Amalie Kasin Lerstang om Evas kamp mot kommunen: – Disse banale, hverdagslige tingene er det veldig morsomt å leke med

– Jeg tror mange kan kjenne seg igjen, sier Amalie Kasin Lerstang. I sin nyeste roman skriver hun om Eva som tar opp kampen mot kommunen. Det viser seg raskt å bli en byråkratisk labyrint.

Estimert lesetid 4min

«Kommunen er ikke kjedelig! Det er ekstremt mye humor i kommunen», sier Amalie Kasin Lerstang på Boktips LIVE.

I høst er hun aktuell med romanen Rikt er et folk som har skogen, en brennaktuell roman som tar for seg menneskets forhold til natur som går tapt, og enkeltmenneskets kamp mot kommunebyråkratiet.

I Morgenbladet skriver anmelder Bernhard Ellefsen om romanen:

«…treffer småbyblinken helt perfekt […] Lerstangs roman er rett bok til rett tid.»

I videoen over snakker Amalie Kasin Lerstang med Knut Gørvell i Cappelen Damm om natur vs. kommune, humor i lokalpolitikk, de viktige hverdagsproblemene og den unike boktittelen.

Få med deg flere forfattere på neste Boktips LIVE 11. oktober! Meld din interesse på Facebook her.

Kommunen vs. naturen

I Amalie Kasin Lerstangs roman Rikt er et folk som har skogen møter vi Eva Brattheim. Hun lever et helt vanlig liv i en helt vanlig kommune, men interesserer seg sterkt for nærskogen sin.

En dag leser Eva i lokalavisa at en europavei skal bygges rett gjennom skogen hun daglig ferdes i, og for Eva er saken klar: Veien må stanses. Men hvordan?

– Hun opplever seg selv ganske avmektig, både i møte med menneskene rundt seg, men også i møte med det byråkratiske språket og systemet, sier Amalie Kasin Lerstang.

Samtidig oppstår en intens forelskelse når Eva møter sin strålende saksbehandler: Randi Veum.

– Randi Veum blir menneskeliggjøringen av kommunen, og jeg tror Eva øyner et slags håp om at denne saksbehandleren kanskje skal forstå henne eller kjempe hennes sak.

Bestill Rikt er et folk som har skogen hjem i postkassa her.
Kjøp Rikt er et folk som har skogen som e-bok her.

– Jeg tror mange kan kjenne seg igjen

Mens Eva kjemper for sin hjertesak, tenker resten av kommunen på vekst og fremskritt. De trenger flere tilflyttere og er avhengige av å være en JA-kommune.

– Eva har et forhold til skogen jeg tror mange kan kjenne seg igjen i. Hun elsker å gå i den, hun trenger å gå i den. Men hun har ikke helt språket for å si hvorfor det er så viktig for henne.

Amalie Kasin Lerstang sier at dilemmaet «kommunen vs. naturen» er noe man kan se at skjer i mange kommuner rundt om i Norge. Gjerne i kommuner med mye natur og som har en befolkning som er veldig interessert i å bruke den.

– Her står ofte naturen opp mot sterke næringsinteresser. Og det jeg ser, er jo at naturinteressen nesten alltid taper.

Lerstang er selv fra Notodden, et sted hun har flyttet tilbake til i senere år. Hun legger ikke skjul på at noen elementer av virkelighet kan ha vært flettet inn i fiksjonen i hennes Rikt er et folk som har skogen.

– Jeg har også ønsket å få frem hvorfor Evas meningsmotstandere mener det de mener. De vil jo at det skal skje flere ting der de bor, sier Amalie Kasin Lerstang på Boktips LIVE.

Om forfatteren

Amalie Kasin Lerstang

Amalie Kasin Lerstang (født 1988 på Notodden) debuterte i 2014 med romanen Europa, som hun mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Den ble også nominert til Ungdommens kritikerpris. Hennes første diktsamling, Vårs, kom i 2018 og ble nominert til LOs litteraturpris. Rikt er et folk som har skogen (2023) er hennes andre roman.

Lerstang har tidligere vært redaktør for kulturtidsskriftet Fanfare, diktantologien En eller to eller hundrevis av søstre – Dikt om kvinner og kvinnekamp (2019), og har siden 2022 vært redaktør for antologien Signaler. I 2022 ble hun tildelt Notoddens kulturpris.

De viktige hverdagsproblemene

– Enormt mye av naturtapet i Norge er det kommunene som står for. De har makten til å faktisk endre det også. Rent tematisk syns jeg at det er spennende, sier forfatteren.

Temaet i romanen er meget aktuelt i disse kommunevalg-tider. Knut Gørvell sammenligner Rikt er et folk som har skogen med forfatterskapene til Kyrre Andreassen og Dag Solstad på grunn av måten Lerstang klarer å skrive om noe så absurd og kjedelig som kommunen, på en svært original og humoristisk måte.

– Disse banale, hverdagslige tingene syns jeg det er veldig morsomt å leke med i en tekst. Desto mer lokalt, jo gøyere er det, sier Lerstang.

I boken får vi bli med på kommunestyremøte og får et lite innblikk i lokalpolitikkens landskap.

– Det har vært veldig gøy å skrive denne romanen. Du trenger ikke gå så veldig langt i ditt eget liv før du finner en veldig lokal sak som du er nødt til å forholde deg til.

Se hele intervjuet med Amalie Kasin Lerstang øverst i saken.

Bestill Rikt er et folk som har skogen hjem i postkassa her.
Kjøp Rikt er et folk som har skogen som e-bok her.

Relaterte artikler