Roy Jacobsen om «De uverdige»: – Det er jo ikke en ulempe at jeg vet hvordan det ser ut på innsiden av et fengsel

Den kriminelle ungdomsgjengen i hyllede «De uverdige» passer ikke inn i andre verdenskrigs helte- eller skurkebilde. Det var heller aldri meningen, forteller Roy Jacobsen på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 4min

«Jeg vokste opp med et bilde av den annen verdenskrig som fortsatt nok preger deler av samtalen og betingelsene vi lever under i dette landet – et bilde preget av heltene, ofrene og skurkene. Det er helt naturlig, og det er ikke noe galt med det. Men hva drev resten av gjengen med under krigen?», spør Roy Jacobsen fra scenen på Boktips LIVE.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Roy Jacobsen i videoen over.

Nobelpriskandidat

Roy Jacobsen er oversatt til 43 språk og har mottatt omtrent det som er å vinne av litterære priser her til lands. I tillegg har han også vært nominert til flere av verdens mest prestisjetunge bok-priser, bl.a. til den internasjonale Man Booker-prisen, samt hele tre ganger til den internasjonale Dublin Literary Award (IMPAC).

Det må også nevnes at en av Canadas største aviser, The Globe, nylig fremmet Roy Jacobsen som en sterk kandidat – blant forfattere man antakelig ikke har hørt om – til Nobelprisen.

Denne høsten har Roy Jacobsen komme med sin 27. utgivelse. De uverdige har fått stående ovasjoner fra et nær sagt samlet kritikerkorps, ble nominert til Bokhandlerprisen og har ligget høyt oppe på bestselgerlista siden den utkom.

De andre 80 prosentene

– Konrad Nordahl, sjefen i LO både under og etter krigen, skrev i sine memoarer at ca. 10% av det norske folk deltok mer eller mindre aktivt i motstandsbevegelsen, 10% var medløpere – eller landssvikere, mens 80% var likeglade, forteller Jacobsen som svar på sitt eget innledningsspørsmål.

Han forteller at han selv vokste opp med den krigsfortellingen som ikke fortelles, eller fortelles i smug, og som vi av naturlige årsaker gjerne redigerer bort. I De uverdige har han blant annet hentet inspirasjon fra denne.

Vi følger en ungdomsgjeng fra indre Oslo øst. De er 13-15 år gamle i starten av boka og blir gatesmarte, kreative gangstere.

– De har ikke noe stort overblikk over krigstilstanden. De har ingen politiske eller ideologiske føringer på noen av sine handlinger. De er rett og slett en del begavede ungdommer som finner ut at de skal bruke sin begavelse og sine krefter og sitt mot til på å holde hjulene i gang. De er ikke representative for de 80% likeglade, men de er iallfall interessante, sier Jacobsen i intervjuet.

Anti-moralist

Programleder Knut Gørvell spør om det ikke er jødiske hjem de raner når de finner ut av at det er noen villaer som er lett tilgjengelige for innbrudd.

– Ja, det skal du gjerne tenke, for det vet ikke disse gutta. De aner ikke hvem de raner, de bare gjør det, helt skruppelløst, svarer Roy Jacobsen.

Han prøver å forstå uten å moralisere.

– Jeg er anti-moralist, iallfall i bøkene mine, og har sterk avsky mot å bruke dagens moralske, politiske eller ideologiske standarder til å måle den moralske gehalten til mennesker som levde under andre betingelser. Så i stedet for å felle en dom over dem, bør vi heller undre oss eller prøve å forstå dem, uten nødvendigvis å unnskylde dem, utdyper han.

Har han også latt seg inspirert av sin egen oppvekst på Årvoll?

– Ja, jeg kjenner jo kriminelle gjenger fra innsiden, dessverre. Så min egen bakgrunn har spilt en viss rolle her. Som forfatter er det jo en fordel å skrive om ting man vet noe om. Så det er ikke noen ulempe at jeg vet hvordan det ser ut på innsiden av et fengsel. Men det er jo ikke derfor jeg har skrevet dette, slår Jacobsen fast.

Foto av Roy Jacobsens bok "De uverdige"
De uverdige har denne høsten dominert på bestselgerlista. Boka har bl.a. fått terningkast 6 i Stavanger Aftenblad og i Nettavisen og terningkast 5 i VG, Dagbladet og Bok365. (Foto: Lina Hindrum)

De uverdige kan bestilles hjem her.
Kjøp De uverdige som e-bok her.

En femte bok om Barrøy

– Den kom rasende på i full fart, og da må jeg bare følge med. Det er vel det som kalles inspirasjon. Men den er bygget på noe jeg hadde i meg – en blanding av hukommelse, løgner, sannhet og bevissthet.

Han var opprinnelig i gang med femte bok i den populære og kritikerroste Barrøy-serien, da De uverdige dukket opp som en idé han bare måtte forfølge.

Om fortsettelsen på Barrøy-fortellingen sier han:

– Jeg har ikke slått fra meg idéen om en femte bok. Jeg leter etter den første setningen, som utløser mye. Og perspektivet, grepet om historien. Jeg kan ikke skrive den samme boka om igjen. Barrøy beveger seg inn i 60-årene og for Ingrids del betyr dette en dekonstruksjon av en hel tilværelse, av et helt kulturlandskap som skal forsvinne i løpet av den tida – på godt og vondt.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Roy Jacobsen i videoen over.