Renate Reinsve spiller i filmatiseringen av «Håndtering av udøde»

KrimbøkerThrillerRenate Reinsve spiller i filmatiseringen av «Håndtering av udøde»

Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie fra «Verdens verste menneske» er å se i filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists «Håndtering av udøde».

Estimert lesetid 3min
Foto av Renate Reinsve fra filmen «Verdens verste menneske» og boka «Håndtering av udøde» av John Ajvide Lindqvist
Renate Reinsve vant prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Cannes. Nå skal spille med Anders Danielsen Lie i filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists «Håndtering av udøde». (Foto: NTB)

Endelig kan vi se John Ajvide Lindqvists Håndtering av udøde på kino – og det med Renate Reinsve og Ander Danielsen Lie i rollene!

Et «elegant og stillferdig zombiedrama», skriver Morgenbladets anmelder, Ulrik Eriksen, om filmen.

Filmen har kinopremiere fredag 9. februar 2024.

Det er TrustNordisk som har kjøpt de internasjonale rettighetene til John Ajvide Lindqvist sin kritikerroste og bestselgende skrekkroman, som kom på norsk i 2018 i Henning J. Gundersens oversettelse.

Dette er ikke første bok av Lindqvist som har blitt gjort til film. Debutromanen La den rette komme inn ble filmatisert i 2008 og mottok fem priser under svenske Guldbaggeutdelingen, blant annet for beste manus og beste regi.

Stjernespekket rolleliste

Rollelisten for Håndtering av udøde består blant annet av nylig Amanda-vinnende skuespillerne Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie, i tillegg til Bjørn Sundquist, Bente Børsum og Bahars Pars.

Reinsve og Danielsen Lie er også kjent for sine roller i Oscar-nominerte «Verdens verste menneske». For denne filmen fikk også Reinsve den prestisjetunge prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Cannes tidligere i år.

– Anders har vært en del av dette prosjektet siden 2019 og når vi så Renates audition for over et år siden, var det ingen tvil om at hun var den riktige Anna, sa regissør Thea Hvistendahl til Variety tidligere.

Håndtering av udøde blir Hvistendahls spillefilmdebut. Filmen er produsert av Kristin Emblem og Guri Neby for Einar Film.

Se alle bøkene til John Ajvide Lindqvist her.

Lindqvist: – En zombie-film ulikt noe vi har sett før

John Ajvide Lindqvist, forfatter av «Håndtering av udøde»
John Ajvide Lindqvist. (Foto: Mia Ajvide)

Forfatter John Ajvide Lindqvist har vært med å skrive på manuset til Håndtering av udøde og mener Hvistendahls visjon for filmen er helt perfekt.

– Hun planlegger å lage en zombie-film ulikt noe vi har sett før. Seriøs, hjerteknusende og veldig nordisk, sier Lindqvist til Variety.

Ulikt boka, er filmens handling satt i Oslo. På en usedvanlig varm sommerdag slutter hele strømnettet å fungere, og en kollektiv migrene sprer seg over byen. Panikken bryter ut. Hendelsen har vekket de døde, og på sykehus og likhus begynner de nylig avdøde å våkne til liv.

I Håndtering av udøde følger vi tre familier som hver av seg håndterer sorgen over å ha mistet noen. Mahler og datteren Anna som sørger over barnebarnet som døde for tidlig. Tora som sier farvel til sin kone hos begravelsesbyrået, og en familie på fire som må leve videre uten sin kone og mor.

Den svenske Stephen King

John Ajvide Lindqvist omtales som den svenske Stephen King, og Håndtering av udøde er bare én av mange av hans kritikerroste romaner.

I oktober utgir Cappelen Damm også en av Lindqvists nyeste krimromaner på norsk. Her får du en liten smakebit på Vennligheten:

En lysegul, låst container. En høstmorgen i 2018 er den bare der, i havnen i Norrtälje. Ingen vet hvordan den kom dit. Når den etter hvert åpnes, skal innholdet forvandle Norrtälje.

Se alle bøkene til John Ajvide Lindqvist her.