Dette er bøkene i Ken Folletts Kingsbridge-serie

SkjønnlitteraturRomanerDette er bøkene i Ken Folletts Kingsbridge-serie

Verdenssuksessen Ken Follett har solgt 188 millioner bøker og er en mester i å skape fengende plott. Vi gir deg oversikt over Kingsbridge-serien hans.

Estimert lesetid 7min
Bilde av Ken Follett og hans Kingsbridge-serie.
KINGSBRIDGE-SERIEN: Ken Follett har blitt kalt mesteren av mursteinsromaner og er kjent for det enorme research-arbeidet som ligger til grunn for hver bok. (Foto: Luke Wolagiewicz)

Ken Follett har solgt over 188 millioner bøker på verdensbasis, han har tronet på toppen av New York Times’ bestselgerliste mange ganger og har en enorm tilhengerskare.

Helt siden den uhyre populære førsteboka Stormenes tid utkom på 1980-tallet, har Ken Folletts Kingsbridge-serie transportert millioner av lesere fra sofaen og rett inn i fortidens England. I serien følger vi utallige karakterer gjennom kjærlighet, tap, krig og svik, med forbløffende historiske fakta som rammeverk.

Nå er han endelig tilbake med en ny bok i serien. I femteboka Lysets rustning er handlingen lagt til England i 1770, idet vevemaskinen «Spinning Jenny» endrer menneskenes liv fundamentalt.

Bestill Lysets rustning hjem i postkassa her.
Kjøp Lysets rustning som e-bok her.

Folletts mest ambisiøse verk til nå: – Knall historietime

I Lysets rustning tas vi nok en gang rett til hjertet av historien. Dette er Ken Folletts mest ambisiøse verk til nå, og skildrer på en mesterlig måte de omfattende endringene som rystet Europa på 1800-tallet.

«Knall historietime», skriver Adresseavisa og triller 5’er på terningen til Lysets rustning.

Videre skriver anmelder: «Ingen skriver underholdningslitteratur som Ken Follett … en svært underholdende historisk roman … hvis man legger eventuelt litterært snobberi til side så er det få – om noen – som har skrevet underholdningsromaner basert på virkelige hendelser av det formatet Ken Follett har gjort.»

Noe av det som har gjort Ken Follett til en verdenssuksess er hans skarpe øye for historiske hendelser og hans grundige research. Dette er bøker du fortapes i og kommer klokere ut av. Folletts beskrivelser av landskap, arkitektur og mote er så levende at du kan se det hele for deg.

Verdenssuksessen Ken Follett debuterte med Nålen (1978), som tar oss med til en av verdenskrigens mest avgjørende faser. «Nålen», tyskernes nøkkelspion, oppdager en sensasjonell hemmelighet på engelsk jord. (Foto: Barbara Follett)

Fikk sitt store gjennombrudd som 27-åring

Ken Follett startet som journalist, og begynte sin forfatterkarriere mens han jobbet for London Evening News. Han produserte en serie mysterier og thrillere under ulike pseudonymer, før han til slutt følte at han skrev godt nok til å putte sitt eget navn på bøkene. Han var 27 år gammel da han ga ut kriminalromanen Nålen, som ble hans store gjennombrudd i 1978.

Siden den gang har Follett blitt en av verdens yngste millionærforfattere. Bøkene hans har fått mye ros for å kombinere det seriøse med det populære. Her blandes det historiske med action- og eventyrfiksjon. Han hedres også for sin psykologiske kompleksitet og sin fremstilling av kvinnelige karakterer.

Ken Follett har skrevet flere enkeltstående romaner i sin karriere, men også en rekke populære romanserier. En av Folletts største suksesser er «Århundretrilogien», som består av tre romaner: Kjempenes fallVinter over verden og På grensen til evigheten. Som med flere av Folletts serier, kan bøkene leses uavhengig av hverandre, men er best om du leser dem i rekkefølge.

Folletts forfatterskap består av til sammen 36 bøker. De er solgt til over 80 land og er oversatt til hele 40 språk. Hans forrige roman, På grensen til evigheten, gikk rett til topps i USA, Spania, Italia, Tyskland og Frankrike.

Follett er en mester i å skape fengende plott, drivende konflikter og oppfinnsomme vendinger.

Elin Brend Bjørhei, VG

Kingsbridge-serien: Historisk fiksjon i verdensklasse

For over tretti år siden, i 1989, ga altså Ken Follett ut den første boken i Kingsbridge-serien: Stormenes tid. Dette er hans mest solgte roman gjennom tidene. Her dras vi rett inn i 1100-tallets Kingsbridge, en oppdiktet by basert på byen Marlborough, Wiltshire.

Gjennom alle bøkene følger vi historiske hendelser i byen Kingsbridge. For hver bok rykkes vi 200 år fremover i tid (med unntak av fjerde bok, som gir oss innsikt i tiden før første bok). Historiene i den originale trilogien utspiller seg på henholdsvis det tolvte, fjortende og sekstende århundre.

Follett er en grundig researcher så vel som en dyktig historieforteller. Sett under ett gir bøkene et levende bilde av Englands oppvåkning fra den mørke middelalderen til dets oppstigning som verdensmakt under Elizabeth I.

I videoen under forklarer Ken Follett historien bak Lysets rustning, den femte romanen i Kingsbridge-serien.

Alle bøkene i Kingsbridge-serien

Bok 1: Stormenes tid

Folk stimer gjennom gater og streder – små og store er på bena for å overvære en henrettelse. Den dømtes gravide hustru slenger en grusom forbannelse mot bødlene og løper vekk. Det hviskes at hun heter Ellen og at hun hører til blant de fredløse. 

Vi er i England på 1100-tallet. Landet er splittet av borgerkrig og plaget av sult og religiøse motsetninger. Men en praktfull katedral bygges likevel i den lille byen Kingsbridge. Oppføringen av katedralen skal bli skjebnesvangert knyttet til livene til de som bor i området.

… som underhaldar har Follett, etter mi meining, få eller ingen konkurrentar.

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

Bok 2: I all evighet

I all evighet er en frittstående oppfølger til Stormenes tid. Handlingen er lagt til den samme byen, men to hundre år senere: År 1327. Det er allehelgensdag. Fire barn sniker seg ut av katedralbyen Kingsbridge. I skogen ser de to menn bli drept.

Som voksne vil livene deres flettes sammen av kjærlighet, ambisjoner, grådighet og hevn. De kommer til å oppleve fremgang og sult, pest og krig. En av guttene reiser over hele verden, men kommer hjem til slutt. Den andre blir en mektig, korrupt adelsmann.

En av jentene trosser den sterke, middelalderske kirken. Den andre forfølger en umulig kjærlighet. Og alle lever de i skyggen av de uforklarlige mordene de bevitnet den skjebnesvangre dagen i barndommen.

Ser du etter mer lese-inspirasjon? Sjekk ut sesong 11 av Boktips’ podcast her.

Bok 3: Den evige ilden

Ken Follett vender tilbake til Kingsbridge i en storslått, episk historie om det turbulente 1500-tallet. Religiøse stridigheter og kampen om Englands trone står sentralt, og mange mener Maria Stuart er den rettmessige arvingen til tronen. Elizabeth 1. ser seg nødt til å opprette landets første etterretningstjeneste, som skal advare mot sammensvergelser og attentatplaner.

Med en overveldende detaljrikdom leverer forfatteren et rikt tidsbilde, der kjente og mindre kjente historiske hendelser veves inn i et delvis fiktivt persongalleri. 

May Grethe Lerum, VG

Bok 4: Aftentid og morgengry

Aftentid og morgengry er en mesterlig fortelling om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet. Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. Kongens grep om landet er svekket, de mektige utnytter de svakeste, og blodsutgytelser er dagligdagse.

I denne kaotiske tiden følger vi tre personer: Edgar, Ragna og Wilf, gjennom deres vanskeligheter, håp og drømmer. Med Aftentid og morgengry tar Ken Follett oss med på en unik reise tilbake til de dramatiske hendelsene før Stormenes tid.

Bok 5: Lysets rustning

England 1770. Oppfinnelsen av «spinning Jenny» varsler en ny æra innen produksjon og industri. I løpet av bare én generasjon endret vevemaskinen menneskers liv fundamentalt. Verden er i opprør, inkludert i Kingsbridge. Maskiner gjør det tradisjonelle manuelle arbeidet til veverne overflødig – og farlig.

En arbeider dør i en arbeidsulykke forårsaket av uaktsomhet, og etterlater seg enke og barn. En ung kvinne sliter med å finansiere skolen hun driver for barn fra fattige familier. En velvillig ung mann får en uventet arv. En annen beskytter hensynsløst sin rikdom, uansett hva det koster.

Samtidig som Englands herskere forsøker å forme kongeriket til en dominerende handelsmakt, legger Napoleon Bonaparte en storslått plan for å ta over verden. Plutselig er det krig i Europa, og alt er i forandring. Vil folk være i stand til å finne veien i den nye verden og reise seg fra krigens aske?

Bøkene i Kingsbridge-serien er oversatt av hhv. Dag Heyerdahl Larsen (bok 1 og 2), Monica Carlsen (bok 3) og Toril Hanssen (bok 4 og 5).

Bestill Lysets rustning hjem i postkassa her.
Kjøp Lysets rustning som e-bok her.

Se hele Kingsbridge-serien her.

Relaterte artikler

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder