Elli utviklet seg til en sammensatt karakter – nå også som mor. Datteren Mali er hennes største sårbarhet.

– Jeg visste ikke at hun skulle bli mor da jeg begynte å skrive. Heller ikke at barnefaren skulle forsvinne, at Nereng skulle begynne i Delta eller at Elli skulle flytte over til Kripos. Alt dette er drevet fram av Elli selv.

Har du noen faste rutiner når du skriver?

– Jeg skriver når jeg har lyst. Da kan jeg i grunnen sitte hvor som helst. I stua, på kjøkkenet, kontoret, en kafe, toget, flyplassen eller hotell. Ofte driver jeg med research parallelt med skrivingen. Da er det nyttig med en stor skjerm på kontoret.

Bestill Bikkjer hjem i postkassa her.
Kjøp Bikkjer som e-bok her.

Dette er hele Elli-serien

Her får du full oversikt over alle bøkene i Eystein Hanssen sin Elli-serie:

Bok 1: De ingen savner

En ung pike blir funnet død på Gamlebyen gravlund. Hun er naken og lukter av en ubestemmelig kjemisk væske. I armen står en kanyle. Dødsfallet er starten på en grusom sak som bare vokser og blir den mest krevende i etterforskerens karriere.
Kjøp boka her.

Bok 2: Giftstrøm

Under et narkotikaraid i Oslo pågriper politiet fem personer. En av dem er en ung mann fra Uganda. På samme tid mottar den norske ambassaden i Kampala en pakke. Innholdet dokumenterer at Otto Kamperud er tatt som gissel av den nådeløse geriljaen han har forhandlet med i lang tid.
Kjøp boka her.

Bok 3: Triangel

Elli er permitert fra Oslo-politiet etter et utmattende oppdrag. Men hun starter sin egen private etterforskning av det uløste drapet på søsteren Anne, som skjedde for 16 år siden. Jakten på søsterens drapsmann fører Elli både bakover i tid, men også inn i nåtidens kyniske underverden.
Kjøp boka her.

Bok 4: Åtseldyr

I en gammel jordkjeller på Ruseløkka i Oslo finner en uteligger levningene av et barn. Eller er det det? Politietterforsker Ellis åstedsundersøkelser avdekker flere levninger. Sakte dras etterforskningen lenger under bakken, til klaustrofobiske tuneller og glemte bunkere, til en hemmelig, grusom verden. Bare morderen kjenner alle utganger. Men Elli må inn, hun må ned i dypet. Hun har flere liv å redde.
Kjøp boka her.

Bok 5: Brennemerket

Morens gamle demoner trekker Elisabeth Sunee Rathke (Elli) mot et drapsmysterium i Bangkoks blodhete underverden. Snart skjønner Elli at hun selv er like forbundet med saken som moren. Sammen med Jan Nereng og den lokale politimannen Tep Wattana går hun løs på sin mest kontroversielle etterforskning til nå. Bangkok er ikke et sted man følger reglene. Det er et sted man overlever. Det vet også Ellis motstander, som vil ha henne av dage. Men hvem er han? Og hvem er venn og hvem er fiende blant lokale politifolk og eksilnordmenn?
Kjøp boka her.

Bok 6: Jaget

Når vi møter Elli igjen i romanen Jaget, har tilværelsen har tatt en ny vending. Hun har blitt mor for første gang, og er hjemme i permisjon med datteren Mali. Men når et lik stiger til overflaten i Bjørvika, får hun en oppringning fra politihuset. Politiet trenger hennes hjelp.

I saken finner Elli kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig, i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Ellis etterforskning peker mot en mann Beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo. Elli, Brenner og Jan Nereng er byens eneste håp.
Kjøp boka her.

Bok 7: En kort evighet

En brutal og spektakulær ransbølge herjer Norge. Profesjonaliteten i anslagene og mangel på spor gjør politiet maktesløse i jakten på gjerningsmennene. Politietterforsker Elli Rathke må bruke all sin kløkt, og hun finner etter hvert en forbindelse til den jugoslaviske borgerkrigen og en fryktet krigsforbryter. Elli og hennes kolleger må reise til dagens Sarajevo, en by der sårene fra fortiden fortsatt er åpne.
Kjøp boka her.

Bok 8: Bikkjer

Elli er tilbake, denne gangen som etterforsker i Kripos. Ellis første oppdrag for Kripos fører henne til Gjøvik og drapet på en ung gutt. Men selv om arbeidsmetodene skaper konflikter både med det lokale politiet og innad i Kripos, stoler hun på sine instinkter. Hun bygger et team av nye allierte rundt seg selv og den gamle makkeren Jan Nereng. Sporene i saken fører henne til Costa del Sol.
Kjøp boka her.

Relaterte podcaster