Tidenes klassikere: Dette er krimforfatternes krimfavoritter

KrimbøkerTidenes klassikere: Dette er krimforfatternes krimfavoritter

Hva er tidenes beste krimbok? 10 forfattere fra Krimfestivalen avslører sin absolutte favoritt.

Estimert lesetid 4min
Foto av silhuett av mann med hatt
Den beste krimboka gjennom tidene? Sjekk hva som er favoritten til Jørn Lier Horst, Helene Flood, Hans Olav Lahlum og mange flere. (Foto: Craig Whitehead / Unsplash)

Hva er tidenes beste krimbok? Spørsmålet har antakeligvis like mange svar som det finnes krimelskere. Men det er liten tvil om at noen bøker tåler tidens tann bedre enn andre og får klassikerstatus. Vi spurte ti av Norges fremste krimforfattere om deres absolutte favoritter. Alle ti kan du møte på Krimfestivalen 2022, 17.-19. mars i Oslo.

Det er altså ikke for sent å få med seg årets store happening for krimfans. Krimfestivalen holder koken fra morgen til kveld, torsdag til lørdag, i Akersgata i Oslo. Gratis inngang! Festivalen strømmes også direkte på krimfestivalen.no.

Få med deg de seneste oppdateringene i Krimfestivalens Facebook-arrangement!

Tidenes beste krim-klassikere

Foto av forfatter Anne Holt
Anne Holt (Foto: Anna-Lena Ahlström)

Anne Holt: Mystic River av Dennis Lehane.

En bortimot perfekt krimhistorie, ettersom den er så mye mer. Et skjebnedrama der selve skyldspørsmålet problematiseres, for hva er egentlig skyld? Kan man være offer for sin egen skjebne, og er dette i så fall unnskyldelig? Et evig relevant melodrama. Dessuten en flott film.

Foto av Gunnar Staalesen
Gunnar Staalesen (Foto: Foto: Helge Skodvin)

Gunnar Staalesen: Så lik en engel av Margaret Millar

Kommer aldri utenom Så lik en engel av Margaret Millar. Den perfekte blandingen av kriminalmysterium, privatdetektivroman og psykologisk thriller.

Foto av Sigbjørn Mostue
Sigbjørn Mostue (Foto: Agnete Brun)

Sigbjørn Mostue: Rosens navn av Umberto Eco

Det er vanskelig å komme utenom Rosens navn av Umberto Eco hvis jeg skal røpe min favoritt gjennom tidene. Ikke bare er dette en glitrende historisk kriminalroman, noe jeg generelt er svak for, men verket er så rikt og fascinerende at det egentlig fortjener en hel avhandling.

Tom Egeland: Ikke et land for gamle menn av Cormac McCarthy

Foto av Tom Egeland
Tom Egeland (Foto: Raymond Mosken)

Mange jeg kunne ha nevnt – som for eksempel Rosens navn, Sort messe og Hendelser ved vann – men velger å lande på mesterverket Ikke et land for gamle menn av Cormac McCarthy. Han skriver krim på Nobelpris-nivå.  

Unni Lindell: Hendelser ved vann av Kersin Ekman og Djevelen holder lyset av Karin Fossum

Foto av Unni Lindell
Unni Lindell (Foto: Eivind Taksrud/Who Dares)

Det er vanskelig å velge, jeg må ta to: Kerstin Ekmans Hendelser ved vann og Karin Fossums Djevelen holder lyset. Begge går utenom normen for hva en krim skal være, og begge står som lysende påler når det kommer til at krimbøker også kan være stor litteratur. De er grøssende gode!

Grethe Bøe: Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug

Foto av Grethe Bøe
Grethe Bøe (Foto: FredJonny)

Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug sitter fortsatt i kroppen mange år etter at jeg leste den for første gang. Fattiggutten Mino lever i regnskogen som sommerfuglfanger, men da hans barndomsparadis blir ødelagt av multinasjonale selskapers grådige rovdrift, forvandles han til en brutal kriger som tar hevn. Vakker, skremmende, engasjerende og viktig.


Helene Flood: Rebecca av Daphne Du Maurier

Foto av Helene Flood
Helene Flood (Foto: Julie Pike)

Rebecca er en psykologisk thriller om en kvinne flytter med sin nye ektemann til hans gods, der minnet om hans avdøde første kone er ubehagelig nærværende. Hva skjedde egentlig da Rebecca døde?


Jørn Lier Horst: Ett skritt etter av Henning Mankell

Foto av Jørn Lier Horst
Jørn Lier Horst (Foto: Anton Soggiu)

Ett skritt etter er en favoritt rett og slett fordi det er den beste Wallander-boken. Som så ofte i Mankells bøker, dreier det seg om et bisart hevnmotiv, men det psykologiske portrettet som tegnes av den iskalde morderen viser at forfatteren har innsikt og forståelse av de mørkeste sidene i menneskesinnet.

Hans Olav Lahlum: Morder i huset av Agatha Christie

Foto av Hans Olav Lahlum
Hans Olav Lahlum (Foto: Agnete Brun)

Nå er du vanskelig altså, ganske umulig å velge ut bare én der. Men tross min gamle Sherlock Holmes-fascinasjon anerkjenner jeg Agatha Christie som tidenes alt i alt største krimromanforfatter, og i hard konkurranse der lander jeg fortsatt på den relativt lite kjente Morder i huset som hennes beste roman.  

Jørgen Jæger: Evas øye av Karin Fossum og Nålen av Ken Follett

Foto av Jørgen Jæger
Jørgen Jæger (Foto: John Andresen)

Jeg vet ikke helt hvorfor, men Evas øye har satt seg i bevisstheten min. Og Nålen, som jeg ikke klarte å legge fra meg før den var ferdiglest. I dag har Norge svært mange dyktige nye krimforfattere synes jeg, men mange av dem sliter ufortjent med å bli synlige, noe både bransjen og landets krimelskere taper på.  

Meld deg på Krimfestivalen 2022 på Facebook her.