Arven etter Mankell og Larsson: De nye, svenske krimkongene

Svensk krim er levende som aldri før. Stefan Ahnhem og Anders da la Motte er to av «arvingene» etter Henning Mankell og Stieg Larsson.

Estimert lesetid 2min
Anders de la Motte og Stefan Ahnhem
Hør Anders de la Motte og Stefan Ahnhem i dagens Boktips-podcast.

Sverige har i mange år slåss om hegemoniet i nordisk krim. I denne episoden av Boktips-podcasten som ble tatt opp på Krimfestivalen i Cappelen Damm-huset 5. mars, møter du to av Sveriges ledende krimforfattere: Stefan Ahnhem og Anders de la Motte. De fører arven fra Henning Mankell og Stieg Larsson elegant videre. Programleder er Hilde Sandvik som er redaktør for Broen xyz. 

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Politi og krimforfatter

Anders de la Motte er av nåtidens mest bejublete krimforfattere i Sverige. Han har bakgrunn som politi og sikkerhetssjef. Hans nyeste krimroman, Våroffer, fullfører årstidskvartetten, som har gjort ham til en av landets mest leste krimforfattere.

Valborgsnatten 1985 blir 16 år gamle Elita Swartling myrdet i skogen nær et slott i Österlen. Stebroren Ulf tilstår og like etterpå forsvinner resten av den merkelige familien Swartling – Elitas pappa og hans to kvinner – sporløst. Våren 2019 flytter legen Thea Lind og mannen, kjendiskokken David Nordin, som er oppvokst i traktene, inn på slottet. Davids rykte har fått stygge striper i lakken og nå satser han på nytt sammen med to barndomsvenner. Thea sliter etter å ha mistet flere kolleger i tjeneste i Syria.

I et eldgammelt eiketre finner Thea en kapsel med en liten kvistfigur inni og et foto av Elita Swartling sammen med fire barn i uhyggelige dyremasker. Var det et ritualmord? Hvorfor finner Thea flere kvistfigurer? 

En svensk favoritt

Stefan Ahnhem er en av de mest populære svenske krimforfatterne her til lands. Han har skrevet fem bøker i suksess-serien med politimannen Fabian Rask.

I den siste boken i serien, X måter å dø på, våker Fabian Rask over datten Matilda som ligger i koma på sykehuset i Helsingborg. Samtidig kaster et brutalt drap på en ung syrisk flytning byens kriminalpoliti ut i en komplisert sak med rasistiske fortegn. 

Men ingenting er fullt så enkelt som det virker i første omgang, og når flere nye drap skjer, havner etterforskergruppen i en stadig mer hektisk jakt på flere gjerningsmenn. Til slutt må Fabian gå i tjeneste igjen, selv om han helst ville viet seg til familien.