Terje Bjørangers «Barcode» – strålende norsk krimroman

KrimbøkerPolitikrimTerje Bjørangers «Barcode» – strålende norsk krimroman

Barcode er en av vinterens beste norske krimbøker. Fredrik Wandrup ga den terningkast 5 i Dagbladet og kalte Terje Bjøranger en «fullblods politiromanforfatter».

Estimert lesetid 3min

Dette tegner til å bli litt av krimvinter. Spesielt gledelig er det at det kommer så mange gode norske krimromaner.

Terje Bjøranger er politijurist og ekspert på æresdrap og tvangsekteskap.
Terje Bjøranger er politijurist og ekspert på æresdrap og tvangsekteskap.

For to uker siden fikk Eystein Hanssen mange gode anmeldelser for sin aktuelle thriller Jaget. Nå er det Terje Bjøranger sin tur med det Fredrik Wandrup kalte en «barsk blues fra Barcode».

Politijurist i Kripos og ekspert på æresdrap

Terje Bjøranger er politijurist i Kripos etter å ha ledet Utlendingsseksjonen ved Romerike politikammer i fem år.

Han har dermed mer kunnskap enn de fleste om organisert kriminalitet. For ham er saker om internasjonal barnebortføring og menneskesmugling dagligdagse problemstillinger. Bjøranger er også politiets ekspert på tvangsekteskap og æresdrap, og i hans første krimroman Den tredje søsteren var dette en sentral del av handlingen. Han behandlet temaet så godt at boken brukes i undervisning både for politiet og i barnevernet. Også denne gangen håper Bjøranger at hans nye roman kan åpne noen nye vinduer for leserne til en virkelighet vi ellers ikke hadde fått kjennskap til.

Et beksvart Oslo

I Barcode blir en ung kvinne funnet brutalt drept ved Sognsvann, hun er kledd i politiuniform og har en påfallende tatovering på brystet. Dagen etter hopper en toppolitiker fra Arbeiderpartiet foran toget på Lillestrøm stasjon. Etter hvert som politietterforsker Charlie Robertsen dykker ned i disse sakene ser han sammenhenger ingen andre er villige til å se. Robertsen og teamet hans vikler seg inn i et beksvart Oslo hvor narkotikaen flyter og prostitusjon og menneskehandel er dagligdags.

Strålende anmeldelse i Dagbladet

Fredrik Wandrup var den første som anmeldte Barcode, og i lørdagens Dagbladet ga han den terningkast 5. Han roste Bjøranger for at han bruker sin erfaring slik at «prosedyrer og etterforskning er troverdig skildret» og fortsatte med « (…) trer frem som en fullblods politiromanforfatter (…) Bjøranger skriver spenstig og effektivt. Vi kommer tett innpå de sentrale hovedpersonene. Men like viktig er det at bipersonene trer fram og blir levendegjort.» Ole Jacob Hoel i Adresseavisen var like begeistret og ga også Barcode terningkast 5: «Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner.»

Ønsker du realistisk og hardkokt spenning i et Oslo du knapt trodde fantes, er Barcode boken for deg.

LES OGSÅ:
Intervju med Terje Bjøranger – kriminaliteten er blitt råere
Månedens krimtips for februar