Karin Fossum kåret til tidenes beste norske krimforfatter

KrimbøkerKarin Fossum kåret til tidenes beste norske krimforfatter

Norske krimforfattere har kåret tidenes beste krimbøker. Karin Fossum ble kåret til tidenes beste norske krimforfatter, og hennes «Elskede Poona» ble kåret til Norges nest beste krimroman.

Estimert lesetid 3min

Rivertonklubben har kåret tidenes beste krimromaner. Det er 150 krimforfattere som er medlem av krimklubben Riverton, og som nå har stemt over hvem som er tidenes beste krimforfattere og hva som er tidenes beste norske og oversatte krimromaner. Resultatene ble offentliggjort i dagens VG.

Stein Rivertons Jernvognen er tidenes beste norske krimroman


Rivertonklubben er oppkalt etter Sven Elvestads krimforfatter-psevdonym Stein Riverton. Det er nok ikke grunnen til at Jernvognen gikk til topps i avstemningen, for den har alltid kommet høyt i kåringer av de beste norske krimromanene. Jernvognen kom ut i 1909. Den handler om en mystisk jernvogn som ingen har sett, men mange har hørt. Hver gang man hører den, skjer det et mord. Man kan trygt si at mystikken rundt jernvognen avspeiler den tidsepoken boken ble skrevet i.

Elskede Poona på andreplass

Karin Fossums Elskede Poona som kom ut i 2000, fikk andreplassen på listen. Den var eneste bok av en nålevende forfatter på topp fem listen. Elskede Poona har tidligere vunnet Dagbladets kåring av tidenes beste norske krim, og den fikk også Brageprisen i 2000.

Karin Fossum tidenes norske krimforfatter


De norske krimforfatterne stemte også på hvilke norske krimforfattere som er best gjennom tidene. Der vant Karin Fossum. Rekkefølgen er som følger:

 1. Karin Fossum
 2. Stein Riverton
 3. Bernhard Borge
 4. Jo Nesbø
 5. Torolf Elster

De gamle er eldst


Det er få nålevende forfattere på listen. Tom Egeland, som er Rivertonpresident, kommenterte dette overfor VG i dag: «Listen reflekterer nok det faktum at norske krimforfattere er godt voksne», og viser til at fire av fem bøker på topplisten er utgitt i første halvdel av 1900-tallet.

Her er topp fem-listen:

 1. Stein Riverton: Jernvognen
 2. Karin Fossum: Elskede Poona
 3. Bernhard Borge: De dødes tjern
 4. Torolf Elster: Historien om Gotlob
 5. Arthur Omre: Smuglere

Tett bak de beste


Rett under topp fem var det tett. Der finner man flere av dagens krimforfattere. Det var så jevnt i stemmegivningen at Rivertonklubben har valgt ikke å rangere de neste plassene, men følgende bøker var rett under topp fem: Jo Nesbø: Rødstrupe, Bernhard Borge: Døde menn går i land, Jon Michelet: Hvit som snø, Kjell Ola Dahl: Kureren, Nikolaj Frobenius: Jeg skal vise dere frykten, Lars Mytting: Svøm med dem som drukner og Vidar Sundstøl: Drømmenes land.

Sort messe av John Dickon Carr er tidenes beste oversatte krimroman


Rivertonklubbens medlemmer kåret også tidenes beste utenlandske krimroman.

Her er topp fem utenlandsk krim:

 1. John Dickson Carr: Sort messe
 2. Umerberto Eco: Rosens navn
 3. Kerstin Ekman: Hendelser ved vann
 4. Raymond Chandler: Det lange farvel
 5. Agatha Christie: Og så var det ingen


Deretter var det helt jevnt mellom: Jim Thompson: Morderen i meg, Arthur Conan Doyle: Hunden fra Baskerville, Cormac McCarthy: Intet land for gamle menn, Sjöwall & Wahlöö: Døden tar buss, Robert Wilson: Den blinde mannen i Sevilla og Ken Follett: Nålen.

Les også:


Ingvar Ambjørnsen: Eppendorf-notatene. Del 40

Nokas-raner fulgte ransplanen fra Mostue & Brennas krimroman

Tidenes beste krimromaner