Boktips’ podcast | Sesong 11 | 2023

Bli med bak bøkene til dine favorittforfattere i Boktips’ podcast. Hør Torkil Færø, Marit Larsen, Alexander Fallo og mange flere i sesong 11.

Estimert lesetid 6min
Foto av Ronny Brede Aase og Tuva Fellman med logo til Boktips Podcast fra Cappelen Damm
Tuva Fellman og Ronny Brede Aase er blant forfatterne du blir bedre kjent med i sesong 11 av Boktips’ podcast. (Foto: Lina Hindrum)

I sesong 11 av Boktips’ podcast får du bli med bak bøkene til et stjernegalleri av forfattere. Hør intervjuer med noen av årets bestselgerforfattere, som pulsklokke-legen Torkil Færø, eller gode, norske skjønnlitterære forfattere som Kristian Klausen, Alexander Fallo og Arild Stavrum. I tillegg blir podcasten gjestet av kjente ansikter som Ronny Brede Aase og Tuva Fellman, Jonis Josef, Marit Larsen, og Christian Borch.

Er du interessert i Michel Houellebecq, byr vi også på en én og en halv time lang Michel Houellebecq-spesial med Preben Jordal, Jonas Bals, Asle Toje, og Andrés Stoopendaal.

De fleste opptakene er gjort i forbindelse med arrangementet Boktips LIVE på Cappelen Damm-huset våren 2023.

Hør Boktips’ podcast i din foretrukne strømmetjeneste:

Boktips’ podcast: Sesong 11

Episode 1 | Bryting, 1930-tallet og viljen til å vinne | Arild Stavrum

Som tidligere fotballproff vet Arild Stavrum hva det vil si å ville bli aller best. Han har tidligere skrevet svært godt om det i debutromanen om fotball 31 år på gress. I Siste mann på rygg skriver Stavrum om to menn på bryte-matta så vi kan lukte det, fornemme muskulaturen som spenner seg, de harde og lange grepene, kroppene som blir kastet, den enorme viljen til å vinne.

Hør Stavrum i samtale med Knut Gørvell. 

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023. 

Episode 2 | Hvordan en pulsklokke kan forandre livet ditt | Lege Torkil Færø

Torkil Færø er allmennlege og forfatter. Med boka Pulskuren har han skrevet en overraskende bestselger om hvordan vi kan stresse riktig, sove bedre, yte mer og leve lenger – ved hjelp av en pulsklokke. For 10 år siden var det få som ville tro Færø skulle skrive denne boka. Som han sier: «Jeg har gjort alle feilene selv». 

Årlig selges det 200 000 pulsklokker i Norge, men ikke alle vet hvordan man bruker verktøyet best mulig. I samtale med Knut Gørvell på Boktips LIVE forteller Færø om sine tips til hvordan pulsklokken kan forandre livet ditt. 

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE på Cappelen Damm-huset, våren 2023. 

Episode 3 | Spar penger på de uviktige tingene | Marie Olaussen

Marie Olaussen, forfatter av Hvordan bli rik på et år og Trygve Hegnars nemesis, er endelig tilbake – denne gangen med tidenes sparetipsbok: Jakten på tusenlappene. I kjent stil setter Marie Olaussen økonomi og smart pengestyring på agendaen – uten å pakke inn tematikken i fremmedord, uforståelige uttrykk og grafer du må ha tatt BI-utdannelse for å forstå. Her får du tipsene og inspirasjonen du trenger til din hverdag og din lommebok, fra en forfatter som selv har kjent på kroppen hvordan det er å være fullstendig blakk.

Hør Olaussen i samtale med Knut Gørvell. 

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023. 

Episode 4 | KGB-agent på oppdrag i Norge | Kristian Klausen

I Kristian Klausens nye roman Fra en russisk skrivemaskin, ankommer KGB-agenten Mikhail Alekhin Norge i august 1971. Han har overvåket sovjetiske forfattere, malere og journalister i tjue år.

Oppdraget i Norge er å finne en dissidentforfatter som har gått under jorden, og iverksette et attentat. Vel framme i Drammen (dit sporene leder), blir han kjent med bibliotekaren Dordi Normann.

Dordi er også verge og assistent for sin gamle far Willem – en bildekunstner som trosser fremskreden Alzheimer og fortsetter å male. I møte med Dordi og Willem og deres dedikasjon til kunst, begynner Mikhail Alekhin å nages av ideologisk tvil og skyldfølelse.

Hør Kristian Klausen i samtale med Knut Gørvell. 

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023. 

Episode 5 | Michel Houellebecq: Klarsyn eller svartsyn?

Har Michel Houellebecqs romaner gitt oss klarsyn, eller bare svartsyn? Hør opptaket fra den fullsatte kvelden viet samtidslitteraturens mest omdiskuterte forfatter.

Episoden begynner med en samtale mellom Preben Jordal og Andrés Stoopendaal, forfatter av «Dunning-Kruger-effekten», en ny, satirisk roman der Houellebecq spiller ingen uvesentlig rolle.

Etterpå samtaler Preben Jordal med Thomas Lundbo, Jonas Bals og Asle Toje om Houellebecq. Bals og Toje har skrevet nye for- og etterord til utgivelsen av esssaysamlingen «Holde seg i live», mens Thomas Lundbo har oversatt boken.

Episode 5 | Å skrive for barn og å skrive musikk | Marit Larsen

Superduoen Marit Larsen og Jenny Løvlie er tilbake med en ny bildebok, denne gangen med et tema som ligger tett opptil forfatterens liv og virke. Jenny og Marits første samarbeidsprosjekt, «Der Agnes bor», har rukket å bli en internasjonalt anerkjent bildebok, og er utgitt på 8 språk.

I «Sofia finner en sang» blir vi med på oppdagelsesferd etter en melodi med magnetisk kraft. Hvor kommer sanger fra? Hvor leter man? Ligger de under jorda? Bobler de under havoverflaten?

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE på Cappelen Damm-huset, våren 2023. Programleder er Knut Gørvell.

Episode 6 | ADHD, dopamin og Instagrampoesi | Alexander Fallo

Hvordan skrive poesi om ADHD? Hva er egentlig Instagrampoesi?

Alexander Fallo har over 20,000 følgere på Instagram og har hatt suksess også i bokform. I vår er han aktuell med «Dopamin», en diktsamling om å få en ADHD-diagnose i voksen alder – og å bli nødt til å leve med den.

Dette er triste, varme, frustrerende, humoristiske, energiske og fortvilte dikt skrevet med 20mg Ritalin i kroppen. Forfatteren har selv opplevd å forlate psykiateren med et skriv med diagnosen på i én hånd og en resept i den andre. Og det var det.

Hvordan blir fortellingen om et liv når du ser tilbake på det med nye øyne? Kunne ting blitt annerledes? Hva betyr en diagnose? Er den til hjelp eller enda mer bry? Finnes det noe midt imellom?

Hør Alexander Fallo i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023.

Relaterte podcaster