15 år gamle Abid Raja ranet barn og banket «horekunder»: – Det er veldig trist å tenke tilbake på

I et åpenhjertig intervju, forteller Abid Raja om den vonde oppveksten og hvordan høstens store bestselger ble til.

Estimert lesetid 3min

Tidligere kultur- og likestillingsminister Abid Raja overrasket mange som bokhøstens store kritikerfavoritt og salgssuksess. Selvbiografien Min skyld har blitt hyllet med terningkast 5 og 6 over hele linja, og var i tillegg den mest solgte sakprosaboka i september. Også på bibliotekene er boka umåtelig populær: Over 600 står på venteliste for boka på Deichman Bjørvika.

I et åpenhjertig intervju på Boktips LIVE forteller Raja om hvorfor han skrev boka. Etter å ha lest Zeshan Shakars Gul bok, åpnet det seg et sår hos han: Han skjønte at han hadde vært urettferdig mot sin kone, Nadia, i de første årene av deres ekteskap. Når han forteller det til henne, sier hun:

– Kjempefint at du sier det, men jeg synes du skal skrive det i en bok. Du er likestillingsminister, og hvis du tør å innrømme de tingene, tenk hvor mye det kan bety for så mange.

Det ble starten på Min skyld – en bok som ikke bare tar opp likestillingsproblematikk, men også tar oss med på Rajas klassereise, fra å vokse opp i en kommunal blokk med voldelige foreldre, og en sjelden sykdom, via en kriminell ungdomstid, til å bli kulturminister i Erna Solbergs regjering.

– Underveis mens jeg har skrevet boka, har jeg mange ganger tenkt at det er for mye, for drøyt, jeg kan ikke skrive det, forteller Raja i intervjuet.

Se hele intervjuet i toppen av saken. Boka Min skyld kan du bestille hjem her.

Foto av boka «Min skyld» av Abid Raja
(Foto: Åsmund Holien Mo)

– En utrolig dårlig del av systemet

I boka er Raja kritisk til sin opplevelse av barnevernet. På grunn av den voldelige situasjonen hjemme ble han som tenåring plassert på en barnevernsinstitusjon. Det var imidlertid ikke bare lett, forteller han i intervjuet.

– Det går ikke lang tid før vi dro ned på strøket for å banke «horekunder», sier Raja, og legger til at det var det de kalte dem den gangen.

Raja forteller at de også ranet andre barn og voksne, og at han på et tidspunkt var tilfeldigheter unna å bli drapsmann. Han synes det er trist å tenke tilbake på barnevernsperioden, da mange av dem han traff endte opp som vanekriminelle og i verste fall døde.

– Også er det veldig trist, som jeg forteller i boken, med hun som kom inn som en som var seksuelt misbrukt. 15 år. Og havner selv på gata. Det er en utrolig dårlig del av systemet, rett og slett. Sånn skal det jo ikke være, sier Raja.

Se hele intervjuet i toppen av saken. Boka Min skyld kan du bestille hjem her.