Triller 6’ere til Karin Fossums nye Feber-krim: «I verdensklasse»

KrimbøkerThrillerTriller 6’ere til Karin Fossums nye Feber-krim: «I verdensklasse»

I «Farvel, Farah Diba» går Karin Fossum inn i alle foreldres store mareritt: Å oppdage at ens eget barn er forsvunnet – og potensielt bortført. Anmelderne jubler og beskriver en Fossum i toppform.

Estimert lesetid 5min
Karin Fossums nyeste bok Farvel Farah Diba.
«Ingen er virkelig onde hos Fossum, i så fall er de selv ofre for ondskap. Og det er blant annet denne innsikten som har gjort henne til en av våre aller fremste krimforfattere», skriver Dagbladet i sin anmeldelse av «Farvel, Farah Diba». Foto: Pia Sønstrød.

Karin Fossum er tilbake. Bare ett år etter hennes siste utgivelse, Natteløperen, er hun nå ute med tredje krimroman i Eddie Feber-serien: Farvel, Farah Diba.

Forfatteren har tidligere vunnet en lang rekke med priser, inkludert Tidenes beste norske krimforfatter fra Rivertonklubben. Nå jubler anmelderne over hennes nyeste bok i Feber-serien og beskriver en Fossum i toppform.

Dagbladet og Bok365 triller begge 6’ere på terningen.

«I verdensklasse. Karin Fossum er tilbake i toppform», mener Dagbladets Cathrine Krøger.

Litteraturprofessor Hans H. Skei har anmeldt boka for Bok365 og mener Fossum holder et «høyt språklig nivå», og kaller boka en «elegant og intelligent krim […] eventyrlig, gripende og nesten surrealistisk».

I Nettavisen skriver Arild Rønsen at Fossum «er i en helt egen klasse», og mener at hun «får til alt en forfatter kan få til».

«Farvel, Farah Diba står fram som Karin Fossum på sitt mest suverene. Her er ingenting som det synes ved første blikk, heller ikke ved annet», skriver Turid Larsen i Dagsavisen. «Karin Fossum viser enda en gang at hun tilhører sjefssjiktet i norsk krim.»

Bestill Farvel, Farah Diba signert hjem i postkassa her.

Foreldres største skrekkscenario

I Farvel, Farah Diba leverer Karin Fossum en gripende og aktuell historie. Dette er den tredje romanen med åttebarnsfaren Eddie Feber som etterforskningsleder, og allerede fra første side blir man sugd inn i alle foreldres største skrekkscenario.

«Dette har hendt». Romanens begynnelse fortelles gjennom øynene til offeret selv – den unge Kandis på snart 6 år, og det ubehagelige møtet med en langhåret og ustelt mann i 60-årsalderen. Jenta blir tatt med til en avsidesliggende hytte, og her vil mannen at de skal dele seng.

En stund etterpå kommer en mann farende inn på politihuset. Han halter og roper at datteren hans Kandis på snart 6 år er borte. Etterforsker Eddie Feber har selv en datter på samme alder, og Karin Fossum legger nå opp til et intenst kappløp mot klokka.

Kandis forsvant midt på dagen. Hun hadde blå kjole og hårsløyfe, joggesko og det mørke håret samlet i en lang flette. Pappa Alfie René er en plaget mann, synlig preget av en tidligere motorsykkelulykke og oppslukt av fortvilelse over datterens forsvinning. Mamma Fayroz Mohaved er død av kreft.

Samtidig får vi vite at en jente er blitt observert på lageret i en Joker-butikk og i en blå kassebil ved en bensinstasjon, nær skogområdet Natvig. 

Raskt begynner de ubehagelige spørsmålene å rulle inn: Er Kandis bortført av en overgriper? 

Er den lille jenta i den vakre kjolen tatt med langt inn i den mørke skogen?

Les mer om Farvel, Farah Diba her.

«Troverdig og psykologisk meget godt gjort»

«Portrettet av Kandis er troverdig og psykologisk meget godt gjort, og hun har blitt en av de beste karakterene Fossum har skrevet frem i sine bøker», mener anmelder Elin Brend Bjørhei i VG. Hun gir Farvel, Farah Diba terningkast 5 og skriver at Fossum «[…] beviser at hun fortsatt er en av våre fremste krimforfattere».

Også Adresseavisa er også imponert over Karin Fossums tredje bok i Feber-serien: «[…] i den tredje boka er Fossum i nærheten av sitt aller beste, og stort bedre enn Fossum på sitt aller beste får du ikke krimlitteratur», skriver Ole Jacob Hoel og gir terningkast 5.

«En vri som er svært overraskende»

Etter hvert som dagene går, blir håpet om å finne jenta i live til et desperat og kanskje urealistisk ønske.

Samtidig får de vite at en mann i bygda har sittet fengslet i fire år for overgrep mot sin datter. Han har alltid hevdet sin uskyld, men er nå forsvunnet. Bedre blir det ikke av når vi etter hvert får vite at det er en barnegrav like ved hytta.

En annen ting leseren vil bite seg merke i, er at opplysningene som jentas far gir til Feber, stemmer dårlig overens med hendelsesforløpet vi som lesere har fått beskrevet av Kandis selv tidligere i boka.

«[…] hun har en vri som er svært overraskende, og en avslutning som virkelig er helt suveren», skriver VG.

«[…] Fossum er noe for seg selv. Hun vrir og vender på tematikken. Den unge jentas blanding av redsel og hjerteskjærende uskyld og tillit gjør forholdet og samtalene mellom henne og kidnapperen både creepy og vakre på sitt paradoksale vis», skriver Dagbladet.

Karin Fossum debuterte i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for, og har siden gitt ut bøker i de fleste sjangre. Fossums første kriminalroman, Evas øye, kom i 1995 og ble hennes store gjennombrudd. 

Farvel, Farah Diba signert hjem i postkassa her.

Ta også en titt på Boktips’ podcast her.

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder