Nhu Diep: – Jeg skriver om ting som den vietnamesiske kulturen aldri ville ha skrevet om

– Jeg brukte syv år på denne boken, sier Nhu Diep. På Boktips LIVE snakker hun om familievold og samhold i asiatisk kultur, om mystiske spåmenn – og om å oppdage sin egen familiehistorie helt på nytt.

Estimert lesetid 4min

«Han sa: «Vet du hvem du er? Jeg vet!»», forteller Nhu Diep om da hun møtte en spåmann som hjalp henne å forstå sin egen familiehistorie.

Nhu Diep er født i Vietnam og oppvokst i Norge. Hun debuterte som barnebokforfatter i 2011 og har utgitt flere bøker for barn, samt Forevig siden (2016), en illustrert kortprosasamling.

Nå er hun aktuell med Ild, tenner, vann, tunge, som er hennes debutroman – og trolig den første boken som gir en stemme til det norsk-vietnamesiske miljøet.

I videoen over snakker Nhu Diep om vietnamesisk kultur, mystiske spåmenn, maktesløshet som fører til vold – og om å oppdage sin egen historie på nytt.

Les mer om Boktips LIVE her.

– Foreldrene mine slo alle 11 barna

Romanen begynner med at jeg-fortelleren snakker med Má (mor på vietnamesisk) om et minne. Romanen ligger tett opptil forfatterens egen historie, og starter da foreldrene hennes i 1978 kastet seg på en båt med alle barna sine for å flykte fra Vietnam.

– De kastet seg ut på en båt med 10 barn. Valget var enten å bli igjen (…) og bli torturert og drept, eller å søke «lykken» ved å kaste seg ut på en båt, forteller Diep.

Ba, Má og deres ti barn blir plukket opp på havet utenfor Vietnam av et norsk tankskip. Familien har mistet alt og er på flukt. Nå skal de starte et nytt liv i Moss, og etter hvert blir 10 søsken til 11.

– Foreldrene mine slo alle 11 barna (…) for å få kontroll, for å få makt, for å føle seg viktige, sett og hørt, sier Diep.

Et strengt hierarki, vold og høye krav preger oppveksten til bokas hovedkarakter N og søsknene, mens foreldrene jobber så hardt de kan for å få endene til å møtes og for å tilpasse seg sin nye, lave status i Norge.

Bestill Ild, tenner, vann, tunge hjem i postkassa her.
Kjøp Ild, tenner, vann, tunge som e-bok her.

«Ild, tenner, vann, tunge» roses

Dette sier kritikerne

Foto av boka "Ild, tenner, vann, tunge" av Nhu Diep
Foto: Maria Kleppe Vihovde

«[…] ein moden og god romandebut»
– Gerd Elin Stava Sandve, NRK

«Nhu Dieps intense oppvekstroman viser forsoningens komplekse kunst etter omsorgssvikt […] kraften som ligger i det å kunne rekke ut en hånd til barnet i seg – den blir jeg gående og grunne på.»
– Silje Bekeng-Flemmen, Klassekampen

«[…] den nærmeste slektningen til «Ild, tenner, vann, tunge» er kanskje Karpe-platen «Omar Sheriff» (2022). De kan begge tolkes som et kjærlighetsbrev til foreldrene som måtte rive seg løs fra en verden de kjente, for å starte på nytt i et fremmed land, på et ukjent språk.»
– Øyvind Holen, Dagens Næringsliv

– Det gjør noe med deg, dette sinnet

Foreldrene til Nhu Diep var både høyt respekterte, elsket og hadde høy status da de bodde i Vietnam.

– Da var det de som skapte arbeidsplasser, de som eide ting, de som gjorde at byen gikk rundt. Så kommer vi til Norge og mister alt, blir latterliggjort. Ingen ville uttale navnene deres eller vite om de, og de må starte fra scratch med å vaske gulv og jobbe i fabrikk, forteller Diep.

– Det gjør noe med deg, dette sinnet. Denne maktesløsheten. Det eneste de kunne var å kontrollere barna.

I romanen skildrer hun hvordan dette oppleves fra et barns ståsted, og hvordan det blant annet førte til spiseforstyrrelser.

Samtidig klarer Diep med voksne øyne å se hvorfor de reagerte som de gjorde, og hun ønsker også å vise frem alt det vakre som til slutt kommer ut av alt det vonde.

Et møte med en spåmann ble vendepunktet

For flere år siden besøkte Nhu Diep Vietnam sammen med sine egne barn. Der møtte hun en spåmann på gaten som etter å ha fått vite navnet hennes kunne gi henne informasjon om hennes egen familie.

– Og han sa «Vet du hvor du kommer fra? Vet du hvem du er? Jeg vet!», forteller Diep.

Spåmannen begynte å fortelle historien om hvor stor og mektig familien hennes hadde vært i Vietnam. Hun hadde sett bilder fra foreldrenes tid i Vietnam som hadde antydet det samme, men nå fikk hun for første gang bekreftet det utenfra.

– Da fortalte han hvem vi var, hvor vi kom fra, og hvordan folk så på oss. Og det var noe helt nytt for meg. Det gjorde at jeg ble enda mer nysgjerrig på min familiehistorie, sier Diep.

Slik startet prosessen med å tenke over sin egen livshistorie – og å nedtegne den.

Se hele intervjuet med Nhu Diep øverst i saken.

Bestill Ild, tenner, vann, tunge hjem i postkassa her.
Kjøp Ild, tenner, vann, tunge som e-bok her.

Relaterte artikler

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder