Topp 5 bøker av John Ajvide Lindqvist – «Nordens Stephen King»

KrimbøkerThrillerTopp 5 bøker av John Ajvide Lindqvist – «Nordens Stephen King»

John Ajvide Lindqvist er kjent som «Nordens Stephen King» og blander skrekk med heimstadsdiktning. I nye «Vennligheten» skal en lysegul container brått endre småbylivet i mikrokosmoset Norrtälje.

Estimert lesetid 5min
John Ajvide Lindqvist er aktuell med «Vennligheten».
FRA BOK TIL FILM: Blant John Ajvide Lindqvists mest kjente bøker finner vi blant annet «Håndtering av udøde», som kommer som film i starten av 2024. Her spiller både Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie, kjent fra «Verdens verste menneske». (Foto: Mia Ajvide)

John Ajvide Lindqvist har blitt kalt svensk skrekklitteraturs moderne mester.

Han brakdebuterte i 2004 med den kritikerroste romanen La den rette komme inn, som også ble en stor suksess som film regissert av Tomas Alfredson.

Etter dette utgav Lindqvist anmelderfavoritter som Håndtering av udøde, Menneskehavn og Lille stjerne, og i år er han aktuell med boka Vennligheten. Dette er hans mest ambisiøse tverrsnitt av samtiden, satt til mikrokosmoset Norrtälje.

Nedenfor finner du 5 av hans mest uforglemmelige bøker.

Vennligheten: – En ekkel fryd å lese

En lysegul, låst container. En høstmorgen i 2018 er den bare der, i havnen i Norrtälje. Ingen vet hvordan den kom dit. Når den etter hvert åpnes, skal innholdet forvandle Norrtälje. Den dagligdagse vennligheten begynner å forsvinne.

I Vennligheten av John Ajvide Lindqvist følger vi seks mennesker rundt 30 år. Max og Johan spiller minigolf og Pokémon Go og lurer på når det virkelige livet begynner. Siw og Anna går på treningsstudioet for å redusere overvekt. Marko og Maria flyktet fra Bosnia som barn og har lyktes godt i livet, men noe gnager.

Vennligheten er en ekte thriller, en ekkel fryd å lese.

Borås Tidning

De jobber som parkvakter, kasserere, i eldreomsorgen, som bowlingbaneforvaltere, fondsforvaltere og fotomodeller. De er en umake gruppe hvis gjensidige forhold utvikler seg og blir temmelig kompliserte i løpet av historien.

Bestill Vennligheten hjem i postkassa her.
Kjøp Vennligheten som e-bok her.

Brakdebuterte med La den rette komme inn

John Ajvide Lindqvist debuterte med noe så sjeldent som en vampyrroman som finner sted i en forstad i Sverige. La den rette komme inn er en realistisk spenningsroman om vampyrer og hevn. Om en ung gutts ensomhet, og om hvilke brutale krefter som bor i mennesket.

Året er 1981. Livet i Stockholm-forstaden Blackeberg er som vanlig. Folk lever sine hverdagsliv og driver med sitt. Så rykkes tingene ut av sine vante baner. En tenåringsgutt blir funnet drept. Halsen er skåret over, og liket er tømt for blod.

Ryktene om et ritualmord sprer seg. Innbyggerne lammes av frykt, men 12 år gamle Oskar fascineres av det bestialske mordet. Uten å være klar over det, blir han etter hvert dratt inn i mysteriets mørke sentrum.

Bestill La den rette komme inn hjem i postkassa her.
Kjøp La den rette komme inn som e-bok her.

John Ajvide Lindqvist

«Nordens Stephen King»

«Det er lett å bli begeistret for mange av Lindqvists velsmurte grøss der hverdagsliv og uforklarligheter møtes på en måte som minner om enkelte av Stephen Kings bøker»
– Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Lindqvist blir ofte kalt «Nordens Stephen King» […] Ikke fordi de skriver likt eller om de samme temaene, men fordi de forener skrekk med heimstadsdiktning, og tilsynelatende ser store ideer der folk flest bare ser trøtt hverdag. Det er derfor King klarer å skrive skrekk om alt fra vaskemaskiner til bibliotekslån gått ut på dato, mens Lindqvist leker seg med å plassere horror-troper midt i det allmennsvenske samhället.»
– Øyvind Holen, Dagens Næringsliv

«Han har forstått at det viktigste med en skrekkhistorie – enten den er lang eller kort – er å utfordre tryggheten og normaliteten. Historien bygges opp fra det trivelige og hyggelige og gjenkjennelige, før alt vris til noe uberegnelig og ukontrollerbart. Denne malen kan brukes i det uendelige, og Lindqvist gir leseren flere svært overraskende eksempler.»
– Kurt Hanssen, Dagbladet

Håndtering av udøde – som film i 2024

En film du bør glede deg til på nyåret er filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists bok Håndtering av udøde. Her spiller både Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie, kjent fra Verdens verste menneske.

Stockholm en dag i august: Det er unaturlig varmt, og overalt klager folk over vondt i hodet. Det føles som om et elektrisk felt har lagt seg over byen, nesten som et omvendt strømbrudd. Lamper og maskiner lar seg ikke skru av. Panikken brer seg, men så er plutselig alt over.

Den pensjonerte journalisten Gustav Mahler er lei av livet. Alle hans planer har slått feil, og barnebarnet Elias har nettopp mistet livet i en ulykke. Plutselig blir Mahler oppringt av en kontakt på Danderyd sykehus som påstår at de døde er i ferd med å våkne. Han drar for å undersøke saken, og møtes av et skremmende syn. Sykehuslegene bekrefter at mange nylig avdøde har våknet til liv, og Mahler blir slått av en tanke: Elias.

Håndtering av udøde av Lindqvist er en klassisk skrekkroman, men også en gripende beretning om kjærlighet så sterk at den kan trosse selve døden.

Filmen har premiere 9. februar 2024.

Bestill Håndtering av udøde hjem i postkassa her.
Kjøp Håndtering av udøde som e-bok her.

Papirvegger – ni fortellinger

Papirvegger finner du ni fortellinger som er skrevet på papirvegger – de tynne veggene som skiller oss fra det uforklarlige andre.

En høyblokk i Blackeberg begynner å tippe. En paparazzifotograf jakter på det perfekte bildet, men finner noe annet. En kvinne finner et lik hun vil ha for seg selv. En toller besitter en mystisk evne til å se hva mennesker skjuler. En mann tror han har funnet en måte å lure døden på.

Dessuten finner du «Slutthåndteringen» her, som er like lang som en kortroman og som utgjør en epilog til romanen Håndtering av udøde. Det handler om kjærligheten og døden. Hva vi gjør når de kolliderer og monstrene kryper fram mellom sprekkene.

Bestill Papirvegger hjem i postkassa her.
Kjøp Papirvegger som lydbok her.

Les også: Den store guiden til bokhøsten 2023

Lille stjerne – ondskapen i et menneskeliv

Lille Stjerne er fortellingen om to jenter. Teres og Teresa. Det er en fortelling om svensktoppar, Idol og Allsång på Skansen. Men det er ikke de gode sidene dette handler om. Denne boken handler om ondskapen som skapes i og gjennom menneskeliv.

Under en sopptur finner den noe fallerte svensktoppartisten Lennart et spedbarn nedgravd i en plastpose. Han redder livet til jenta, og han blir helt stum da han hører hennes første skrik. Fra den lille kroppen kommer en serie med helt rene toner. Samtidig fødes en annen jente i en mellomstor svensk by. Livet hennes består ikke av mange gleder.

Etter hvert krysser livene til de to jentene hverandre. Et brennende vennskap vokser frem, med ødeleggende konsekvenser for alle som kommer i nærheten.

Bestill Lille stjerne hjem i postkassa her.
Kjøp Lille stjerne som lydbok her.

Se alle bøkene til John Ajvide Lindqvist her.

Relaterte artikler

Relaterte podcaster

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder