Vigdis Hjorth: – Det jeg skriver om, er noe jeg har hatt lyst til å glemme

– Det man dikter opp kan ha større betydning enn det som er sant. Det kan også være sannere, sier Hjorth. På Boktips LIVE snakker hun om forsøk på å glemme – og om det som alltid vender tilbake.

Estimert lesetid 3min

«Problemet er at det jeg skriver om, er noe jeg har lyst til å glemme – men som jeg ikke har klart å glemme», sier Vigdis Hjorth på Boktips LIVE.

I år er hun aktuell med romanen Gjentakelsen, som har fått nærmest samtlige kritikere til å finne fram superlativer og høye terningkast.

En ung jente dikter opp en seksuell erfaring i en dagbok. Foreldrene leser dagboken, og dette får store konsekvenser.

– Denne jenta opplever at det er hennes skrift som har forårsaket denne store ulykken, forteller Hjorth om handlingen i Gjentakelsen.

I videoen over snakker Vigdis Hjorth med Knut Gørvell i Cappelen Damm om ulike opplevelser av «første gang», ønsket om å glemme, og om det som alltid hjemsøker en – eller det som gjentar seg.

Få med deg flere forfattere på Boktips LIVE 20. september. Meld din interesse på Facebook her.

Gjentakelsen: Å tvinges til å se tilbake

Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten.

– Det er en bok som handler om veldig mange opplevelser av «første gang», sier Hjorth.

Boka handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo.

Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. Far holder seg i bakgrunnen. Fars avstand er påtakelig, mors kontroll er uhørt. Det fins en hemmelighet i familiens hus.

Bestill Gjentakelsen hjem i postkassa her.
Kjøp Gjentakelsen som e-bok her.

Om minner: – Vender tilbake for å fortelle deg noe

En litt mislykket «første gang» fører til at jenta dikter opp en historie i dagboken sin. Når foreldrene leser den, utløser det en stor krise i familien.

– Det lærer henne noe avgjørende: Det man dikter opp kan ha større betydning i livet enn det som er sant. Det kan også være sannere, sier Hjorth på Boktips LIVE.

Foreldrenes vidt forskjellige reaksjoner gjør også at den unge jenta erindrer noe som har ligget fortrengt.

– Situasjoner som har festet seg i minnet fra man er ungdom kan vende tilbake, man slipper ikke unna, og disse har en eksistensiell betydning. Vil dette si meg noe? Hvorfor har dette vært så avgjørende?

– Jeg tror disse (minnene) vender tilbake for å fortelle deg noe, slik at du kan forstå historien din på nytt.

Om forfatteren

Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth
Foto: Lina Hindrum

Vigdis Hjorth har utgitt over 30 bøker. I sitt forfatterskap har hun utforsket menneskers vilkår og livsvalg, og markert seg som en uredd og politisk forfatter. Hun har også mottatt en rekke litterære utmerkelser, blant annet Kritikerprisen, Bokhandlerprisen og Brages hederspris, og hun har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger. Vigdis Hjorths roman «Er mor død» ble i 2023 nominert til den prestisjetunge Booker International Prize. Hjorth var i tillegg vinner av Sara Danius Stiftelsens pris 2023. Bøkene hennes er oversatt til over 20 språk.

«Å skrive noe i glemmeboken»

Filosofien til Søren Kierkegaard er noe Vigdis Hjorth ofte refererer til. Selv kaller hun ham for en av sine «husfilosofer».

– Han sier jo et sted at det er «kunsten å erindre og kunsten å glemme – det er i disse to bevegelsene at hele livskunsten finnes». Og det tror jeg det er noe i. Livskunsten handler om at du husker ting på en måte som gir mening.

Hovedpersonen i boka tenker tilbake, på noe som alltid vender tilbake til henne: en episode fra hun var 16 år.

– Hva betyr det egentlig når man sier at man skal «skrive noe i glemmeboken»? sier Vigdis Hjorth.

– Ja, da betyr det jo nettopp at man skal skrive det i glemmeboken! Det vil si, det du vil glemme, kommer til å bli husket og nedtegnet.

Se hele intervjuet med Vigdis Hjorth øverst i saken.

Bestill Gjentakelsen hjem i postkassa her.
Kjøp Gjentakelsen som e-bok her.

Relaterte artikler