Kim Leine: – Den høyrepopulistiske tendensen ligger latent, kanskje i meg, kanskje i de fleste

Etter Grønlands-trilogien ville Kim Leine skrive noe nåtidig. Hans kritikerroste «Karolines kjærlighet» kan beskrives som «Borgen» møter le Carré.

Estimert lesetid 4min

«Jeg er fascinert av høyrepopulismen og vil gjerne undersøke den høyrepopulistiske tendensen som ligger latent – kanskje i meg, kanskje i de fleste, og som verden jo totalt beveger seg mot», sier dansk-norske Kim Leine i Boktips LIVE-intervjuet over.

Han peker på høyrebølgen i global politikk, og framveksten av «the strong man», den autoritære lederen som i vår tid kom på banen første gang nyttårsaften 1999, da Boris Jeltsin ovelot makten til Putin.

– Da startet et skrev mot høyre og mot den populistiske og autokratiske styreformen. Det er fascinerende, skremmende og interessant, og jeg ville undersøke det ved å beskrive det innenfra, gjennom synsvinkelen til en person som står midt i det.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Kim Leine i videoen over.

Om forfatteren

Kim Leine

Foto av forfatter Kim Leine
(Foto: Lina Hindrum)

Dansk-norske Kim Leine vokste opp som del av Jehovas vitner i Norge, før han som 17-åring rømte hjemmefra og til sin far i Danmark og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet så til Grønland, hvor han bodde i 15 år. I 2007 debuterte han med romanen Kalak, som handler om seksuelt misbruk og har sterke selvbiografiske trekk. I 2013 mottok han Nordisk råds litteraturpris for Profeten i Evighetsfjorden, første bind i den feirede Grønlands-trilogien. For det andre bindet, Rød mann/sort mann, fikk han P2-lytternes romanpris.

Anmelderne om Karolines kjærlighet:
«Krimboka vi har ventet på! […] En heftig lesefest» Joakim Tjøstheim, Dagbladet, terningkast 5

«Eminent thriller med Putin i kulissene» Stein Roll, Adresseavisen, terningkast 5

«Leine er djevelsk god til å flette saman ulike historier og presse folk inn i kompliserte dilemma» Marta Norheim, NRK

Illojal statsministerkandidat

Den politiske spenningsromanen Karolines kjærlighet er første bok i en trilogi og er som en smeltedigel av mange viktige temaer i vår tid. Boka kan altså beskrives som tv-serien Borgen møter spionthrillermesteren John le Carré.

Vi befinner oss i Moskva i 2013, like før russernes invasjon av Krim. Ambisiøse Karoline Blicher er assisterende forsvarsattache ved Danmarks ambassade. Ved neste valg er det forventet at hun vil ha en betydningsfull rolle i det fremtidsrettede, ytterliggående paritet på høyresiden som hennes far stiftet. I Moskva forelsker hun seg i den gåtefulle Mikhail Petrov, som viser seg å ha tilgang til Kremls innerste sirkler. Han lover å hjelpe henne til topps i dansk politikk.

Året etter, i København, kommer Karolines ekskjæreste, den skandaliserte journalisten Jesper Skov, på sporet av en dyster hemmelighet i den mektige Blicher-familien. Historien kan få karrieren hans tilbake på skinner, men få Karolines til å spore av. Da en viktig kilde blir funnet død, stilles han overfor valget om hva han er villig til å ofre for sannheten.

Kritikerne i blant annet Dagbladet, NRK og Adresseavisen har blitt svært begeistret for Karolines kjærlighet. Sistnevnte skriver «Eminent thriller med Putin i kulissene». (Foto: Lina Hindrum)

Karolines kjærlighet kan bestilles hjem her.
Kjøp Karolines kjærlighet som e-bok her.

Romanens gåte

– Russerne bruker Karoline som en slags forsøkskanin før det de gjentok med så stor suksess med Trump to år senere, påpeker Kim Leine.

Men hva er egentlig Karolines kjærlighet? Hvor ligger hennes lojalitet?

– Det er på sett og vis romanens gåte. Hva er det hun svikter eller forråder? Er det sin bakgrunn, faren og den kristne oppdragelsen? Er det Danmark? Eller er det henne selv, eller noe helt annet? Hvor langt er hun egentlig villig til å gå for å nå sine politiske mål, og vet hun det i det hele tatt selv? Fokus flytter seg litt rundt hele tiden, og i store deler av romanen er det uklart hva som er Karolines egentlige kjærlighet, forklarer forfatteren.

I boka blander han fakta og fiksjon. Vi møter danske politikere som eksisterer i virkeligheten og jammen har ikke Putin også fått sin egen karakter, med replikker.

– De ekte, danske politikerne har ukontroversielle roller, men gir historien et virkelighets- og aktualitetspreg. Det har vært en balansegang hva jeg kan bruke dem til og hvor langt jeg kan tillate meg å gå. Og hvor mye jeg skal distansere Karoline fra det virkelige danske forbildet, som mange danske lesere nok kan kjenne igjen, forteller Kim Leine.

Skremmende aktuell

Han syntes det var veldig rart å se hvor skremmende aktuell romanen ble da Ukraina ble invadert bare måneder etter at han hadde skrevet den danske utgaven av romanen så å si ferdig.

– Det er vanskelig å se annet enn at løsningen på denne konflikten må være Putins død, sier Leine.

Det er ingen hemmelighet at det kommer to bøker til om Karoline. Andreboka, Karolines kamp, er han så å si ferdig med allerede.

Etter mange års misbruk og avhengighet av ulike ting, som han har fortalt åpent om i flere intervjuer, er han nå fri fra det meste. Nå er han bare avhengig av å skrive.

Karolines kjærlighet kan bestilles hjem her.
Kjøp Karolines kjærlighet som e-bok her.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Kim Leine i videoen over.