Jens Lapidus’ nye roman Top dogg – «best i klassen»

KrimbøkerJens Lapidus’ nye roman Top dogg – «best i klassen»

Jens Lapidus er en mester i å skildre forbrytere fra deres perspektiv. I «Top dogg» har han ifølge en overbegeistret Ingvar Ambjørnsen i Dagbladet utvidet sin mesterrolle: «Ingen kan lenger hamle opp med Lapidus når det gjelder å skildre svensk dummedum de luxe.»

Estimert lesetid 5min

Jens Lapidus er en mester i å skildre forbrytere fra deres perspektiv. I Top dogg har han ifølge en overbegeistret Ingvar Ambjørnsen i Dagbladet utvidet sin mesterrolle.


Jens Lapidus slåss om den svenske krimtronen med Lars Kepler. Han har i flere år vært en av de svenske krimforfatterne som selger godt både i Sverige og internasjonalt. Nå er han ute med en ny kritikerrost krim, Top dogg, oversatt av Inge Ulrik Andersen.

FORSVARSADVOKAT OG FORFATTER


Jens Lapidus (f. 1974) er i dag en av Sveriges mestselgende krimforfattere. Hans Stockholm Noir-serie med bl.a. Cash er blitt en stor internasjonal suksess.

Lapidus jobbet i mange år som forsvarsadvokat, men han er nå forfatter på heltid. Erfaringen som forsvarsadvokat har gitt ham en unik innsikt i en verden folk flest vet lite om. Lapidus er en sannhetssøkende forfatter som skriver om livet på gata og viser underverdenen i det svenske samfunnet akkurat som den er.

FORBRYTERNES FAVORITTFORFATTER


Det er ikke bare vanlige lesere som har satt pris på Lapidus’ beskrivelse av Stockholms underverden. Han er også blitt svenske forbryteres favorittforfatter. I en undersøkelse blant svenske fengselsbibliotek var bøkene til Jens Lapidus overlegent de mest utlånte. På Krimfestivalen i Oslo har Lapidus også fortalt om hvordan politiet ofte har funnet en av hans bøker under ransakinger.

Denne høsten har Jens Lapidus flyttet til Mallorca og bor der bor med sin kone og deres tre barn.

FILMSTJERNE? Neida, Jens Lapidus ser bare sånn ut. Nå har han også skrevet manus til en ny TV-serie.

KRITIKERROSTE BØKER


Top dogg er den tredje boken om det helt spesielle etterforskingsparet Emelie og Teddy. Emelie er nyutdannet advokat, mens Teddy er en fengselsfugl som forsøker å holde seg på riktig side av loven.

Begge de to foregående bøkene, Vip-rommet og Sthlm delete, fikk svært gode kritikker av norske anmeldere,  bl.a. terningkast 6 i Dagbladet.

ET NYTT MØRKT KAPITTEL FRA STOCKHOLMS UNDERVERDEN


I Top dogg har et hemmelig nettverk i Stockholm i flere tiår utnyttet unge jenter. Enhver som kommer på sporet av nettverket gjør det med livet som innsats. I den tredje boken om Teddy og Emelie begynner løkken å strammes. Politiet har etablert et eget team for å finne ut hvem som står bak nettverket, men de sliter med å lykkes. Samtidig er den noen som med alle midler forsøker å ramme Teddy og Emelie.

INGVAR AMBJØRNSEN: «FREMDELES BEST I KLASSEN»


Ingvar Ambjørnsen er den første som har anmeldt Top dogg her til lands. I lørdagens Dagbladet var han kjempebegeistret:

«Jens Lapidus er fremdeles best i klassen når det gjelder å skildre sorgen og sinnet til folk som ingen lenger trodde hadde noe å tape. Men langsomt men sikkert tar han nå også plass på en annen trone innen nordisk krim: Ingen kan lenger hamle opp med Lapidus når det gjelder å skildre svensk dummedum de luxe. Når enfold og merkefeber virkelig spinner om kapp med aksjekurser, kokain og snublesex, går det unna så spruten står. Enkelte av dialogene i denne boka egner seg for ondsinnet høylesing i nødutganger og bomberom.»

KRITIKERFAVORITT I SVERIGE


Jens Lapidus er også en kritikerfavoritt i Sverige. Her er noen klipp fra anmeldelsene av Top dogg:

«(…) i en klasse for seg.» Svenska Dagbladet

«Samtiden skildres med klart blikk, og dialogen er stram og kjapp.» Femina (5 av 5 stjerner)

«Jens Lapidus beskriver advokatmiljøet og den kriminelle verden med stor troverdighet. Han gjør det med en historie som både er spennende og velskrevet. Jent Lapidus er helt klart en top dogg blant svenske krimforfattere.» Ölandsbladet

«… her er en forfatter som overbeviser. Jens Lapidus er troverdig på alle måter, har et gehør som få andre og har faktisk skapt et eget språk. » Gøteborgs-Posten

«… jeg kan ikke si noe annet en at det er full fart hele tiden, underholdende og svært spennende.» Länstidningen Södertälje

 NY TV-SERIE MED BROEN-FORFATTEREN


Jens Lapidus jobber med flere prosjekter. Til våren kommer det en ny TV-serie som Jens Lapidus har skrevet manuset til. Serien, som har fått tittelen Advokaten, har han skrevet sammen med Hans Rosenfeldt, skaperen av TV-serien Broen, og forfatteren Michael Hjorth. Den første sesongen har ti episoder, og kommer til å vises på ViaPlay her i Norge til våren.

Hovedpersonen Frank, som spilles av Alexander Karim, jobber som advokat i et av Sveriges fremste advokatfirmaer. Som ung så Frank foreldrene sine bli drept. Nå får han vite at den som har drept foreldrene hans er en av lederne fra Københavns underverden. Den samme lederen er en av byråets viktigste klienter …

Les også


George Smiley er tilbake
«Glasshjerte oppleves som en sjeldent relevant krimroman»
Les i høstferien: Stille som graven av Mark Roberts