Den nye kvinnebølgen i norsk krimlitteratur

Norge har hatt mange krimdronninger, som Anne Holt, Karin Fossum og Unni Lindell. De siste årene har en ny bølge sterke, kvinnelige krimforfattere dukket opp. Du hører tre av dem i dagens Boktips-podcast.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Helene Flood, Ruth Lillegraven og Randi Fuglehaug
Helene Flood, Ruth Lillegraven og Randi Fuglehaug er del av en etterlengtet, ny bølge av kvinnelige norske krimforfattere. Hør dem i dagens podcast-episode.

Møt tre representanter for «den nye kvinnebølgen» i norsk krim: Helene Flood, Ruth Lillegraven og Randi Fuglehaug. Alle de tre har hatt stor suksess med sine krimdebuter. Programleder er selve nestoren i norsk krim: Gunnar Staalesen. Episoden ble tatt opp på Krimfestivalen 5. mars i Cappelen Damm-huset.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Solgt til 23 land

Helene Flood sto for fjorårets store for årets krim-gjennombrudd. Hennes debutroman, Terapeuten, fikk veldig gode kritikker og ble solgt til 23 land.

Terapeuten driver den unge psykologen Sara privatpraksis for ungdom fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd. Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. 

Det gamle, halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten? 

Prisbelønnet poet og krimforfatter

Mange ble overrasket da den kjente og prisbelønnete forfatteren Ruth Lillegraven høsten 2018 debuterte med en krimroman. Det ble virkelig en debut med smell i. Alt er mitt fikk mange gode kritikker, og Tom Egeland valgte den som årets beste krim i VG.

Clara og Haavard er et vellykket ektepar i en arvet villa på Oslo Vest. Han er lege fra en gammel Oslo-familie, hun er den ambisiøse outsideren fra Vestlandet som har fått toppjobb i Justisdepartementet. Nå rystes Oslo av to drap. Begge ofrene har innvandrerbakgrunn. Konsekvensene i et komplisert flerkulturelt samfunn er uoversiktlige. Etterhvert når saken helt til justisministerens bord, samtidig som den får store konsekvenser for Haavard og Clara og truer familiefreden.

Mord under Ekstremsportveko

Randi Fuglehaug er født og oppvokst på Voss, men er i dag bosatt i Oslo. Hun er forfatter og frilansjournalist, og har tidligere skrevet flere sakprosabøker. Fallesjuke er hennes første roman for voksne.

En fallskjermhopper dundrer i bakken foran hundrevis av sjokkerte tilskuere under Ekstremsportveko på Voss. Undersøkelser viser at fallskjermen til den omkomne småbarnsmora Veslemøy Liland er tuklet med, og drapsalarmen går.

Tidligere VG-reporter og nå lokalavis-journalist Agnes Tveit våkner opp fra en yrkesmessig dvale da hun begynner å lete i sin egen ungdomstid etter svar. Snart oppdager hun at den vakre vestlandsbygda skjuler mange mørke hemmeligheter.