Kriminell frokost: Hvorfor elsker nordmenn krim?

Det diskuterer Hans Olav Lahlum, Jørgen Jæger, Myriam Bjerkli og Trude Teige i denne episoden av Boktips’ podcast.

Estimert lesetid 4min
Portrett av Trude Teige, Jørgen Jæger, Hans Olav Lahlum og Myriam Bjerkeli
Hør Trude Teige, Jørgen Jæger, Hans Olav Lahlum og Myriam Bjerkeli samlet til kriminell frokost unde Krimfestivalen 6. mars.

Under Krimfestivalen 6. mars samlet festivalen fire av Norges ledende krimforfattere til kriminell frokost. Hans Olav Lahlum, Jørgen Jæger, Myriam Bjerkli og Trude Teige diskuterte nordmenns store interesse for krimlitteratur over en kopp kaffe. Hvorfor er vi så opptatt av blod og gørr? Hør samtalen i dagens podcast-episode fra Boktips.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

10 krimbøker på 10 år

Hans Olav Lahlum har gitt ut en ny krimbok hvert år siden han debuterte i 2010 med Menneskefluene. Det er unikt, ikke bare her i landet, men også internasjonalt. I høst ga han ut det 600 sider lange storverket om Reiulf Steen, i tillegg til den helstøpte psykologiske thrilleren Avklaringene.

Avklaringene er en original fortelling om et spesielt far-sønn-forhold. Når faren til idéhistoriestudenten Vegard dør i en bilulykke under uklare omstendigheter, dukker et 25 år gammelt mysterium opp i kjølvannet. Var det faren selv som drepte sin kjæreste på en hyttetur ved Hamar – eller var det en av de fem andre ungdommene som var til stede den fatale dagen i 1986?

En Judas i politiet

Jørgen Jæger debuterte i 2003 med Skyggejakten, som var første bok i serien om lensmannen Ole Vik & Co. Jæger er nå etablert i toppen av norske krimforfattere, og hans siste krimroman Judasskuddet er ute i pocket nå.

Ondskapen herjer under overflaten i idylliske Fjellberghavn. Flere mennesker ryddes av veien, og drapene kamufleres som overdosedødsfall. Jakten på en kynisk liga begynner, en liga som ikke kjenner noen begrensninger. Politioverbetjent Cecilie Hopens oppgave blir ikke enklere når mye tyder på at de har en Judas i politiet. Ole Vik har i alle år bebreidet seg selv for datteren Marias overdosedødsfall. Nå får han endelig mulighet til å ta et oppgjør med hennes død. Det skal vise seg at ingenting var som han hadde trodd.

Djevelens yngel

Myriam H. Bjerkli jobber som forlegger, forfatter, oversetter, selger og frilansjournalist. Bjerkli debuterte som krimforfatter i 2017 med Lille Linerle, til meget gode anmeldelser. I vår kommer hennes andre utgivelse på Strawberry Publishing, og den heter Djevelens yngel.

Ni år gamle Eivind blir kidnappet av en kvinne midt i Sandefjord sentrum, samme dag som 17 år gamle Tobias forsvinner under en sykkeltur i Kodal. Politiførstebetjent Håkon Haakonsen fokuserer først og fremst på Eivinds forsvinning. Hvem vil kidnappe en ni år gammel gutt? Da han etter hvert får mistanke om at kidnapperen er guttens halvsøster, Mari, som forsvant for mange år siden, blir det enda mer uforståelig. Hvorfor har hun kommet tilbake og tatt med seg lillebroren sin?

President i Rivertonklubben

Trude Teige jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2 før hun ble krimforfatter på heltid. Nå er hun president i Rivertonklubben som er krimforfatternes egen klubb. I høst utga hun en #metoo-krim, Aldri tilgi, til jubel hos kritikerne.

Aldri tilgi skal den nye justisministeren gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding. Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra? Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.