Ingvar Ambjørnsen om alkohol, hasj og Ellings gjenoppstandelse

RomanerRomanerIngvar Ambjørnsen om alkohol, hasj og Ellings gjenoppstandelse

I sin mest produktive periode som forfatter, drakk Ingvar Ambjørnsen 12-14 halvlitere om dagen. Første episode av Boktips’ podcast er viet mannen som ga oss Elling.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Ingvar Ambjørnsen
Ingvar Ambjørnsen er første gjest ut i Boktips’ podcast.

I denne aller første episoden av Boktips som podcast er programleder Knut Gørvell på besøk hos Ingvar Ambjønsen i hjemmet hans i Hamburg. Han forteller om hvordan han fant Elling tilbake, hvorfor Kjell Bjarne måtte dø og om mytene omkring hans mest produktive periode på 80-tallet.

Boktips er podcasten for deg som elsker bøker. Norges mest spennende forfattere forteller om bøkene de skriver og bøkene de leser, bøker som har formet dem og bøker alle burde lese.

Ingvar Ambjørnsen er nå aktuell med kritikerroste Ingen kan hjelpe meg, der Elling finleser Houellebecqs Lanzarote med grøss og vantro.

Røykte hasj og drakk 12-14 halvlitere om dagen

I Boktips-episoden forteller Ambjørnsen åpent om forholdet han har hatt til rus. I perioden etter han ga ut Hvite niggere, bodde Ambjørnsen i Hamburg – et sted der alkoholen var nærmest gratis og naboene var hasj-langere. Samtidig hadde han ingen som stoppet han fra rusen. Da skled det naturligvis litt ut.

Ambjørnsen forteller at han begynte å drikke fra morgenen av, gjerne 12-14 halvlitere i løpet av en dag. På kvelden røykte han hasj. Likevel ga han ut én Pelle og Proffen-bok og én voksenroman i året.

– Jeg har vært litt tilbakeholden med å snakke om det. Særlig for unge folk som vil være forfattere. For dette er ikke oppskriften, sier han i podcasten.

Kjell Bjarne måtte dø

Ambjørnsen forteller også om veien fra siste Elling-roman for 20 år siden, til årets Ekko av en venn. Elling kom først til live gjennom Facebook. Etterhvert fant han ut at den populære karakteren Kjell Bjarne måtte dø. I podcasten utdyper han hvorfor. Det er allerede filmplaner for boken, og Ambjørnsen forteller også om teater-eventyret over hele verden.

Ambjørnsens boktips: Bjørneboe – den første voksne vi stolte på

En viktig del av podcasten er at forfatterne tipser om bøker som har betydd noe spesielt for dem. Ingvar Ambjørnsen avslører at det var Alistair Macleans spenningsromaner som førte ham over i voksenbøker.

Ambjørnsen regnes ofte som outsidernes konge, så ikke så overraskende fikk Jens Bjørneboe stor betydning for ham. Han mener at han ikke var en generasjons stemme, men outsidernes viktige forbilde. Han var «den første voksne vi stolte på.»

Ny episode hver tirsdag og fredag

Hver tirsdag og fredag fram til jul kommer det nye episoder av Boktips Podcast.

Førstkommende tirsdag, 11. november, er det duket for krim-spesial med Hans Olav Lahlum, Gard Sveen og Torkil Damhaug.

Fredag 15. november er det Ketil Bjørnstads tur. Vi høres!