Boktips: En podcast for bokelskere

I podcasten Boktips møter du Norges mest spennende forfattere to ganger i uka. Hør alle episodene her!

Estimert lesetid 22min
Boktips Podcast logo

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Sesong 5

Episode 19: Håvard Rem har gjort suksess i høst med diktsamlingen «Almanakk», som inneholder ett dikt for hver dag i året. Psykolog Kirsten Holtmon Resaland og lege Astrid Nylander Almaas snakker som en av årets kanskje viktigste bøker: Helt ærlig. Finnes det farlige tanker? Hva gjør deg til deg, og hva er dine beste egenskaper? Kan forelskelse forandre oss? Hva gjør du når en venn sliter?

Episode 18: Erlend Loe har syklet store deler av livet sitt. For ett år siden bestemte han seg for å prøve enhjulssykkel – og siden har han vært frelst. I dagens episode forteller han om boken Forhandle med virkeligheten, og hvordan han fant lykken ved å sykle på ett hjul i ett år.

Episode 17: Hvert år har Cappelen Damm en rekke skjønnlitterære debutanter. I denne Boktips-podcasten møter du en av dem, Frida Andersen. Hun vil fortelle om og lese fra boken Ingen brå bevegelser. I tillegg leser Nationaltheatrets Liv Bernhoft Osa fra den populære antologien Ukas dikt.

Episode 16: Dagens episode er av den kriminelle typen. Du får høre intervjuer med to av Nordens mest leste krimforfattere: Hans Olav Lahlum og Hans Rosenfeldt. Lahlum forteller om sine to krimromaner i høst, mens Hans Rosenfeldt som bl.a. er kjent som skaperen av Broen, forteller om Ulvesommer som er første bok i en ny krimroman-serie. I tillegg får du høre en av årets mest lovende krimdebutanter Ellen G. Simensen fortelle om den kritikerroste Tro meg når jeg lyver.

Episode 15: Hør her’a av Gulraiz Sharif har tatt Norge med storm. Det er ungdomsromanen som har sprengt alle aldersgrenser og som ble nominert både til Bokhandlerprisen og Brageprisen. Leserne jubler, kritikerne jubler og til og med politikere som Ordføreren i Oslo og Trine Skei Grande jubler. I denne episoden av Boktips-podcasten kan du høre Gulraiz Sharif fortelle om Hør her’a og om bøker han har lest opp gjennom livet.

Episode 14: En noe usannsynlig trio gjester dagens podcast: Suzann «Tutta» Pettersen har de siste 20 årene vært i verdenstoppen i en av verdens største idretter. Nå forteller hun sin historie i biografien Uten mot, ingen ære. Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland har ikke noen mindre imponerende karriere – nå er han ute med sine politiske memoarer, Du skal eie det selv. I tillegg får du høre NRKs legendariske Russland-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld, som har skrevet bok om Vladimir Putin.  

Episode 13: Jenny Jordahl ble nylig tildelt Brageprisen i kategorien for barn. Hør henne fortelle om boka «Hva skjedde egentlig med deg?» i denne episoden. I tillegg møter du Hilde Østby, som har skrevet en engasjerende bok om kreativitet og Marianne Mjaaland, psykiateren som har skrevet en bok om sin egen diagnose. 

Episode 12: Ingebjørg Bratland er en av våre fremste artister. Hun er kjent for sin særegne stemme, unike sangteknikk og formidable formidlingsevne. Her forteller hun om sin nye og vakre juleantologi Klokkene kallar. Til slutt i podcasten synger hun noen av sine helt nye låter.

Episode 11: I denne episoden prøver den prisbelønnete forfatteren og Aukrust-biografen Sigmund Løvåsen å svare på hvem Aukrust egentlig var, mens Vidar Hansen – Norges svar på Sherlock Holmes – forteller hva kroppsspråket avslører om oss. Hansen er tidligere tidligere politimann og etterforsker, og samtaler med journalist og tidligere ankerkvinne i TV2, Siri Lill Mannes.

Episode 10: I dag har vi fått besøk av Erik Fosnes Hansen, som forteller om en av høstens store kritikersuksesser: Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin. Han kan også avsløre at han lærte å lese som 4åring, og leste klassikere mens andre barn leste tegneserier.

Episode 9: En debutant som drømte om å bli popstjerne. En ringrev. Og en artist som har blitt forfatter. I dagens episode møter du Bruno Jovanović, som fikk gode kritikker for sin debutroman Etter hvert vil øynene venne seg til mørket, Siri M. Kvamme, som har skrevet om en desperat kommuneaspirant, og Aslak Hartberg, som endelig er kvitt høydeskrekken og er aktuell med boka Farvel, frykt.

Episode 8: Sondre Lerche har blitt barnebokforfatter. I dagens episode forteller artisten om sin første barnebok, «Snømannens jul», og spiller noen låter fra årets kritikerroste album «Patience».

Episode 7: Dagens gjest er Tore Rem, som prater om sin nye kongebiografi «Olav V» – den danske innvandreren som ble folkekongen, den norskeste av de norske – og sin store lidenskap for Charles Dickens.

Episode 6: Ukas gjest er Vigdis Hjorth, som forteller om sin siste roman, Brageprisnominerte «Er mor død». Hjorth forteller blant annet om hvorfor forfatterskapet hennes har kretset rundt forholdet mellom mor og datter.

Episode 5: Dagens gjest er Tore Renberg. I første del av episoden blir han intervjuet av redaksjonssjef John Erik Riley om årets kritikerroste roman Tollak til Ingeborg. I andre del av podcasten forteller Tore Renberg til Knut Gørvell, salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm. Da handler det om hvilke bøker Renberg har lest gjennom livet og hvordan det har inspirert hans forfatterskap.

Episode 4: Mia Landsem (23) er en såkalt etisk hacker, kjent for å hjelpe når private bilder har kommer på avveie. Nå har hun skrevet bok om å være trygg på nett. 

Etter den store overgrepssaken i Tysfjord er det et spørsmål mange stiller seg: Hvordan kunne dette skje? Anne-Britt Harsem tar oss med tilbake to generasjoner i det lulesamiske miljøet og forteller om svik, rasisme og forsoning i boka «Lena fra Tysfjord». 

Kan man «lure» hjernen sin glad? Ja, hvis du vet hvordan den funker. Lege Aili Hannisdal har skrevet boka «Høy på deg sjæl – Endorfin som medisin», som lærer deg hvordan du kan bruke kroppens belønningssystem til din fordel. 

Episode 3: En menneskearm stikker opp av en maurtue. Slik starter «Den tredje engelen», den 13. krimromanen til en av våre mest populære forfattere, Gert Nygårdshaug. Gro Dahle har skrevet diktsamlingen «Gave», og som tittelen tilsier er det en gave til alle som er glad i god lyrikk. Hør begge i denne episoden av Boktips’ podcast. 

Episode 2: Presidentvalget i USA spisser seg til, og i dagens episode forteller Hans Olav Lahlum om sin dobbeltbiografi «Trump, Biden og slaget om USA».  I tillegg blir det royal stemning når kongen av Dagsrevyen, Christian Borch, forteller om sin biografi om Kong Harald V, «Konge for sin tid». 

Episode 1: I dag møter du krimdronningen Karin Fossum, som blir hyllet for sin 13. Konrad Sejer-bok, «Bakom synger døden». I tillegg får du høre fra debutant Synne Sun Løes, som i «Er du lykkelig, søster?» skriver om å plutselig oppdage at man har en søster på andre siden av verden. 

Sesong 4

Episode 12: Kristoffer Schau har hatt en stor leseopplevelse i vår, og «forlangte» å få intervjue forfatteren Ida Fjeldbraaten for Boktips.

Episode 11: I denne episoden av Boktips-podcasten kan du høre et intervju med bestselgerforfatterne Henrik H. Langeland og Anne Fiske, og en minikonsert med Trygve Skaug.

Episode 10: Ina Strøm og Ingunn Kyrkjebø mener at vi kan lære mye av japansk kultur og tenkemåte. Bli med på en liten Japan-reise i denne episoden av Boktips-podcasten.

Episode 9: I denne episoden av Boktips-podcasten handler det om stoisk ro. Du hører en samtale med forfatterne og filosofene Jens Oscar Jenssen og Viggo Johansen.

Episode 8: I denne episoden forteller Frida Nome om en av de mange kidnappingshistoriene i Syria.

Episode 7: I denne episoden samtaler forfatter Bernhard L. Mohr med NRK-veteranen Christian Borch om russernes forhold til Norge.

Episode 6: Audun Myskja forteller i denne Boktips-podcasten om sin nye bok Kunsten å finne ro.

Episode 5: Debutant Kjetil Nordengen har skrevet Norges første Normcore-roman. I denne episoden av Boktips’ podcast forteller han hvorfor.

Episode 4: Henrik Langeland har gitt ut årets store sommerroman: Showtime! Her forteller han om boka i samtale med redaktør Marte Finess Tretvoll. I tillegg er Trond Espen Seim, Pia Tjelta og Christian Skolmen på besøk for å dramatisere en av scenene fra boka.

Episode 3: Hilde Østbys kreativitetsshow fortsetter, denne gangen med Peder Kjøs, Else Kåss Furuseth og poet Kjersti Bjørkmo som gjester.

Episode 2: Høsten 2016 syklet Hilde Østby med hodet først inn i en steinbro. Ulykken gjorde at forfatteren ble veldig kreativ, og hun ville finne ut hvorfor. Det ble det bok av: Kreativitet. I denne episoden har Hilde Østby og hennes redaktør Erik Møller Solheim invitert Maja Lunde og Anna Fiske for å reflektere over hva som skaper kreativitet.

Episode 1: Her vil du høre intervjuer med to skjønnlitterære debutantene Alexander Fallo og Ida Fjeldbraaten, og du får også en minikonsert med Hilde Louise Asbjørnsen. Episoden ble tatt opp på Boktips LIVE den 14. mai.

Sesong 3: Krimspesial

Episode 17: Jørn Lier Horsts bøker med William Wisting er blant de mest leste krimbøkene i Norge de siste årene. Da Wisting skulle bli TV-serie, sto man overfor mange utfordringer. Hovedrolleinnehaver Sven Nordin, seriens regissør Trygve Allister Diesen og Jørn Lier Horst forteller om arbeidet med serien. Programleder er Sarah Natasha Melby.

Episode 16: Tom Egeland møter to av Sveriges ledende krimforfattere: Stina Jackson og Stefan Ahnhem. Programleder er Hilde Sandvik som er redaktør i Broen xyz.

Episode 15: Hva kan Trude Teige og Jørgen Jæger om bøkene sine? Denne episoden av Boktips-podcasten ble tatt opp i Teaterkjeller’n under Krimfestivalen 7. mars. Som regel er det et vanlig publikum som må svare på quiz-spørsmål. Her er det krimforfatterne selv som blir kryssforhørt om hva de kan om sine egne bøker. Programleder er Sarah Natasha Melbye.

Episode 14: Rettspsykiater Pål Grøndahl og Jørn Lier Horst snakker om hva det kommer av at noen dreper, hvem som er gjerningsmennene, hvem som er ofrene og hvilke typer drap som skjer oftest i Norge og Skandinavia. Tingrettsdommer og krimforfatter Espen Skjerven forteller om erfaringer fra rettssalen, fra første fengsling og til gjennomføringen av drapsrettssak. Programleder er Marte Spurkland.

Episode 13: Møt tre av våre beste spionthriller-forfattere: Gard Sveen, Lasse Gallefoss og Aslak Nore. De forteller om bøkene sine, og hvordan norsk spionasje er langt mer enn det Frode Berg og Arne Treholt har stått for. Programlederen er Sarah Natasha Melbye.

Episode 12: I denne episoden møter du Hans Olav Lahlum, Tom Egeland og Trude Teige. De snakker om sine populære helter og hva som særpreger K2, Bjørn Beltø og Kajsa Coren. Programleder er Kari Birkeland, som blant annet er kjent som nyhetsanker på TV 2.

Episode 11: Denne episoden ble tatt opp på Krimfestivalen lørdag 7. mars, under programposten «Drapsmysterier: Virkeligheten overgår fantasien».

Basert på en av de store suksessene fra Storytel, podcasten Drapsmysterier, handler det om flere av de mest oppsiktsvekkende kriminalsakene i Norge, som Schnitler-saken og Siren-saken. I podcasten møter du krimforfatter Monika N. Yndestad, som har laget serien, og skuespilleren Lasse Lindtner, som er innleser.

Episode 10: Hvordan skaper man en krimhelt? Forfatterne bak noen av vår kriminallitteraturs mest populære helter – Gunnar Staalesen, Trude Teige og Chris Tvedt – forteller om hvordan de skapte sine karakterer og hva som særpreger Varg Veum, Kajsa Coren og Mikael Brenne. Programleder er Sarah Natasha Melbye.

Episode 9: To av Nordens ledende krimforfattere, Trude Teige og Tove Alsterdal, snakker om sine siste bøker, om det er forskjell på kvinnelige og mannlige krimforfattere og om det er fellestrekk ved nordiske krimromaner. Programleder er Sarah Natasha Melbye.

Episode 8: Under Krimfestivalen samlet vi tre krimforfattere som alle har fått Nordens gjeveste krimpris, Glassnøkkelen. Hør Stina Jackson, Gard Sveen og Jørn Lier Horst fortelle om sine nyeste bøker, om fellestrekk ved nordisk krim og om hva Glassnøkkelen har betydd for dem. Programleder er Sarah Natasha Melbye.

Episode 7: «Kriminell frokost» ble tatt opp på Krimfestivalen 6. mars i Cappelen Damm-huset. Der hadde festivalen samle fire av Norges ledende krimforfattere – Hans Olav Lahlum, Jørgen Jæger, Myriam Bjerkli og Trude Teige – for å snakke om sine bøker og nordmenns store interesse for krimlitteratur. Programleder var Kari Birkeland kjent bl.a. fra TV 2.

Episode 6: I denne episoden av Boktips-podcasten, som ble tatt opp på Krimfestivalen i Cappelen Damm-huset 5. mars, møter du to av Sveriges ledende krimforfattere: Stefan Ahnhem og Anders de la Motte. De snakker om sine bøker og om det er noe som kan kalles typisk svensk krim. Programleder er Hilde Sandvik som er redaktør for Broen xyz.

Episode 5: Møt tre representanter for «den nye kvinnebølgen» i norsk krim: Helene Flood, Ruth Lillegraven og Randi Fuglehaug. Alle de tre har hatt stor suksess med sine krimdebuter. Programleder er selve nestoren i norsk krim: Gunnar Staalesen. Episoden ble tatt opp på Krimfestivalen 5. mars i Cappelen Damm-huset.

Episode 4: Har norske krimbøker noe til felles? To av norsk krims beste penner, Øistein Borge og Jan-Erik Fjell, snakker med Anne Grosvold om bøkene sine. Episoden ble tatt opp på Krimfestivalen 5. mars i Cappelen Damm-huset.

Episode 3: I denne episoden diskuterer tre av Nordens ledende krimforfattere ondskap i virkeligheten og i krimlitteraturen. Du møter psykiater og krimforfatter Torkil Damhaug i samtale med to ledende svenske krimforfattere: Tove Alsterdal og Stefan Ahnhem. Programleder er Hilde Sandvik. Episoden ble tatt opp på Krimfestivalen 5. mars i Cappelen Damm-huset.

Episode 2: Hør det nigerianske stjerneskuddet Oyinkan Braithwaite prate om krimdebuten som har tatt bokverdenen med storm: Min søster er seriemorder. Hun samtaler med Ingar Johnsrud, som fikk sitt store gjennombrudd med Wienerbrorskapet, inspirert av Knutby-saken. Programleder er Hilde Sandvik. Tatt opp på Krimfestivalen 5. mars.

Episode 1: Velkommen til Boktips krimspesial! Hver dag frem til påske slipper vi episoder med de største krimforfatterne akkurat nå. Først ut er Alex Michaelides, forfatteren bak krimsensasjonen Den tause pasienten. Boken er omtalt som en «perfekt psykologisk thriller», og den har fått en rekke strålende anmeldelser. Episoden ble tatt opp under Krimfestivalen, der kypriotisk-engelske Michaelides ble intervjuet av Aslak Nore.

Sesong 2

Episode 9: Jørn Hurum og Torstein Helleve står bak vårens snodigste bok. Borgias forbudte bok – steingale samlere og pillråtne paver er en bok om en bok om stein. Eller noe. Den handler om Jørn Hurums samlemani og ikke minst om den fantastiske bokskatten han fikk kjøpt for noen år siden. Det er en historie om edelstener, korrupte paver, incest, impotens, massakre og plagiering, men mest av alt handler den om kjærligheten til gamle bøker og stein.

Episode 8: Dagens gjest i Boktips-podcasten er Marta Breen. Hun er en av Nordens mest profilerte feminister og sakprosaforfattere og har skrevet en rekke bøker om feminisme, kjønnsroller og kvinnehistorie. Her forteller hun om sin nye bok ‘Hvordan bli (en skandinavisk) feminist’, og holder en 8. mars-appell.

Les Marta Breens boktips her.

Episode 7: Dagens gjest i Boktips-podcasten er en av våre fremste krimforfattere, Tom Egeland. Egeland forteller om forfatterskapet sitt og hvilke bøker han er blitt inspirert av opp gjennom livet. PS! I neste uke er han Festivalforfatter på Krimfestivalen.

Les vårt intervju med Tom Egeland her.

Episode 6: I denne episoden av Boktips-podcasten forteller Roy Jacobsen om romanen Mannen som elsket Sibir, og den dramatiske og autentiske historien som ligger til grunn for den. Også historien om Reiulf Steen er dramatisk, og Hans Olav Lahlum forteller mange fascinerende detaljer fra bokhøstens store biografi-vinner: Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene.

Episode 5: Lars Keplers debutroman, Hypnotisøren, har solgt over 250 000 eksemplarer her i landet. Nå, 10 år etter at den kom ut, bestemte forfatterne bak pseudonymet seg for å skrive en ny og bedre versjon av boka. Hør ekteparet i dagens podcast-episode, der de forteller om forfatterskapet sitt og bøkene som har betydd mest for dem.

Episode 4: I dag byr vi på poesibonanza! Hør opplesninger av poetene Tine-Jamalie Sir, Morten Wintervold, Martin Svedman, Anne Kristina Knudsen, Nils Øivind Haagensen, Kjersti Wøien Håland, Alexander Fallo, Linda Klakken og Sofia Knudsen Esitfanos. I tillegg får du høre en sang med Pauline Östgård. Episoden ble tatt opp under Poesifest, som ble arrangert i Cappelen Damm huset 6. desember. 

Episode 3: Trygve Skaug har gjort det igjen – hans siste diktsamling «Ikke slipp» har allerede føket til topps på bestselgerlistene. Kitty Byng debuterte nylig med romanen Kroppen er en morder, en kjærlighetshistorie om to kvinner og en granskning av livet vi har og livet vi lager. Hør dem begge i dagens episode, som er tatt opp under Boktips LIVE 29. januar. 

Episode 2: Linn Ullmann intervjuer den danske Nordisk Råds Litteraturpris-vinneren Naja Marie Aidt. Samtalen er et opptak fra Poesifest, som ble arrangert i Cappelen Damm-huset 6. desember. 

Episode 1: Else Kåss Furuseth! I tillegg til å få nordmenn til å gråte og le på TV har komikeren skrevet to bøker og utsolgte stykker for scenen. I podcasten forteller hun om fjorårets venninnebok Kan alle sjekke kalenderen?, og bøkene som har betydd mest for henne. 

Sesong 1

Episode 13: I denne nye episoden av Boktips som podcast forteller Hans Olav Lahlum om sin store biografi Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene. I tillegg forteller han om de bøkene som var med å forme hans forfatterskap.

Episode 12: Fredrik Backman forteller om sin nye bok Folk med angst, om hvorfor han ikke skriver om «vanlige folk», og om bøkene som har påvirket ham.

Episode 11: Tid for mestermøte! Ingvar Ambjørnsen og Lars Saabye Christensen mimrer om sin felles fortid som gatepoeter, og innrømmer at de nok ikke har skrevet sine siste bøker. Kanskje kommer det noe allerede til våren…

Episode 10: Gro Dahle er en av våre mest folkekjære lyrikere, og er ute med en ny diktsamling i høst. Knut Ødegård har i mange tiår vært av våre beste poeter, men i høst har han debutert som romanforfatter. Mens den nesten 50 år yngre Kjersti Halvorsen har debutert på ordentlig med roman i høst.

Opptaket ble gjort på Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset.

Episode 9: Hvilke bøker har formet Roy Jacobsen som forfatter? Og hvordan fant han og kona fram til den utrolige historien om Fritz Dörries, som ble utgangspunktet for romanen Mannen som elsket Sibir?

Episode 8: Helsesista har gått fra Snapchat til bok, Tor Bomann-Larsen har ferdigstilt sin enorme kongebiografi Haakon & Maud, og Marte Spurkland har fullført runeforskerfarens livsverk. Hør dem i samtale på scenen under Boktips LIVE 22. nombember.

Episode 7: Journalist og forfatter Marte Spurkland har fått strålende mottakelse for boka Pappas runer, som hun skrev med og om sin egen far i tiden før han døde av kreft. I denne episoden av Boktips prater hun med psykolog Peder Kjøs om det dramatiske arbeidet med boka. Samtalen er et opptak fra lanseringen av Pappas runer.

Episode 6: I denne episoden av Boktips-podcasten ble tatt opp på Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset 1. november. Her forteller Finn Skårderud om Viktor Frankl og hans bok Livet er mening, som er en del av det nye kulturbiblioteket som heter Livets bibliotek.

I tillegg forteller Bernhard Mohr som både er forfatter og forlagsredaktør i Cappelen Damm om en av sine favoritt-romaner: Tvillingenes dagbok av Agota Kristof.

Episode 5: Lars Saabye Christensen har fullført Byens spor-trilogien. Men har han skrevet sin siste bok? Hør forfatteren fortelle om Skyggeboken, virkelighetslitteraturen og hvorfor han kom tilbake til Beatles-guttene i dette opptaket fra Boktips LIVE 1. november.

Episode 4: Kjetil Østli forteller hvordan det var å skrive biografi sammen med Lars Monsen, Torgrim Eggen intervjues om sin nye, kritikerroste Axel Jensen-biografi, og Vegard Tenold Aase snakker om de ekstreme nasjonalistiske miljøene i USA. (Episoden er et opptak fra arrangementet Boktips LIVE.)

Episode 3: Ketil Bjørnstad forteller om bøkene som formet ham, diskuterer forfatteretikk og avslører hvilken nordmann han synes egentlig burde få Nobelprisen.

Episode 2: Hans Olav Lahlum, Gard Sveen og Torkil Damhaug samtaler om høstens nye krimbøker. (Samtalen er tatt opp under Boktips LIVE 27. september.)

Episode 1: Knut Gørvell besøker Ingvar Ambjørnsen i Hamburg.

Boktips er podcasten for deg som elsker bøker. Norges mest spennende forfattere forteller om bøkene de skriver og bøkene de leser, bøker som har formet dem og bøker alle burde lese. Programleder er Knut Gørvell. Utgis av Cappelen Damm Forlag.