Else Kåss Furuseth om ny psykisk helse-podcast: – Hensikten er å komme forbi VG+

I en ny podcastserie i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, møter Martin Giæver forfattere med ulike innfallsvinkler til psykisk helse.

Estimert lesetid 5min
Foto av Else Kåss Furuseth og Martin Gievær fra psykisk helse-podcasten «Under overflaten»
Else Kåss Furuseth er første gjest ut i Cappelen Damms nye podcast om psykisk helse, «Under overflaten». Martin Giæver er programleder. (Foto: Per Magne Dalen)

Verdensdagen for psykisk helse er 10. oktober, og årets tema er «Livet under og etter en pandemi». Nå lanserer Cappelen Damm podcasten Under overflaten, der journalist Martin Giæver reiser hjem til en rekke forfattere for å bli ordentlig kjent med dem og deres forhold til psykisk helse.

Jeg kjørte kettlebellshowet istedet for å si at ja, jeg trenger hjelp

Else Kåss Furuseth

Første gjest ut er Else Kåss Furuseth, som lenge har vært åpen og offentlig rundt psykisk helse. Men i podcasten forteller hun at hun pleide ljuge på jobben når hun skulle på psykologtime:

– Det kan virke i media som at alle gjør det, sier Furuseth om å gå til psykolog.

– Men det ene er å få tak i en psykolog som har time til deg, og det andre er å si det. Jeg sa til de på jobben at jeg gikk på yogakurs hver uke. Og jeg hadde med matte. Så jeg tok taxi til psykolog med matte. En gang kjørte jeg også med kettlebells, sier Furuseth og ler.

– Du prater veldig mye om åpenhet, men det vil du ikke dele. Jeg kjørte kettlebellshowet istedet for å si at ja, jeg trenger hjelp, forteller Furuseth.

– Komme forbi VG+

Videre i podcasten forteller Furuseth om sine opplevelser rundt broren og morens selvmord, og hennes erfaringer med å gå til psykolog.

Samtidig hjelper hun Martin Giæver å plukke ut flere gjester det kan være interessant å snakke med. Sammen blir de enige om Trygve Skaug, Abid Raja, psykolog Kirsten Holtmon Resaland og lege Astrid Nylander Almaas, samt Marte Spurkland.

– Hensikten med podcasten er å snakke med folk som har vært åpne om psykisk helse, og rett og slett få bekreftet at det kan være fint – å komme litt forbi VG+-en, liksom, sier Furuseth.

Allerede kan du høre episoden med Else Kåss Furuseth, og alle de andre episodene på Spotify eller Apple Podcasts.

Hør og abonnér på podcasten Under overflaten

Alle episodene av podcasten Under overflaten er tilgjengelig nå, der du hører podcast.

Podcast og bøker om psykisk helse

Logo til «Under overflaten» - en podcast om psykisk helse

Les mer om «Under overflaten» og psykisk helse-prosjektet til Cappelen Damm her. 

Alle har en psykisk helse, og den kan variere gjennom livet. Mange opplever perioder med angst og depresjon, eller føler seg ensomme.

Av og til er det kanskje du som må strekke ut en hånd til noen som trenger det, enten det er til barn, unge, eldre eller andre voksne. For psykisk sykdom kjenner ingen alder, den kan ramme alle.

Fagfolk diskuterer om pandemien har forverret symptomene hos noen. Kanskje har lidelser som depresjon, angst og følelsen av utenforskap og ensomhet fått ekstra fotfeste hos mange i isolasjonen?

Det finnes mye god litteratur å støtte seg til. På nettsidene finner du alt fra litteratur skrevet av fagfolk til skjønnlitteratur som omhandler psykisk helse, og i podkast-serien «Under overflaten» kan dere høre på innsiktsfulle samtaler om tematikken.

Disse kan du høre i podcasten «Under overflaten»:

  • Else Kåss Furuseth
  • Trygve Skaug
  • Kirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas
  • Marte Spurkland

Profilerte gjester som Abid Raja, Trygve Skaug, Marte Spurkland

Alle episodene er tilgjengelig uka før Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.

I andre episode møter du Trygve Skaug. Den folkekjære artisten og poeten som berører mange med sine tekster, har flyttet inn i nytt hus og byr på kaffe, kanelboller, diktopplesning og sin aller nyeste låt.

I tredje episode kan du høre når Martin Giæver møter vår avtroppende kultur- og likestillingsminister Abid Raja, som gir innblikk i en barndom med fysisk og psykisk vold, slik han har fortalt om i høstens store biografibestselger Min skyld.

Hør episoden her.

I fjerde episode snakker forfatterne bak Helt ærlig, psykolog Kirsten Holtmon Resaland og lege Astrid Nylander Almaas, om hvordan tanker kan være destruktive, men også konstruktive. 

Hør episoden her.

I femte og siste episode møter du forfatter og journalist Marte Spurkland. Hun snakker om hvordan mennesker kan reise seg etter å ha vært ved tilværelsens absolutte ytterkant. I sin nyeste bok, Ut av krisen, skriver hun om mennesker som opplever krise, sammenbrudd og tilsynelatende håpløshet, men også om mot og den ukjente styrken som bor i oss alle.

Hør episoden her.

Alle Under overflaten-episodene finner du her.

Psykisk helse på agendaen

Podcastserien Under overflaten er en del av et større prosjekt, der forlaget Cappelen Damm ønsker å bidra med kunnskap og åpenhet rundt tematikken psykisk helse. 

I tillegg til ny podcastserie har Cappelen Damm laget to filmer hvor BOM, kjent fra Cappelen Damm Utdanning som barnas egen reporter (spilt av Harald Stoltenberg), møter Gro Dahle og Anna Fiske. 

Gro Dahle står bak et helt bibliotek med gode samtalebøker om vanskelige temaer som kjønnsforvirring, incest, omsorgssvikt og skilsmisse. Den nye bildebok hennes, Dagenhandler om barnedepresjon. Se filmen her

Anna Fiske gir også svar på en rekke vanskelige spørsmål i sine bøker for barn. Det er aldri barnas feil når voksne har det vondt eller gjør feil, skriver Fiske i den nye boken Hvordan være voksen. Se filmen her

Bredt spekter av bøker som tar for seg psykisk helse

Cappelen Damm utgir en rekke bøker som på ulikt vis tar for seg temaet psykisk helse og livsmestring. Det er et stort spenn i utgivelsene. Noen er skrevet av helsearbeidere og andre fagfolk, andre av sakprosa- og skjønnlitterære forfattere. Det er bøker som gir innsikt i ulike former for psykiske utfordringer, bøker som egner seg for samtaler, og bøker som gir verktøy og tips til selvhjelp.

Få en oversikt over Cappelen Damms bøker om psykisk helse her.