Boktips’ podcast | Sesong 11 | 2023

Bli med bak bøkene til dine favorittforfattere i Boktips’ podcast. Hør Torkil Færø, Marit Larsen, Alexander Fallo og mange flere i sesong 11.

Estimert lesetid 12min
Foto av Ronny Brede Aase og Tuva Fellman med logo til Boktips Podcast fra Cappelen Damm
Tuva Fellman og Ronny Brede Aase er blant forfatterne du blir bedre kjent med i sesong 11 av Boktips’ podcast. (Foto: Lina Hindrum)

I sesong 11 av Boktips’ podcast får du bli med bak bøkene til et stjernegalleri av forfattere. Hør intervjuer med noen av årets bestselgerforfattere, som pulsklokke-legen Torkil Færø, eller gode, norske skjønnlitterære forfattere som Kristian Klausen, Alexander Fallo og Arild Stavrum. I tillegg blir podcasten gjestet av kjente ansikter som Ronny Brede Aase og Tuva Fellman, Jonis Josef, Marit Larsen, og Christian Borch.

Er du interessert i Michel Houellebecq, byr vi også på en én og en halv time lang Michel Houellebecq-spesial med Preben Jordal, Jonas Bals, Asle Toje, og Andrés Stoopendaal.

De fleste opptakene er gjort i forbindelse med arrangementet Boktips LIVE på Cappelen Damm-huset våren 2023.

Hør Boktips’ podcast i din foretrukne strømmetjeneste:

Boktips’ podcast: Sesong 11

Episode 1 | Bryting, 1930-tallet og viljen til å vinne | Arild Stavrum

Som tidligere fotballproff vet Arild Stavrum hva det vil si å ville bli aller best. Han har tidligere skrevet svært godt om det i debutromanen om fotball 31 år på gress. I Siste mann på rygg skriver Stavrum om to menn på bryte-matta så vi kan lukte det, fornemme muskulaturen som spenner seg, de harde og lange grepene, kroppene som blir kastet, den enorme viljen til å vinne.

Hør Stavrum i samtale med Knut Gørvell. 

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023. 

Episode 2 | Hvordan en pulsklokke kan forandre livet ditt | Lege Torkil Færø

Torkil Færø er allmennlege og forfatter. Med boka Pulskuren har han skrevet en overraskende bestselger om hvordan vi kan stresse riktig, sove bedre, yte mer og leve lenger – ved hjelp av en pulsklokke. For 10 år siden var det få som ville tro Færø skulle skrive denne boka. Som han sier: «Jeg har gjort alle feilene selv». 

Årlig selges det 200 000 pulsklokker i Norge, men ikke alle vet hvordan man bruker verktøyet best mulig. I samtale med Knut Gørvell på Boktips LIVE forteller Færø om sine tips til hvordan pulsklokken kan forandre livet ditt. 

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE på Cappelen Damm-huset, våren 2023. 

Episode 3 | Spar penger på de uviktige tingene | Marie Olaussen

Marie Olaussen, forfatter av Hvordan bli rik på et år og Trygve Hegnars nemesis, er endelig tilbake – denne gangen med tidenes sparetipsbok: Jakten på tusenlappene. I kjent stil setter Marie Olaussen økonomi og smart pengestyring på agendaen – uten å pakke inn tematikken i fremmedord, uforståelige uttrykk og grafer du må ha tatt BI-utdannelse for å forstå. Her får du tipsene og inspirasjonen du trenger til din hverdag og din lommebok, fra en forfatter som selv har kjent på kroppen hvordan det er å være fullstendig blakk.

Hør Olaussen i samtale med Knut Gørvell. 

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023. 

Episode 4 | KGB-agent på oppdrag i Norge | Kristian Klausen

I Kristian Klausens nye roman Fra en russisk skrivemaskin, ankommer KGB-agenten Mikhail Alekhin Norge i august 1971. Han har overvåket sovjetiske forfattere, malere og journalister i tjue år.

Oppdraget i Norge er å finne en dissidentforfatter som har gått under jorden, og iverksette et attentat. Vel framme i Drammen (dit sporene leder), blir han kjent med bibliotekaren Dordi Normann.

Dordi er også verge og assistent for sin gamle far Willem – en bildekunstner som trosser fremskreden Alzheimer og fortsetter å male. I møte med Dordi og Willem og deres dedikasjon til kunst, begynner Mikhail Alekhin å nages av ideologisk tvil og skyldfølelse.

Hør Kristian Klausen i samtale med Knut Gørvell. 

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023. 

Episode 5 | Michel Houellebecq: Klarsyn eller svartsyn?

Har Michel Houellebecqs romaner gitt oss klarsyn, eller bare svartsyn? Hør opptaket fra den fullsatte kvelden viet samtidslitteraturens mest omdiskuterte forfatter.

Episoden begynner med en samtale mellom Preben Jordal og Andrés Stoopendaal, forfatter av «Dunning-Kruger-effekten», en ny, satirisk roman der Houellebecq spiller ingen uvesentlig rolle.

Etterpå samtaler Preben Jordal med Thomas Lundbo, Jonas Bals og Asle Toje om Houellebecq. Bals og Toje har skrevet nye for- og etterord til utgivelsen av esssaysamlingen «Holde seg i live», mens Thomas Lundbo har oversatt boken.

Episode 5 | Å skrive for barn og å skrive musikk | Marit Larsen

Superduoen Marit Larsen og Jenny Løvlie er tilbake med en ny bildebok, denne gangen med et tema som ligger tett opptil forfatterens liv og virke. Jenny og Marits første samarbeidsprosjekt, «Der Agnes bor», har rukket å bli en internasjonalt anerkjent bildebok, og er utgitt på 8 språk.

I «Sofia finner en sang» blir vi med på oppdagelsesferd etter en melodi med magnetisk kraft. Hvor kommer sanger fra? Hvor leter man? Ligger de under jorda? Bobler de under havoverflaten?

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE på Cappelen Damm-huset, våren 2023. Programleder er Knut Gørvell.

Episode 6 | ADHD, dopamin og Instagrampoesi | Alexander Fallo

Hvordan skrive poesi om ADHD? Hva er egentlig Instagrampoesi?

Alexander Fallo har over 20,000 følgere på Instagram og har hatt suksess også i bokform. I vår er han aktuell med «Dopamin», en diktsamling om å få en ADHD-diagnose i voksen alder – og å bli nødt til å leve med den.

Dette er triste, varme, frustrerende, humoristiske, energiske og fortvilte dikt skrevet med 20mg Ritalin i kroppen. Forfatteren har selv opplevd å forlate psykiateren med et skriv med diagnosen på i én hånd og en resept i den andre. Og det var det.

Hvordan blir fortellingen om et liv når du ser tilbake på det med nye øyne? Kunne ting blitt annerledes? Hva betyr en diagnose? Er den til hjelp eller enda mer bry? Finnes det noe midt imellom?

Hør Alexander Fallo i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023.

Episode 7 | Ut av hjernetåken | Sofie Hexeberg

Lege-ekteparet Sofie og Erik Hexeberg de siste årene utgitt en rekke ⁠bøker om lavkarbomat og helse⁠, med et samlet opplag på over 155 000 eksemplarer. Med mat som medisin som spesialfelt, driver de sin egen klinikk og har blitt populære foredragsholdere. Nå er de aktuelle med den nye boken ⁠Ut av hjernetåken⁠.

Føler du deg ofte trøtt og sliten, har dårlig hukommelse og generelt lavt energinivå? Det kan faktisk være hjernetåke, mener Hexeberg.

Sofie Hexeberg forteller om bakgrunnen for boka i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE, våren 2023.

Episode 8 | Funfact-bonanza! | Tom og Jorunn Egeland

Visste du at det i løpet av 17. mai-uken selges det omtrent 20 millioner pølser i Norge? Det er omtrent fire pølser per nordmann. De fleste spiser grillpølser, men på Østlandet selges mest wienerpølser.

Mange boklesere kjenner Tom Egeland best som bestselgende krimforfatter. Men sammen med datteren Jorunn er han aktuell med en ganske annen type bok: «Gøy å vite» er en triviabok med morsomme og unyttige fakta som kan redde et kjedelig middagsselskap.

I intervjuet med Knut Gørvell avslører de sine favoritter.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023.

Episode 9 | Storpolitikk, krim og krigsprofitører | Grethe Bøe

Bøe har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisbelønte spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. I 2021 oppnådde hun også stor suksess som forfatter med krimdebuten Mayday, hvor vi for første gang ble kjent med jagerpiloten Ylva Nordahl, som nesten første oss inn i en ny verdenskrig.

Denne våren er Grethe Bøe aktuell med andreboka Snøleoparden, også dette en uhyggelig aktuell storpolitisk thriller med Ylva i handlingens sentrum.

Snøleoparden er det planlagt et terrorangrep mot en av NATOs atomdrevne ubåter på Svalbard. De som står bak attentat-planene er en uhellig allianse mellom våpen- og forsvars-industrien, islamistiske fundamentalister og kinesisk etterretning. Den eneste som kan stoppe terrorangrepet er jagerpiloten Ylva.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023.

Episode 10 | Stolt over å skrive for de aller minste | Ronny Brede Aase og Tuva Fellman

Ronny Brede Aase og Tuva Fellman er superparet som er kjent fra radio og TV gjennom mange år. For drøye to år siden fikk de sitt første barn, og nå har de sannelig også laget barneboka, «Den vesle dachsen».

«Den vesle dachsen» er en sjarmerende småbarnsbok om å det å være mamma og pappa for et nytt familiemedlem. Boka passer for alle småbarnsforeldre og inviterer til mange koselige lesestunder på fanget.

Hør Ronny og Tuva i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023.

Episode 11 | Hvit manns spytt, adopsjon og hevnkunst | Brynjulf Jung Tjønn og Synne Sun Løes

Brynjulf Jung Tjønns «Kvit, norsk mann», ble med sine enkle og hardtslående dikt om rasisme og adopsjonsproblematikk, fjorårets mest solgte diktsamling.

Tematikken deler boka med Synne Sun Løes essaysamling «Ingen kan spytte på et smilende ansikt». I personlige og undersøkende essays belyser Synne Sun Løes med både undring, humor og alvor temaer som fremmedfrykt, rasisme, annerledeshet, «mangfoldstrenden», krenkelseshysteridebatter og koreansk hevnkunst, og mer psykologiske emner som transgenerasjonelle traumer, psykoanalyse og tilknytningsskader. Sun Løes retter også et kritisk blikk mot samfunnets tendens til å forenkle, retusjere og polarisere marginaliserte gruppers historiefortellinger.

Hør Brynjulf Jung Tjønn og Synne Sun Løes i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023.

Episode 12 | Lær å synge som en proff | Didrik Solli-Tangen

Har du alltid hatt et ønske om å bli bedre til å synge? Eller kjenner du kanskje en som kunne trengt det?

Hele Norges smørtenor Didrik Solli-Tangen har helt siden han stakk av med seieren i Melodi Grand Prix med låta «My Heart is Yours» i 2010, sjarmert TV-seere i senk med sin imponerende stemmeprakt, i programmer som Maskorama og Stjernekamp. Nå er han aktuell både med boka Lær å synge som en proff.

Solli-Tangen varter opp med morsomme stemmeøvelser, enkle verktøy og snedige sangtips – flettet sammen med personlige og inspirerende historier fra livet og karrieren.

Hør Didrik Solli-Tangen i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023.

Episode 13 | Stand-up i bokform | Jonis Josef

Du kjenner kanskje Jonis Josef fra NRK-serien Kongen av Gulset, eller Kasko på TV2. Eller stand-up-spesialen Woke. Du har sikkert hørt ham på NRK Radio med podkasten Dynga, eller Juicy, som hans eget produksjonsselskap Juicy Producy stod bak. Han har ledet P3 Gull og Humoraksjonen, og gjestet alt fra Drivkraft til Lindmo. For å nevne noe.

Han kan kalle seg manusforfatter, serieskaper, skuespiller, programleder og produsent, i tillegg til Norges mest hardtarbeidende stand-up-komiker – det siste ifølge ham selv. Og nå kan han altså legge til forfatter til den allerede imponerende listen over meritter.

I «Jonis Josef presenterer stand-up show – men i bok» har Jonis samlet materiale fra en snart 10 år lang karriere som stand-up-komiker.

Hør Jonis i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023.

Episode 14 | Bak kulissene i verdenspolitikken | Christian Borch

I nesten femti år har Christian Borch stått ringside der beslutninger fattes. Han har seilt i utenriksfart, arbeidet i The Times og Morgenbladet, er utdannet fra London School of Economics og Forsvarets Høyskole. Men for det norske folk er han først og fremst kjent fra NRK, der han har vært en av kanalens synligste og best respekterte medarbeidere gjennom en liten menneskealder.

I boka Bak kulissene letter han på sløret og gir leseren innsikt i de like dramatiske som avslørende – og ofte absurde – situasjoner en journalist plassert nær maktens kjerne kan komme bort i. Erfaringene skriver seg fra løpende nærkontakt med så forskjellige prosesser som Solidarnosc i Polen, utviklingen i Israel, nedrustningsforhandlinger, bruk av dødsstraff i Texas, forholdene i og til EU, krig i Afghanistan, USA, Treholt-saken og mye, mye mer. Sentralt står forholdet mellom politisk makt, løgn og fordreide virkelighetsbilder, sosial urettferdighet og viljen til å finne en sannhet i det hele.

Hør Christian Borch i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2023.


Relaterte podcaster