Fem krimbøker av Karin Fossum du må få med deg

KrimbøkerPsykologisk krimFem krimbøker av Karin Fossum du må få med deg

I slutten av juli kommer den siste boka om Konrad Sejer. Mens du venter, kan du ta en titt på det vi mener er Karin Fossums beste krimbøker.

Estimert lesetid 5min
Portrett av Karin Fossum
(Foto: Arild Sønstrød)

Da de norske krimforfatterne i Rivertonklubben stemte over hvem som var Norges beste krimforfatter, vant Karin Fossum avstemningen. Fossums Elskede Poona er også blitt kåret til tidenes, beste norske krimroman. 

Karin Fossum (f.1954) i debuterte allerede i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Tarjej Vesaas’ debutantpris for. Siden har hun gitt ut bøker i de fleste sjangre: dikt, noveller og romaner. I 1995 kom Evas øye, den første krimboka med den sindige Konrad Sejer som etterforsker, og Karin Fossums gjennombrudd for et stort publikum var et faktum.

Allerede 24. juli åpnes bokhøsten med Karin Fossums nye Konrad Sejer-krim. Bakom synger døden blir den siste Sejer-krimen, denne gang mer av en klassisk kriminalroman, men selvsagt med Fossums suverene psykologiske klo. En seksten år gammel jente blir funnet død i en skog. Det er mange grunner til at en vakker, ung jente kan være i fare. Overbetjent Sejer får den smertefull drapsgåten i hendene, med mange mulige forklaringer. Bakom synger døden er en dyptborende krimbok om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet.

Inntil videre kan du kose deg med fem av de tidligere, beste Fossum-romanene:

Tidenes beste norske krim

Elskede Poona

I 2009 kåret Dagbladet Elskede Poona til tidenes beste norske krimbok. Den kom ut i 2000 og fikk den gang også Brageprisen og vant senere LA Times Book Award.

I den lille bygda Elvestad blir Konrad Sejer og hans assistent Skarre konfrontert med liket av en kvinne som er helt usedvanlig ille tilredt. Dagen før har den sindige ungkaren Gunder Joman ventet på sin nye kone, Poona fra Mumbai i India. Egentlig skulle han ha hentet henne på flyplassen, men fordi hans eneste søster, Marie, har vært utsatt for en trafikkulykke og ligger i koma på sykehuset, sender han bygdas drosjesjåfør for å hente Poona. Men Poona dukker aldri opp, verken på flyplassen eller hjemme hos Joman.

Elskede Poona er på samme tid en utrolig spennende kriminalroman og en vakker og trist kjærlighetsroman.

Djevelsk god thriller

Djevelen holder lyset 

Djevelen holder lyset fikk også fantastiske kritikker både her hjemme og internasjonalt. VG ga den terningkast 6 og anmelderen mente det var en «drivende god norsk thriller.», mens O, The Oprah Magazine omtalte den som en «en psykologisk tour de force»

Irma Funder er 60 år, stygg, uelsket og ensom. Hun lever sitt stille regelmessige liv uten å plage noen, helt til den dagen hennes skjøre fasade splintres av den vakre 18-åringen Andreas og hans kamerat Zipp.

Andreas begår sitt livs største tabbe da han trenger seg inn i Irmas hjem. Mørke krefter utløses, og følgene blir katastrofale. Politiførstebetjent Konrad Sejer og hans assistent Jacob Skarre står nok en gang overfor store utfordringer der spørsmålene er mange og svarene få. 

Debuten til Konrad Sejer

Evas øye 

Evas øye (1995) var den første boken med den sindige Konrad Sejer som etterforsker. Også den fikk terningkast 6 i VG, og den ble det store publikumsgjennombruddet for Karin Fossum. The Washington Post mente at dette var «usedvanlig skarp psykologisk spenning».

Eva Magnus er i ferd med å trå over grenser hun aldri før hadde våget å nærme seg. Hun er på vei inn i en annen verden, der handlinger måles ut fra deres evne til profitt, ikke ut fra deres egenverdi. Eva Magnus, som trodde hun var en idealistisk kunstner og nøktern alenemor. Som trodde hun kjente sine egne behov og lyster.

Og så dukker plutselig Marie Durban opp, etter så mange år. Barndomsvenninnen som hun hadde delt alt med, og som saklig erklærer at hun har gått hen og blitt prostituert. Og det akkurat den dagen da Eva står der foran kjøpesenteret med en tom lommebok og en bunke lite sjarmerende regninger i hendene.

«Superb Fossum»

Helvetesilden

Den internasjonale suksessen ble ikke mindre med Helvetesilden fra 2014. Kenneth Turan i Los Angeles Times mente at «Fossums eksepsjonelle kvaliteter er åpenbare i denne romanen», og Publishers Weekly konkluderte slik: «Superb Fossum».

To alenemødre og sønnene deres. Mamma Mass lever alene med Eddie. Han er trygdet og svært overvektig. Dagene brukes til kryssord, kanelgifler og søking på nettet. Han ønsker å finne graven etter faren, som han aldri har kjent.

Bonnie er hjemmehjelp for eldre. Dagene et evig slit med anstrengt økonomi, tungt arbeid og omsorg for lille, forsiktige Simon. Et uventet brev gir dem grunn til å se lyst på fremtiden.

En varm julidag blir Bonnie og Simon funnet drept i campingvognen. Hvem har hatt motiv for å ta livet av dem?

Fossums første Rivertonpris

Se deg ikke tilbake 

Karin Fossum er i den eksklusive klubben med forfattere som har vunnet Rivertonprisen to ganger. Den første fikk hun for Se deg ikke tilbake i 1996. Sunday Times mente at «Se deg ikke tilbake! viser hvor fortjent Fossums internasjonale berømmelse er».

En seksårig jentunge er meldt savnet. Kort tid etter blir liket av tenåringsjenta Annie Holland funnet i utkanten av den lille bygda hvor alle kjenner alle.

Hva gjør at mennesker kan begå grufulle handlinger? Konrad Sejer står overfor en komplisert sak.