Årets beste norske krimbøker

KrimbøkerÅrets beste norske krimbøker
Estimert lesetid 11min

Gørvell kjenner Cappelen Damms bøker best, og har derfor valgtå å holde seg til disse.

«Den psykologiske krimmens ukronede konge»: Torkil Damhaug: Glasshjerte

Glasshjerte
Kjøp «Glasshjerte» på cappelendamm.no.

Torkil Damhaug er psykiater og skriver psykologiske thrillere som få, eller ingen andre. Fjorårets krimroman fra Damhaug En femte årstid fikk Rivertonprisen som Norges beste krimroman i 2016. Årets roman har også fått strålende mottakelse.

I Glasshjerte møter vi fire unge mennesker med svært forskjellig skjebne. Romanen begynner med at 16 år gamle Amina forsvinner,  for så å bli funnet voldtatt og drept. Hennes hjerneskadete fetter, Robin, blir vitne til det grusomme som skjer med kusinen deres. Men han er verken i stand til å hjelpe henne eller å hente hjelp. Etterpå er han heller ikke i stand til å uttrykke hva han har sett.

Robins bror Mikkel derimot, vet noe om forsvinningen, men han vil ikke fortelle det til noen. Inga er deres strake motsetning, jus-student og datter av en stjerneadvokat. Hun forelsker seg hodestups i Mikkel og setter seg fore å gjøre ham til et nytt og bedre menneske. Men hva er det brødrene vet?

Anmeldersitater:


«Den psykologiske krimmens ukronede konge (…) Bedre er det ikke blitt gjort av noen norsk forfatter på lenge, kanskje ikke siden Damhaugs egen Ildmannen fra 2011.» Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

«Strålende, utpreget psykologisk krim. (…) Bare et år etter at Torkil Damhaug fikk sin Riverton-pris nummer to for boka «En femte årstid» er han ute med en ny, fremragende krim.»  Fredrik Wandrup, Dagbladet

«I bunnen av Glasshjerte ligger en klassisk krimfortelling: en forsvinning blir til mord, det finnes en mengde spor, sidespor og antydninger. Når løsningen foreligger etter drøyt 400 sider, har hele regnestykket gått vakkert opp.» Leif Ekle, NRK P2

«En fullblods politiromanforfatter» Terje Bjøranger: Barcode 

Kjøp Barcode på cappelendamm.no

Terje Bjøranger debuterte med Den tredje søsteren. Den handler om tvangsekteskap og æresdrap i et norsk-pakistansk miljø. Til tross for at det er en kriminalroman brukes den i undervisning i politiet og i barnevernet. Bjøranger er selv politi og blant annet ekspert på tvangsekteskap og æresdrap. Barcode kom ut i januar og har fått en strålende mottakelse med bl.a. fem på terningen i Dagbladet og Adresseavisen. I Dagbladet skrev Fredrik Wandrup: «I sin andre roman trer Terje Bjøranger frem som en fullblods politiromanforfatter». Ole Jacob Hoel var like overbevist i Adresseavisen: «Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner».

Barcode blir en ung kvinne funnet brutalt drept ved Sognsvann, hun er kledd i politiuniform og har en påfallende tatovering på brystet. Dagen etter hopper en toppolitiker fra Arbeiderpartiet foran toget på Lillestrøm stasjon. Etter hvert som politietterforsker Charlie Robertsen dykker ned i disse sakene ser han sammenhenger ingen andre er villige til å se. Robertsen og teamet hans vikler seg inn i et beksvart Oslo hvor narkotikaen flyter, og prostitusjon og menneskehandel er dagligdags.

Anmeldersitater:««Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner.»  Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«I sin andre roman trer Terje Bjøranger frem som en fullblods politiromanforfatter»  Fredrik Wandrup, Dagbladet

«En klassisk krimbok! Man blir revet med helt fra starten av.» Sindre Hovdenakk, VG

Et rystende hevndrama med røtter i andre verdenskrig: Hans Olav Lahlum: De fems tegn

De fems tegn
Kjøp De fems tegn på cappelendamm.no

Hans Olav Lahlum (f. 1973) har usedvanlig mange jern i ilden. Han er kjent som sjakk-ekspert, historiker og satte dessuten verdensrekord i direkte maraton TV-intervju med VG-TV. Som forfatter debuterte han i 2007 med den kritikerroste biografien om Oscar Torp. Krimleserne kjenner Lahlum som en slags moderne utgave av Agatha Christie. Til nå har han skrevet åtte bøker med klassiske kriminalmysterier med K2 og hans lynende intelligente hemmelige rådgiver Patricia. Disse bøkene er bl.a. oversatt til dansk, engelsk, gresk, koreansk, portugisisk, russisk og vietnamesisk.

De fems tegn er en historisk roman med dypere mening, tilegnet de mange menneskene som helt opp i vår tid har fått sine liv preget av hendelser fra 2. verdenskrig.

Minnene fra krigen driver en ensom gammel mann ut på et brutalt hevntokt gjennom fire europeiske land. Han har akkurat mistet sitt eneste barnebarn som var siste gjenlevende familiemedlem. Sorgen tar ham tilbake til et mørkt og lenge avlåst rom i hukommelsen. Den farlige historien om hvorfor han mistet sin kone og hvorfor han nå er uten barn og barnebarn, kryper ut derfra.

Tankene vender tilbake til hendelser fra de siste krigsmånedene, og han undrer på hva som skjedde videre med de fem unge menneskene som den gang ødela hans liv. Ønsket om å vite blir til et ønske om rettferdighet, og leder ham nå 60 år senere ut på et hevntokt gjennom fire europeiske land. Jakten på de gjenlevende fiendene blir til et kappløp med tiden dels fordi hans eget hjerte er i ferd med å svikte, og dels fordi politiet anført av en ung dansk politikvinne med litt for god hukommelse gradvis kommer på sporet av ham.

Anmeldersitater:


«Lahlums beste spenningsbok. Denne originale thrilleren er en forfriskende god utforskning av skyldfølelse og tap, hevn og forsoning.» Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«De fems tegn» er en vellykket og drivende spennende thriller. Dristig, men forfatteren har lykkes nok engang.» Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

«De fems tegn er annerledes, spennende og drivende godt skrevet. Jeg tror på Lahlum hele veien, plottet er realistisk og persongalleriet er troverdig.(…) Dette er nemlig krimlitteratur på aller øverste internasjonale nivå.» Tor Hammerø, Tor de jazz

Som om Solstad møter Roald Dahl: Knut Nærum: Barmhjertighet

Barmhjertighet
Kjøp Barmhjertighet på cappelendamm.no.


– Ambisjonen var å skrive som om Dag Solstad møter Roald Dahl, sa Knut Nærum om «Barmhjertighet» da den ble lansert. Den er strengt tatt ikke en krimroman, men likevel syns jeg den passer inn her. Barmhjertighet er en svært god roman, og mange som for eksempel Fredrik Wandrup vil lese den som en kriminalroman. Den er en svart komedie om prostata og barmhjertighetsdrap eller  om hvor vanskelig det kan være å bli morder i en alder av 73 år.

Barmhjertighet er beretningen om Nancy og Fredrik Irgens, et ektepar som har hverandre, men som føler seg mindre og mindre hjemme i sin egen tid. Fredrik Irgens er 73 år. Som pensjonist bruker han tiden sin blant annet til å påpeke overfor journalister hvilke språkfeil de gjør, og han lager lister over ting som ikke finnes lenger.

Så en dag er Fredrik hos legen og får beskjed om at han kommer til å dø av prostatakreft. Det snur opp ned på tilværelsen hans – eller som Nærum skriver: «Hvis han ikke hadde vært hos legen samme dag, ville Fredrik Irgens aldri ha tenkt på å ta livet av sin kone.» Fredrik er ingen mordertype, men han tenker at Nancy som har vært kona hans i 50 år, ikke kan klare å leve uten ham. Han bestemmer seg for at hun må spares for å måtte leve videre alene.

Anmeldersitater:


«Knut Nærums nye roman er en mørk psykologisk thriller i Hitchcock-stil.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Knut Nærum slik du aldri har lest ham før.» Anne Merethe K Prios, Aftenposten

«Vellykket roman som bærer forfatterens karakteristiske, satiriske bumerke.» Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

Storytels mest populære krimforfatter:Eystein Hanssen: Jaget 

Jaget
Kjøp Jaget på cappelendamm.no.

Eystein Hanssen debuterte som forfatter i 2010 med krimromanen De ingen savnerJaget er den sjette boken om Elisabeth Sunee Rathke eller Elli som hun kalles. Alle de fem tidligere bøkene om Elli var på strømmetjenesten Storytels topp ti-liste over de bøkene som var mest lyttet på i 2016. Flere anmeldere mener at Jaget er den beste Elli-romanen til nå.

Liket av en mann driver til overflaten i Bjørvika. Elli og hennes nye kollega, Sverre Brenner, finner kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig, i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Ellis etterforskning peker mot en mann beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Når Basma og hennes to barn endelig entrer den skrøpelige båten over Middelhavet, er Elli på sporet av morderen i Oslo. Men PST, E-tjenesten og CIA synes å gjøre det de kan for å hindre at hun løser saken. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo. Elli, Brenner og Jan Nereng er byens eneste håp.

Anmeldersitater:


«Eystein Hanssen viser at krim fortsatt kan være samfunnskritisk i sin sjette og beste bok til nå». Elin Brend Bjørhei VG

«Kjempespennende lesing og en skremmende realistisk historie.(…). For meg er det den beste Elli-krim hittil.» Iza Zomorska, Den kriminelle bokverden

Hyperaktuell, realistisk og nervepirrende thriller: Mostue & Brenna: Operasjon Hades 

Operasjon Hades
Kjøp Operasjon Hades på cappelendamm.no


Operasjon Hades er Mostue & Brennas fjerde krimroman. Mostue & Brenna har siden deres første bok rettet søkelyset mot saker som har vist seg å bli meget aktuelle: utenlandske organiserte ligaer som styrer narkotrafikken i Norge, tidligere ransligaer som samler seg for det siste, historiske kuppet og terror mot sivilbefolkningen. Operasjon Hades handler om hvordan russisk mafia inntar Norge og er en rystende aktuell thriller.

Hades er navnet på dødsguden og det underjordiske dødsriket han ifølge gresk mytologi hersket over. Det er ikke tilfeldig at tittel på denne romanen har hentet navnet herfra. De to spanerkollegaene Axel og Tobben står denne gang overfor nettopp «underverdenens» aller mektigste: bratva, russisk mafia – en hensynsløs organisasjon som har tatt over det kriminelle landskapet hvor enn de har etablert seg. Nå står Norge for tur. Klarer de å få fotfeste, vil alt endre seg i vårt tross alt fredelige, skandinaviske velferdssamfunn.

I denne neglebitende thrilleren trekkes vi med i et plot som spenner seg fra den tsjetsjenske borgerkrigen, via avsidesliggende bygder på Østlandet og en dyreverngruppe som ikke skyr noen midler for å sette dyrs velferd på dagsordenen, til flyktningkrisen i Midtøsten styrt av kyniske og pengegriske bakmenn. Oppi det hele blir ikke bare Tobbens familie hardt rammet, men han selv blir utsatt for en karriereknusende mistanke. Axel Th. Munthe må ikke bare kjempe for sitt eget liv denne gang, men også for kollegaens – og det norske samfunnet!

Anmeldersitater:


«(…) meget spennende og underholdende. Kjappe replikker og korte kapitler drar leseren raskt gjennom boken – da den er vanskelig å legge fra seg.» Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

«Det mangler verken på spenning eller vold i denne romanen, som er duoens beste så langt.» TERNINGKAST 5, Rune Fjellvang, Romerikes Blad

«Boken er skrevet lett og med god flyt, innmari vanskelig å legge fra seg. Imponerende plot med detaljert innblikk i både spaner- og kriminellmiljø. Samtidig skremmende realistisk. Perfekt påskekrim.» Iza Zimorska, Den kriminelle bokverden

Forfatter fra politvakta: Eirik Husby Sæther Det blå barnet

Kjøp Det blå barnet på cappelendamm.no.

Eirik Husby Sæther er en av de nye unge og begavete forfatterne. Han er født og oppvokst i Oslo øst, og han har studert kriminologi før han i 2009 ble uteksaminert fra Politihøyskolen. Nå jobber han på krimvakta i Oslo.

Handlingen i Det blå barnet foregår på flere tidsplan. Den begynner i Kristiania tidlig på 1900-tallet og ender i Oslo i dag. På nåtidsplanet må politietterforsker Mikael Wulf plassere moren på lukket avdeling, hun lider av Alzheimers og snakker om Det blå barnet.

Samtidig finner Mikael en dråpe blod på puten etter den forrige pasienten. Som etterforsker har Mikael tilgang til likkjelleren på Ullevål sykehus. Han finner pasienten der og oppdager en grusom drapsmetode (som du må lese boken for å bli kjent med).

Mikael Wulf må løse to mysterier fra morens rom – drapet på den forrige pasienten og sannheten om Det blå barnet, som har røtter helt tilbake til et mystisk spedbarnsfunn i Kristiania år 1906.

Anmeldersitater:


«Dystert, men med fascinerende nerve. (…) Det mest fascinerende ved dette stoffet er først og fremst miljøbeskrivelsene.» Jon Terje Grønli, Gjengangeren

«Jeg slår fast med en gang at jeg gjerne vil møte i alle fall forfatteren igjen. (…) Det gjør Husby Sæther på et elegant vis der han knytter familie- og generasjonsbånd på et troverdig vis.» Tor Hammerø, Nettavisen