Dette er Jens Lapidus: Stjerneadvokaten som ble stjerneforfatter

KrimbøkerThrillerDette er Jens Lapidus: Stjerneadvokaten som ble stjerneforfatter

Jens Lapidus er Sveriges svar på Jo Nesbø, og skriver virkelighetsnært om de råeste miljøene i Stockholm. Bli kjent med den harbarka krimforfatteren bak bøkene til TV-serien «Snabba Cash».

Estimert lesetid 5min
Jens Lapidus, aktuell i høst med romanen Mr. Én.
– Mitt ytterste mål er å skildre mennesker i 3D. Også de som begår forbrytelser kan være hele mennesker, sier Jens Lapidus. Forfatteren skildrer Stockholms mest hardbarka kriminelle miljøer og ønsker å vise frem mennesket bak forbrytelsen. (Foto: Lina Hindrum)

Jens Lapidus pynter ikke på sannheten. Med en lang bakgrunn som forsvarsadvokat med innsikt i Sveriges tyngste kriminelle miljøer, har han skrevet høyst reelle krimbøker som setter samtids-Sverige under lupen – blant annet i Stockholm Noir-triologien Cash (romanen bak Netflix-hiten Snabba Cash), Aldri fucke opp og Livet deluxe. Og Lapidus er ikke redd for å si hva han mener.

Med årene har Jens Lapidus blant annet uttalt at forfatter ikke er et ordentlig yrke og at han blir irritert av å lese skandinavisk krim fordi det er lite troverdig. Han mener det er mer enn nok av godt stoff å ta av i det ekte liv.

– Jeg jobbet i retten og følte at en dør åpnet seg til et Sverige jeg knapt visste at fantes. Jeg begynte å skrive fordi det var så spennende, men også som egenterapi. Noen advokater drikker, noen får harde hjerter, noen skriver, sier Lapidus.

Nå er han aktuell med den fjerde boken i den populære Top Dog-serien, Mr Én. Bokserien på totalt 4 bøker har også blitt til en egen tv-serie på TV2 Play.

Ny tempo-thriller fra Lapidus

I den aller første boken i Top Dog-serien om Emelie og Teddy, VIP-rommet, møter vi den unge advokaten Emelie. Hun har fått i oppdrag å finne en ung, klassisk Stureplangutt som har forsvunnet. Med seg på laget får hun hjelp av den straffedømte jugoslaven Teddy, som har vært utpresser for mafiaen.

I denne tempo-thrilleren tar Jens Lapidus oss med inn i et Stockholm de fleste ikke kjenner til, og leverer samtidig en bratt spenningskurve.

Nå er han aktuell med romanen Mr Én, bok nummer fire i serien om Emelie og Teddy.

«Sjokkerende, opplysende og nesten ubehagelig spennende fra dagens Sverige», skriver Marit Egaas i Stavanger Aftenblad om Mr Én og triller en 5’er på terningen.

Gangsterboss Isak er lei av å være Mr Én. Nå skal han trekke seg tilbake og bli lovlydig. I kulissene venter en ny konge – Kerim – på å ta over. Men når Isaks sønn forsvinner under uklare omstendigheter, avbrytes maktskiftet, og Isak må tilbake til gata. 

– Mitt ytterste mål er å skildre mennesker i 3D. Også de som begår forbrytelser kan være hele mennesker. I Mr Én fokuserer jeg også på foreldreskap. Hvordan føles det når ens barn velger feil vei i livet?, sier Lapidus.

Nå er også sesong 2 av tv-serien Tog Dog, som er basert på bokserien, ute på TV 2 Play.

Bestill Mr Én hjem i postkassa her.

Inspirert av ekte krim

Jens Lapidus’ vei inn i forfatterskapet hadde en helt original inngang: gjennom rettsalen. Det er her han har funnet mye av stoffet til bøkene sine. Gjennom sitt forfatterskap gir han leseren et unikt innblikk i Stockholms kriminelle underverden, med historier som ligger tett på sannheten.

– I de første 12 årene trengte jeg knapt å gjøre research. Jeg så så mye som advokat, møtte klienter, vitner, leste politirapporter, hørte historier, forteller Lapidus.

Det var en norsk forbryter som inspirerte Lapidus til å skrive «VIP-rommet», den første boken i Top Dog-serien med Emelie og Teddy som hovedkarakterer. Inspirasjonen fant han da han leste om kidnappingssaken som norske Philip Holst Cappelen fikk 18 års fengsel for.

– God krim er historier som sier noe dypere om mennesket eller samfunnet, sier Lapidus.

Lapidus bestemte seg tidlig for at han ville vise tingene fra forbryternes ståsted. Hva er det egentlig som får mennesker til å se på kriminelle handlinger som eneste utvei?

Jens Lapidus avslutter sin Stockholms-trilogi som han begynte den: Med en intens, troverdig og klok roman.

 Thorbjørn Ekelund, Dagbladet

Stockholm Noir ble gjennombruddet

Det er 17 år siden Jens Lapidus kom som en virvelvind inn på krimscenen med Snabba Cash. Romanen ble en av 2000-tallets mest omtalte og solgte bøker i Sverige, og ble hans internasjonale gjennombrudd.

Dette viste seg å bli den første romanen i hans Stockholm Noir-trilogi, som består av Cash (romanen bak Netflix-hiten Snabba Cash), Aldri fucke opp og Livet deluxe.

Her skildrer han usentimentalt samfunnets skyggesider i Sveriges tyngste kriminelle miljøer. Bøkene ble oversatt til 30 språk, og han har siden skrevet en rekke kritikerroste krimbøker.

– Det er en logikk i kriminalitet, i hvert fall for kriminalitet som tjener penger. Du setter beløpet i telleren og antall år du risikerer i fengsel i nevneren. Jo høyere resultat, jo mer rasjonell er kriminaliteten. Med andre ord: høyere fortjeneste per risikert år i fengsel, sier Lapidus.

– Men de fleste kriminelle tenker ikke slik, da ville de bare begått økonomisk kriminalitet.

Med tiden har karrieren som forsvarsadvokat fått mindre plass, og forfatterskapet blitt viet mer tid. Til tross for at han nå har mer tid til skrivingen, må han jobbe enda hardere for å finne det gode stoffet til bøkene sine.

– De siste årene har jeg vært nødt til å forske mer aktivt. Jeg leser mye og ringer noen ganger til gamle advokatkolleger eller politifolk, sier Lapidus.

Se hele Stockholm Noir-triologien her.

Lapidus: – Sexscener var vanskelige

Hvorfor tror du bøkene dine har vært en så stor suksess?

– Jeg tror de berører noe ekte. De handler i bunn og grunn om hvordan det er å være menneske, men også om det virkelige samfunnet rundt oss. Dessuten er de morsomme, jeg synes i hvert fall det selv, sier Lapidus.

Men det er visse typer scener Lapidus syns det er mer utfordrende å skrive enn andre – og det er ikke voldsscener.

– I begynnelsen syntes jeg sexscener var vanskelige. Nå for tiden synes jeg kjærlighetsscener er enda vanskeligere, sier han.

Bestill Mr Én hjem i postkassa her.

Hør Jens Lapidus i Boktips’ podcast her:

Om forfatteren

Jens Lapidus

Foto av Jens Lapidus
(Foto: Martin Stenmark)

• Født i Stockholm i 1974.

• Ved siden av å være forfatter, jobber han som forsvarsadvokat for et av Sveriges ledende advokatbyråer.

• Kjent for sine hardkokte krimbøker Cash, Aldri fucke opp og Livet deluxe om Stockholms lysskye underverden. Serien er blitt kalt «Stockholm Noir». Bøkene er utgitt i over 30 land.

• Har etter Stockholm Noir-trilogien også utgitt de tre senere filmatiserte krimromanene Vip-rommet (2014), Sthlm delete (2016) og Top Dogg (2017) om det umake etterforskningsparet Teddy og Emelie. Nyeste bok i serien er Mr Én. Har også skrevet noveller og tegneserieroman og står sammen med sin kone Hedda Lapidus bak krimserien «Dillstadbanden» for barn.

• Aktuell med Netflix-serien Snabba Cash, som bl.a. bygger på hans brakdebut fra 2006 med samme navn (på norsk: CASH).

Relaterte podcaster

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder