Ken Follett imponerer med den realistiske atomkrigthrilleren «Aldri»

KrimbøkerThrillerKen Follett imponerer med den realistiske atomkrigthrilleren «Aldri»

I Ken Folletts første samtidsroman på over et tiår, forestiller han seg det ufattelige: den overhengende trusselen om tredje verdenskrig. «Skremmende realistisk», kaller Dagbladet boka og gir den en femmer.

Estimert lesetid 2min
Collage av foto av forfatter Ken Follett og omslaget til boka hans "Aldri"
Ken Follett har solgt 90 millioner bøker på verdensbasis, og er velkjent både for sine thrillere og sine mektige historiske romaner. (Foto: Olivier Favre and West Stow Anglo-Saxon Village)

Alle katastrofer begynner med et lite problem som ikke blir løst, heter det i ´Ken Folletts nye thriller. I ukas krimtips, Aldri, blir trusselen om en atomkrig overhengende.

Dagbladet mener boka «er så realistisk at du kan få problemer med nattesøvnen», og gir den en solid femmer.

Follett har i flere tiår hatt en høy stjerne blant både krimpublikumet og lesere som elsker episke fortellinger med rot i historien. Etter gjennombruddet med Nålen i 1978 har han solgt over 90 millioner bøker.

Kjøp Ken Folletts Aldri som e-bok.

Troverdig storpolitisk spill

Aldri forteller historien om en global krise som er i ferd med å lede til utbruddet av tredje verdenskrig. Boka er rik på autentiske detaljer, fra det brennende hjertet av Sahara-ørkenen til de innerste maktkamrene i verdens store hovedsteder.

«Dette stort anlagte plottet […] viser hvordan grunnleggende og egentlig banal psykologi kan ligge til grunn for fatale internasjonale kriser, og i verste fall storkrig. […] Uten å røpe for mye har Ken Follett det en kan kalle en modig avslutning på denne uhyggelige thrilleren», skriver Dagbladets anmelder.

I parallelle historier følger vi en den amerikanske presidenten Pauline Green, den hyperintelligente kinesiske viseministeren for utenriksetterretning Chang Kai og CIA-agenten Tamara. Alle involveres i et storpolitisk psykologisk spill som utvikler seg i skremmende retning.

Små skritt mot katastrofe

Selv har Ken Follett uttalt at han, da han gjorde research til boka Kjempenes fall, ble sjokkert over å innse at første verdenskrig var en krig ingen ønsket.

– Ingen europeiske ledere på noen side hadde til hensikt at den skulle inntreffe. Men keisere og statsministrene, én etter én, tok avgjørelser – logiske, moderate beslutninger – som hver for seg brakte oss et lite skritt nærmere den mest forferdelige konflikten verden noensinne hadde kjent til. Jeg tenkte egentlig at det hele var en tragisk ulykke. Og jeg lurte på: Kan det skje igjen?

Resultatet av funderingene kan du lese i ukas krimtips.

Kjøp Ken Folletts Aldri som e-bok.