15 krimbøker du kan glede deg til denne høsten

Krimbøker15 krimbøker du kan glede deg til denne høsten

Klar for tidenes krimhøst? Vi har plukket ut 15 høydepunkter med krimbøker av bl.a. Lars Kepler, Karin Fossum, Malin Persson Giolito, Torkil Damhaug og Hans Olav Lahlum på lista.

Estimert lesetid 15min
Fotokollasj av Lars Kepler, Torkil Damhaug, Hans Olav Lahlum, Karin Fossum, Hanne Gellein og Kim Leine med teksten «Høstens nye krimbøker»
Vi krimelskere går en god høst i møte med nye bøker fra blant andre Lars Kepler, Torkil Damhaug, Hans Olav Lahlum, Karin Fossum, Hanne Gellein og Kim Leine.

Bokhøsten er definitivt i gang, og vil bli preget av flere kriminelt gode romaner. Her er en guide til 15 av høydepunktene blant høstens nye krimbøker.

Ny Kepler-feber

Edderkoppen av Lars Kepler

21. oktober er det verdenslansering av Lars Keplers nye Edderkoppen! Det er bare å glede seg til denne niende boken om Joona Linna.

For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – hvorav én lå og ventet på Joona Linna. I teksten sto det at Saga var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk, og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå.

En sekk med en nesten helt oppløst kropp blir funnet fastspent til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe drapsserien.

Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å sette sammen puslespillet og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den voldelige jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe. Kanskje sitter de allerede fast i spindelvevet.

«Fossum-krim av beste merke»

Natteløperen av Karin Fossum

Karin Fossums nye, psykologiske krim er nervepirrende lesning, og den nye, sjarmerende krimhelten Eddie Feber vil høyst sannsynlig finne veien inn i mange leserhjerter. Natteløperen kom ut i slutten av juli og fikk strålende anmeldelser. bl.a. terningkast 5 i både VG, Dagbladet og Tønsbergs Blad. I Dagbladet konkluderte Cathrine Krøger slik: «En sjarmerende etterforsker og en nervepirrende gal morder. Her får du Fossum-krim av beste merke.»

Fossums nye krimhelt Eddie Feber, som vi så vidt ble kjent med i Drepende drage. Angrende hund, får utfolde seg til fulle i denne romanen: Der Sejer er sindig, gjennomtenkt og avmålt, er Eddie Feber en uvanlig type etterforsker: en kvikk, kjekk og uvøren type som kaller seg selv Supermann.

En gammel dame våkner av at det står noen over senga hennes. Ansiktet er uvirkelig, det lyser som månen, skikkelsen er liten. De små, bleke hendene løfter en Colt SA Army og trekker av, men det er et vådeskudd uten patron, og skikkelsen forsvinner like raskt som den dukket opp.

I kvinnens leilighet finner etterforsker Eddie Feber en post-it-lapp med en tallkode – er det tilfeldig, eller betyr det noe? Det viser seg raskt å være et viktig spor, men hvordan tolke det? Etter kort tid får flere eldre mennesker besøk av Natteløperen og tror deres siste time er kommet, og snart faller det første offeret for en kule fra Colten.

Eddie Feber er et kraftfelt på jobb, og hjemme har han et hus fullt av unger og kona Karmen som skriver krimromaner. Feber bruker utradisjonelle metoder for å finne sannheten, noen vil kalle strategiene hans uforsvarlige.

Kjøp Natteløperen som e-bok her

Ny stor suksess til Malin Persson Giolito

I dine hender av Malin Person Giolito

Malin Persson Giolitos forrige krimroman, Størst av alt, fikk Glassnøkkelen som Nordens beste krimroman. Den ble også en stor suksess som TV-serien Quicksand. I høst kommer I dine hender som føyk rett til topps på bestselgerlistene i Sverige da den kom ut i vår.

Allerede en time etter alarmanropet blir 14 år gamle Dogge hentet til avhør. Billy, hans jevnaldrende venn, har blitt skutt på lekeplassen der de pleide å henge da de var små, og Dogge holdt pistolen. Ingen blir spart i et samfunn der gjengkriminaliteten tar overhånd og barn dreper barn. Hvem tar ansvar for at det aldri skjer igjen?

Lanseres 23. september

Kjøp I dine hender som e-bok her

Norgesmester i psykologiske thrillere

Hund uten grav av Torkil Damhaug

Endelig er Torkil Damhaug uten med ny psykologisk thriller! Hund uten grav er en ambisiøs og intrikat krim med alle Damhaugs kjennetegn. Han er en av de få krimforfatterne som har vunnet Rivertonprisen to ganger, og har til nå nektet å skrive om en seriefigur. Denne gangen kan vi likevel glede oss over et gjensyn med advokat Fred Rivers fra Glasshjerte.

Gina Witt, feminist og tv-kjendis, beundres og hates for sitt aktualitetsmagasin på NRK. En episode om overgrep får fatale følger, og kort etter blir den omstridte programlederen funnet drept i søsterens hjem. Den tidligere stjerneadvokaten Fred Rivers får vite at det var datteren hans Silje som kom hjem og fant den drepte – og at drapet har en uhyggelig likhet med det han for tolv år siden selv ble dømt for. Han blir ikke kvitt tanken på at også Silje kan være i fare.

I denne sterke thrilleren dras leseren inn i en verden der vold og hevn truer, men der også omsorg og forsoning er mulig.

Lanseres 2. september

Kjøp Hund uten grav som e-bok her

Den tiende boken om K2 og Patricia

Søskenmysteriene av Hans Olav Lahlum

I den 10. boka om K2 og Patricia har vi kommet til året 1974. K2 jobber nå som privatdetektiv etter å ha måttet forlate jobben ved Oslo politikammer. Dette er herlig retro-krim med et sinnrikt plot, og det er umiskjennelig «lahlumsk».

En dag dukker en ung kvinne ved navn Marlene opp på K2s kontor. Hun legger en tusenlapp og et svart-hvitt-fotografi på pulten hans. Mannen på fotografiet ble i 1963 dømt for drapet på kvinnens storebror, Daniel, og skal løslates dagen etter. Det eneste problemet er at den unge kvinnen på K2s kontor slett ikke er sikker på at riktig mann ble dømt for drapet. Nå vil hun betale K2 for å komme til bunns i mysteriet.

Ikke lenge etter dukker faren til Daniel og Marlene opp, noe som skrur spenningsnivået i denne klassiske K2-romanen opp mange hakk. For hvem er han, egentlig? Og hvorfor er han så opptatt av å stilne datterens ønske om å oppklare saken? Farens ønske om å oppklare sin egen søsters forsvinning i 1939 bidrar også til å legge grunnlaget for en kompleks roman. Over familien har det hvilt en «forbannelse» som gjennom generasjoner har preget dem.

Hvem var Daniel? Av hvem ble han drept, og hvorfor? Og hva har hans tantes forsvinning med saken å gjøre?

Lanseres 5. september

Kjøp Søskenmysteriene som e-bok her

Ny Hamilton-roman med Erik Ponti

Den som drepte helvetes engler av Jan Guillou

Gamle helter ruster ikke! Her møter vi Erik Ponti (fra romanen Ondskapen) og vår helt Carl Hamilton – et umake, men unikt radarpar. Dette er første boken i en ny serie, og den har fått veldig gode anmeldelser i Sverige.

Det er ikke hvilke som helst pensjonister som havner i kampen mot ekstrem og velorganisert kriminalitet. Den ene er veteranjournalisten Erik Ponti, den andre hans gamle venn, den tidligere etterretningsoffiseren Carl Hamilton. Sammen utgjør de et par som det ville være uklokt å undervurdere. Og se havner snart i et svært begivenhetsrikt eventyr hvor ikke bare livet står på spill.

Lanseres 8. september

Kjøp Den som drepte helvetes engler som e-bok her

Første bind i en ny stor krimserie

Den siste festen av Clare Mackintosh

Clare Macintosh er selv tidligere politikvinne og en av Englands ledende krimforfattere. Den siste festen er den første boken i en ny krimserie fra forfatteren av Jeg lar deg gå. Denne gangen introduserer hun et nytt radarpar: Etterforsker Ffion Morgan og Leo Brady, og vi serveres noe som ligner et klassisk Agatha Christie-mysterium.

På nyttårsaften har Rhys Lloyd et hus fullt av gjester. Feriehusene hans ved Mirror Lake er en suksess, og han har sjenerøst invitert landsbybeboerne til å drikke champagne sammen med sine velstående nye naboer. Men ikke alle er der for å feire. Ved midnatt kommer Rhys til å flyte død rundt i det iskalde vannet i innsjøen. Og på nyttårsdagen har DC Ffion Morgan en landsby full av mistenkte.

Det lille samfunnet er hennes hjem, så de mistenkte er hennes naboer, venner og familie. Med en ny løgn avdekket ved hver eneste sving, er spørsmålet ganske snart ikke hvem som ønsket Rhys død, men hvem som til slutt faktisk drepte ham.

Kjøp Den siste festen som e-bok her

Inspirert av Arnfinn Nesset-saken

Døden skal du lide av Hanne Gellein

Hanne Gellein har latt seg inspirere av norgeshistoriens kanskje mest gåtefulle seriemorder, sykepleieren Arnfinn Nesset. I 1983 ble Nesset tiltalt og dømt for å ha drept 22 beboere på Orkdal sykehjem over en fireårs-periode. Drapsmetoden var å gi pasientene det åndedrettslammende medikamentet curacit. Nesset var bestyrer ved sykehjemmet mens dette skjedde. I avhørene tilstod Nesset 27 drap, men rett før rettssaken trakk han tilståelsen tilbake.

I Døden skal du lide er det tung stemning på Moveien sykehjem. Beboerne er forskremte, redde og forvirrede. Den dypt religiøse og dedikerte avdelingslederen, sykepleieren Torfinn Morken, er på jobb til alle døgnets tider og hjelper til der det trengs. Men i det siste har det vært usedvanlig mange dødsfall, en hard influensasesong og samtidig lite penger til vedlikehold. Og stakkars demente Alma Lien, hun som kom seg ut de stengte dørene og ble funnet frosset i hjel.

Rekken av dødsfall fra Moveien sykehjem gir patologen Silje Andersen en dårlig følelse, og hun mistenker at noe kan være fryktelig galt. Men hvordan kan hun klare å bevise det? Det er jo naturlig at de gamle dør?

Samtidig finner Silje en død katt på dørmatta. Posten hennes forsvinner, og sykkelen er låst feil vei. Paranoiaen fra Siljes fortid er i ferd med å innhente henne. Er det bare i hennes eget hode alt sammen? Eller er noen ute etter å skade henne?

Kjøp Døden skal du lide som e-bok her

«Borgen» møter Le Carré

Karolines kjærlighet av Kim Leine

Kim Leine er en av Nordens ledende forfattere. Han er norsk, men bor i København. Leine skriver bøkene sine samtidig på dansk og norsk, og for romanen Profetene i Evighetsfjorden mottok han Nordisk råds litteraturpris.

Karolines kjærlighet er en ny retning i forfatterskapet. Det er først bind i trilogien om Karoline Blicher, en ambisiøs ung dansk politiker som er forsvarsattache i Russland når vi møter henne i 2013.

Hun er en stigene stjerne i det høyrepopulistiske partiet hennes far stiftet, ja noen ser sågar på henne som en mulig framtidig statsministerkandidat. Hun har studert russisk, sammen med blant annet journalisten Jesper og Mads som jobber i Politiets etterretningstjeneste.

Til tross for at hun er gift hjemme i Danmark, innleder Karoline et forhold til en russer ansatt i kulturdepartementet. Det viser seg å åpne oppe en ny verden av kontakter og ressurser. Han viser seg blant annet å kjenne folk som kjenner folk som kan være til fordel for Karolines karriere.

Samtidig fatter dansk etterretning interesse for forholdet … Dermed er bordet dekket for et politisk spill på høyeste nivå, hvor det menneskelige drama tar uventede vendinger.

Lanseres 6. oktober

Kjøp Karolines kjærlighet som e-bok her

Ny Bogart Bull-krim

De nakne av Øistein Borge

De nakne er Øistein Borges femte krim om spesialetterforsker Bogart Bull. Fortellingen er karakterdrevet og utspiller seg i både fortid og nåtid. Den viser hvordan ugjerninger i nære relasjoner kan utløse desperate handlinger, påføre uopprettelige skader og lede til menneskers undergang.

Den norske filmregissøren Thor Sinding blir funnet skutt og drept i Danmark, idet han nettopp har avsluttet en true crime-serie om en uoppklart drapssak fra 2001, kjent som «pornodrapene i Aarhus». De tre ofrene, to menn og en kvinne, ble funnet nakne og skalpert, og drapssaken rystet hele pornobransjen og resten av landet.

Bogart Bull, norsk representant i Europols Flying Tigers-gruppe og nybakt småbarnsfar, blir sendt til Danmark av Kripos-sjef Eva Heiberg. Da det viser seg at skuddet som drepte Thor Sinding ble avfyrt med samme våpen som tok livet av ofrene i 2001, levnes det liten tvil: Sporene peker tilbake til de bestialske pornodrapene. Men også til en ung kvinne ved navn Suzanne.

Kjøp De nakne som e-bok her

Tidenes dårligste middagsselskap

Parmiddagen av Martin Österdahl

Foto av krimforfatter Martin Österdahl.
Martin Österdahl (Foto: Pierre Björk)

Martin Österdahl er en av Sveriges nye krimstjerner. I tillegg er han svensk tv-produsent og konkurransesjef for Eurovision Song Contest.

Det er tidlig nyttårsmorgen da politiet møtes av et makabert syn utenfor en av herskapsboligene. På bunnen av det tomme og vinterstengte bassenget ligger to nakne, forvridde kropper.

Kvelden før har et forelsket tenåringspar planlagt å la foreldrene møtes for første gang. Da gjestene samles, forsvinner raskt illusjonene om en vellykket kveld. Rundt det pent dekkede bordet vekkes minner om gammel urettferdighet til live, og snart styres hendelsene mot den ugjenkallelige slutten.

Lanseres 21. oktober

Kjøp Parmiddagen som e-bok her

Drømmeferien som blir mareritt

Øya av Adrian McKinty

Øya er den nye thrilleren til forfatteren av Kjeden, thrilleren som ble en gigantisk suksess over store deler av verden. Som den forrige boken er dette en høy-tempo thriller – også som skapt for å bli filmatisert.

24 år gamle Heather Baxter har nylig giftet seg med lege og enkemann, Tom. Han har to barn fra før, tenåringen Olivia og den 12 år gamle sønnen Owen. Selv om Heather gjør sitt beste, er det svært utfordrende å få barna til å akseptere henne.

Da Tom må delta på en konferanse i Australia, bestemmer de seg for at hele familien skal reise. Heather håper det vil gi henne sjansen til å knytte bånd til barna. På turen besøker de Dutch Island, eid av O’Neal-familien. Øya er normalt forbudt for utenforstående, men etter trygling fra Olivia og Owen, tar et par medlemmer av O’Neal-familien dem over med deres private ferge. De får streng advarsel om ikke å reise for langt inn i landet og være tilbake til retur med fergen innen en viss tid.

Mens de kjører rundt på øya, skjer det en tragisk ulykke som snur drømmeferien til et forferdelig mareritt. Heather og barna blir skilt fra Tom, og tvunget til å rømme uten ham. Nå er det opp til Heather å redde seg selv og barna, og det blir en intens kamp for å overleve.

Lanseres 8. september

Kjøp Øya som e-bok her

Rettssalsdramaenes konge

Vokterne av John Grisham

John Grisham har solgt fantastiske 350 millioner bøker verden over. løpet av 30 år har han skrevet 40 bøker, og han har 28 år på rad toppet New York Times’ bestselgerliste. Denne gangen handler det om et justismord etter et drap på en ung advokat.

I Vokterne blir en ung advokat funnet skutt på sitt kontor. Mistanken faller på en tidligere klient, den unge svarte Quincy Miller. Til tross for at politiet ikke har fellende bevis, dømmes Miller til livstid for drapet. Han hevder hele tiden sin uskyld.

Fra fengselscellen jobber Miller jevnt og trutt for saken sin. Til slutt får han kontakt med Guardian Ministries, et lite byrå som drives av Cullen Post. Post har renvasket flere uskyldig dømte. Men når Post begynner å undersøke saken, merker Miller at det var mektige krefter som ville ha ham dømt den gangen – mennesker som fortsatt har mye makt der ute.

Kjøp Vokterne som e-bok her

Islands krimkonge

En vegg av stillhet av Arnaldur Indridason

Foto av krimforfatter Arnaldur Indridason.
Arnaldur Indridason (Foto: Gassi)

Arnaldur Indridason har vunnet prestisjetunge priser og høstet gode kritikker verden over. To ganger har han mottatt Glassnøkkelprisen, og han har blitt hedret med den engelske krimprisen Golden Dagger. Han er oversatt til over 40 språk og har solgt fantastiske 15 millioner bøker, så man kan trygt si at han er den beste og mestselgende islandske krimforfatteren.

En vegg av stillhet er fjerde bok om etterforskeren Konrad. I tillegg til hovedhistorien og krimromanens plott følger vi gåten rundt hvordan og av hvem faren til Konrad ble drept.

En brutal hemmelighet er murt inn i en kjellervegg i et steinhus i Reykjavik. Der har det ligget begravd i flere tiår. Den pensjonerte politibetjenten Konrad vil til bunns i hva som skjedde den gangen. Men politiet retter istedet søkelyset mot Konrad: Hvorfor fortalte han ikke sannheten om hendelsene den dagen hans egen far ble drept? Og hva mer har han tiet om i alle disse årene?

En vegg av stillhet er en sterk og kompleks krim om overgrep og maktesløshet fra Islands krim-mester.

Lanseres 7. oktober

Kister uten lik

Tre år av Anders Roslund 

Anders Roslund og Börge Hellström har hatt stor suksess i mange år med Tre sekunder, Tre minutter, Tre timer og Tre dager. Etter at Hellström døde, har Roslund fortsatt suksess-serien. Nå kommer Tre år, en uhyggelig thriller der forskjellen på liv og død er tre år.

Tre år er den den femte romanen om kriminalbetjent Ewert Grens og infiltratøren Piet Hoffmann. Dette er virkelig godt håndverk og en fryd å lese for alle oss som har en hang til thrillere som inneholder dobbeltliv, familier i skjul, infiltrering av kriminelle organisasjoner og et storveis persongalleri.

De var begge fire år gamle da de forsvant på samme dag. Nå sørges de over på samme kirkegård, i hver sin grav. Men verken jenta under det hvite trekorset eller jenta som heter Linnea er i kistene sine.

For å forstå hvordan de hører sammen, må Ewert Grens og Piet Hoffmann besøke den mørkeste av mørke verdener og kjempe med sitt vanskeligste, skitneste og farligste oppdrag til dags dato.

Lanseres 25. august

Kjøp Tre år som e-bok her

Relaterte podcaster