Karin Fossum: – Alle er i stand til å drepe

Karin Fossum tror alle er i stand til å drepe. I hennes nyeste krimroman, «Natteløperen», har hun byttet ut etterforsker Konrad Sejer med hans rake motsetning, Eddie Feber.

Estimert lesetid 3min

Karin Fossum skrev sin første kriminalroman i 1995, med Konrad Sejer som etterforsker, som ga Fossum sitt gjennombrudd som forfatter. Flere av romanene er filmatisert for både kino og TV, og forfatteren har fått tildelt Rivertonprisen to ganger. I 2021 lanserte Fossum en ny etterforsker, Eddie Feber, i romanen Drepende drage Angrende hund.

Nå er hun tilbake med en ny Feber-krim, kalt Natteløperen. På Boktips LIVE forteller Karin Fossum om den nye boka, som VGs anmelder mener er «kvalitetskrim i god, gammel Karin Fossum-stil» og «En stor fortelling i et lite format».

Se hele intervjuet øverst i saken!

– Fantasi er et av de viktigste verktøyene

Karin Fossum forteller at hennes nye etterforsker, er den rake motsetning av den høye, langsomme politimannen Konrad Sejer.

– Jeg bestemte meg for en liten sprett. Veldig åpen, utadvendt, og veldig optimistisk anlagt på bare 1.70 meter høy.

I tillegg har han åtte barn, og en kone som er krimforfatter.

– Skal jeg si en ting som jeg og Eddie Feber har til felles, så er det at vi begge har forstått at fantasi ikke er noe vi har fått gjennom evolusjonen for å ha til pynt. Det er antakelig et av de viktigste verktøyene vi har.

– Alle er i stand til å drepe

Meidel Johnson finner sin farfar død i sengen, og om tretti dager blir hans far løslatt fra fengselet og alt av harmoni i livet til Meidel forsvinner. Han blir en mann uten noe å tape.

I huset til farfar finner han en gammel revolver som har begynner å leke med. Han finner ut at skal legge én kule i kammeret, også går han ut i verden, med én kule kammeret, sittende i farfars gamle rullestol. Så etterlater han seg en postit-lapp etter at han har vært inne hos et gammelt menneske og trykket på avtrekkeren.

I Natteløperen, likt som mange av Fossums romaner, skjønner vi raskt hvem som er drapsmannen, og i flere tilfeller virker det nesten litt tilfeldig hva som gjør en person istand til å drepe.

– Det er jo en gang sånn, at noen drap er svært nøyaktig planlagt, og andre oppstår i øyeblikket. Det er alt i mellom der. Alle krimforfattere får spørsmålet «er alle i stand til å drepe?». Jeg har sagt ja hele livet.

Foto av «Natteløperen» av Karin Fossum
(Foto: Lina Hindrum)

Skrev en hel roman basert på en tilfeldig forbigående

Fossum forteller at når hun skriver en bok bruker hun de tre første månedene på å rase ned et handlingsforløp og følge alle impulser, helt til hun har en fortelling.

– Men det er ikke litteratur, poengterer Fossum.

Deretter starter hun på nytt og bruker ni måneder på å lage litteratur av fortellingen. Hva som inspirerer bøkene hennes kan være helt tilfeldig.

– I Den som frykter ulven hadde jeg en mann i synsfeltet i cirka tjue sekunder, og det ble en hel roman. Det var fordi han gikk på en helt spesifikk måte og jeg måtte få han ned på papiret.

Natteløperen er bok nummer to med Eddie Feber, og ved spørsmål på om vi får en ny krim med Feber snart svarer Fossum:

– Jeg står opp hver dag, og går på jobben. Akkurat som folk flest. Jeg skriver alltid på noe.

Du kan kjøpe Karin Fossums nye krimroman Natteløperen her!