Jens Lapidus med ny krim i «Snabba Cash»-stil

KrimbøkerThrillerJens Lapidus med ny krim i «Snabba Cash»-stil

Jens Lapidus er tilbake! Ukas krimtips er nye «Paradis City», en troverdig og intens thriller fra en underverden der gjengkriminalitet, politivold og høyreekstremisme råder.

Estimert lesetid 2min
Foto av krimboka "Paradis City" av Jens Lapidus
Jens Lapidus brakdebuterte for 15 år siden med krimboka «Snabba Cash», om Stockholms mørke underverden. At universet fra boka stadig er aktuelt viser årets Netflix-serie med samme navn, som har vært en stor suksess. (Foto: Salomonsson Agency)

Det er 15 år siden Jens Lapidus kom som en virvelvind inn på krimscenen med Snabba Cash (på norsk Cash). I sin Stockholm Noir-trilogi skildrer han usentimentalt samfunnets skyggesider.

Tidligere i år kom også Netflix’ kritikerroste serie Snabba Cash, som bygger på Lapidus’ univers fra disse tre bøkene og som har vært en stor suksess.

Nå er Lapidus tilbake med en dystopisk krim satt til et hypersegregert Sverige i nær fremtid: Paradis city er ubehagelig spennende lesning.

Dystopisk om nær framtid

Lapidus har som advokat vært på innsiden i flere kriminalsaker. Med denne bakgrunnen har han de beste forutsetningene for å skrive om utfordringer Sverige som samfunn står overfor, som f.eks. gjengkriminalitet, politivold og høyreekstremisme.

Handlingen i Paradis City er lagt til Sverige i 2025. Når innenriksministeren skal holde sin valgtale, skjer det som ikke må skje: et beskyttende gjerde blir revet ned, skuddveksling bryter ut og ministeren bortføres av maskerte menn. Det krever en løsning, uavhengig av metode. Den arresterte Emir sendes inn for å finne ministeren. En gang var han en legendarisk MMA-fighter, i dag lider han av nyresvikt. Uten dialyse dør han innen fem dager.

– Skrur opp til max

Også i denne boka klarer Jens Lapidus å gjøre personene i boka troverdige og ekstremt engasjerende. Som anmelderen i Sveriges Radio påpekte da boka ble lansert i forfatterens hjemland: «Jens Lapidus skrur opp til max […] I et brutalt tempo løper, halter, ja, til slutt kryper hovedpersonene seg gjennom nedbrente gater for å redde det som reddes kan. Ministeren, demokratiet og seg selv».

Og Expressens anmelder skrev: «Framtidsfantasien ligger tilstrekkelig nær virkeligheten til å lade lesningen med ekstra ubehag.»

Paradis City finnes også som e-bok.

Se Lapidus selv snakke om boka si i dette intervjuet fra svenske TV4