Sommerens beste pocketbøker 2024

SkjønnlitteraturRomanerSommerens beste pocketbøker 2024

Pass, penger, pillett, pocket. Gjør pakkelista komplett med en av disse billigbøkene.

Estimert lesetid 13min
Foto av kvinne som leser «Alt det blå på himmelen» av Mélissa da Costa
Pass, penger, pillett, pocket. Husker du disse fire P-ene, er sommeren og ferieturen i boks. Men lurer du på hvilken pocket du skal pakke med deg? Ta det med ro, vi har tipsene du trenger. (Foto: Lina Hindrum)

Sommer er tid for å slappe av. Gjerne med en god bok. Men når hele familien skal pakke og dra på tur, kan det fort gå en kule varmt. Derfor har vi laget en huskeregel, så man ikke skal glemme det viktigste: Pass, penger, pillett, pocket. Husker du disse fire P-ene, er sommeren og ferieturen i boks. Men lurer du på hvilken pocket du skal pakke med deg? Ta det med ro, vi har tipsene du trenger. Ta en titt på årets beste nye pocketbøker i lista under. Det skal godt gjøres å ikke finne noe som fenger.

God sommer!

Her er vår guide til sommerens beste pocketbøker – trykk på en kategori for å komme raskt frem:Noe å høre på mellom slagene? Hundrevis av forfatterintervjuer finner du i Boktips’ podcast:

Sommerens beste pocketbøker 2024

Romaner i pocket

Vigdis Hjorth på sitt beste

Vigdis Hjorth: Gjentakelsen

 • Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten.

 • Romanen har fått terningkast 6 i VG, Dagbladet og Nettavisen, og vant Kritikerprisen 2023.

 • En kort og intens roman som tar opp tematikk og motiver fra Arv og miljø og Er mor død.
Monumentalt fra Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen: Vrakeren

 • «Vrakeren går inn blant det aller beste Lars Saabye Christensen har skrevet», mener Nettavisens anmelder Tor Hammerø og gir terningkast 6.

 • Vrakeren møter vi Jørgen Ribe med en far som er disponent på BananMatthiessen. De bor på Frogner, og på loftet holder faren på å bygge en modell av slottet i en fyrstikkeske. En dag flytter det inn en ny familie i gården med en gutt, Carl, på Jørgens alder, og det utvikler seg et vennskap mellom dem.

 • Her får du 700 sider i et umiskjennelig Saabyesk univers, perfekt for sommeren.

Gjørmete drama fra Oslo på 1920-tallet

Lotta Elstad: Xiania 1

 • Xiania 1 er et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser i 1922.

 • Klara (19) tar toget fra Hamar til Kristiania (Xiania) for å få hjelp med en uønsket graviditet. For å si det med hennes ord: «Min del av historien begynner som de fleste: med et støt og en tidlig sædavgang.» I Kristiania beveger hun seg mellom to verdener: overdådig fest og fyll i en Bygdøy-villa og myldrende Vaterland der søpla og pengene flyter om hverandre.

 • Boka er den første i en planlagt serie, der andre bok kommer til høsten.

Alt blir avslørt i siste bok i «De syv søstre»-serien

Lucinda Riley og Harry Whittaker: Atlas. Historien om Pa Salt

 • Atlas – Historien om Pa Salt er den åttende og siste boken i Lucinda Rileys serie De syv søstre, og endelig blir seriens store spørsmål besvart: Hvem var Pa Salt, og hvorfor adopterte han de syv søstre? 

 • Atlas – historien om Pa Salt spenner over et helt liv med kjærlighet og tap, den krysser grenser og hav og fører serien De syv søstre til frem til en fantastisk, uforglemmelig avslutning.

 • De syv søstre-serien har solgt millioner i Norge de siste 15 årene. Den siste boka er fullført av Lucinda Rileys sønn, Harry, etter hennes død.

Frankrikes store bestselger

Mélissa da Costa: Alt det blå på himmelen

 • En debutroman full av følelser!

 • 26 år gamle Émile er dødssyk, men har bestemt seg for å flykte fra sykehuset og legge ut på reise. En ung kvinne svarer på en annonse i avisen, og blir med på tur. På hvert stopp – hvor de blir kjent med både hverandre og med fremmede – utvikles glede, frykt, vennskap og kjærlighet som sakte, men sikkert bryter ned Émiles smerte.

 • Mélissa Da Costa var den forfatteren som solgte mest i Frankrike i 2023. Da Costas bøker er oversatt til 27 språk.

Fra forfatteren av «Å vanne blomster om kvelden»

Valérie Perrin: De tre

 • En sterk historie om kjærlighet og tap, håp og sorg, og om avstanden som følger med tidens gang.

 • Fra forfatteren av den internasjonale bestselgeren Å vanne blomster om kvelden – en velskrevet fortelling om vennskap og alle valgene som gjør oss til dem vi er.

 • Valérie Perrin har en nesten magisk evne til å dykke ned i livets dypeste alvor. I denne boken følger hun en lang tråd av hjerteskjærende, uunngåelige hendelser i løpet av tre tiår, og trekker leseren inn i en sterk historie om kjærlighet og tap, håp og sorg, og om avstanden som følger med tidens gang.

Herlig feriebok

Rosanna Ley: De tre broene

 • Joannas ekteskap slår sprekker, og hun reiser hjem til det idylliske barndomshjemmet på landsbygda i Dorset. Her strever søsteren Harriet med å drive gården samtidig som hun må takle en svært eksentrisk mor.

 • Når Joanna kommer over noen gamle brev på loftet, skrevet av en maler ved navn Emmy, blir hun dypt fascinert og bestemmer seg for å finne ut mer om hva som hendte med Emmy. Brevene fører Joanna til billedskjønne smug og broer i Lisboa, Praha og ikke minst Venezia, den mest romantiske av alle byer. Her er det som om en hel verden av magi åpner seg for henne.

Etterlengtet Kingsbridge-bok fra Ken Follett

Ken Follett: Lysets rustning

 • For over tretti år siden ga Ken Follett ut sin mest populære roman, Stormenes tid. Nå er han tilbake med den femte boken i den banebrytende Kingsbridge-serien.

 • Follett tar deg nok en gang rett til hjertet av historien i sitt mest ambisiøse verk til nå, og skildrer på en mesterlig måte de omfattende endringene som rystet Europa på 1800-tallet.

 • Vi skal til England, 1770. Samtidig som Englands herskere forsøker å forme kongeriket til en dominerende handelsmakt, legger Napoleon Bonaparte en storslått plan for å ta over verden. Plutselig er det krig i Europa, og alt er i forandring. Vil folk være i stand til å finne veien i den nye verden og reise seg fra krigens aske?

Uforglemmelig sterkt om ulovlige aborter

Heather Marshall: Spør etter Jane

 • Spør etter Jane er en uforglemmelig debut som omhandler de grusomme konsekvensene som følger når kvinner ikke kan bestemme over sin egen kropp – og om en mors ubristelige kjærlighetsbånd.

 • Toronto, 1971: Som gravid, ugift tenåring blir Evelyn plassert på et såkalt mødrehjem hvor hun tvinges til å gi fra seg sin nyfødte datter. Dette traumet kommer hun aldri over.

 • Toronto, 2017: Et gammelt brev fører Angela på en jakt tilbake til 1970-tallet og til en gruppe kvinner som drev et ulovlig nettverk: De hjalp unge, gravide jenter med å få utført trygge aborter. 

Generasjonsroman fra svensk sommerparadis

Agnes Lidbeck: Nikes bok

 • Det starter med en katastrofe. I et sommerparadis i Sør-Sverige skjer akkurat det som ikke skal skje: et barn, uten tilsyn, på en strand.

 • Fra denne hendelsen brer begivenhetene seg utover, som ringer i vannet, og påvirker kjærlighet og vennskap, skyld og håp, fremtid og frykt i tre familiers sammenvevde liv.

 • Nikes bok er et detaljert portrett av en tid og et sted. Familier og generasjoner som er koblet sammen og bryter seg løs, som lyver og som lengter. Dette er en stor sidevender med dette spesielle suget i historien som gjør at man blir sittende å lese litt lenger enn man hadde tenkt.

Krimbøker i pocket

Karin Fossum i toppform

Karin Fossum: Farvel, Farah Diba

 • I Karin Fossums kriminalroman kommer en mann farende inn på politihuset, han halter og roper at datteren hans er borte. Hun er snart 6 år. Etterforsker Eddie Feber har selv en datter på samme alder. Etter hvert som dagene går, blir håpet om å finne jenta i live til et desperat og kanskje urealistisk ønske.

 • Farvel, Farah Diba er en aktuell og gripende historie om mennesker som lever i stor smerte.

 • «I verdensklasse. Karin Fossum er tilbake i toppform», skrev Dagbladet-anmelder Cathrine Krøger og trillet 6-eren på terningen.

En global thrillersensasjon

Matthew Blake: Anna O

 • Vi sover i gjennomsnitt 33 år av livet vårt. Men hva skjer egentlig, og hva er vi i stand til, når vi sover? Hva om marerittene dine er ekte minner?

 • Debutant Matthew Blakes verdenssensasjon blir omtalt som «Tornerose møter Den tause pasienten».

 • Anna Ogilvy er en lovende tjuefem år gammel forfatter med en lys fremtid før hun blir funnet sovende med en blodig kjøkkenkniv ved siden av seg. I hytta ved siden av ligger to av hennes beste venner, knivstukket. Da de dør av skadene, mistenkes Anna for å ha drept dem. Men Anna forblir i en sovende tilstand og får ikke forsvart seg.

Brennaktuell Guillou-krim

Jan Guillou: Høk over høk

 • Journalistveteran Erik Ponti og hans gamle venn, etterretningsoffiser Carl Hamilton, er ikke hvilke som helst pensjonister. Nærmest som en hobby har de startet et prosjekt som går ut på å sabotere telefonene og datamaskinene til alle landets telefonsvindlere.

 • Men når Putins Russland angriper Ukraina, endres forholdene radikalt. De overfor et avgjørende dilemma: Rettferdiggjør målet hvilke som helst midler?

Liza Marklund fullfører Polarsirkel-trilogien

Liza Marklund: Stormberget

 • Stormberget er siste del i Liza Marklunds kritikerroste og bestselgende «Polarsirkelen»-trilogi, med handling fra Stenträsk i Norrbotten, like ved polarsirkelen. Marklund vokste selv opp i dette området, og bruker historiene hun hørte på den tiden i handlingen.

 • Marklund skriver om lengsel og hemmeligheter, om hensynsløs utnyttelse av mennesker og natur og om vold og tvang, i det store, og i det små. Bøkene hopper frem og tilbake i tid, fra 80- og 90-tallet og frem til i dag.

 • Stormberget er en episk familiekrønike der politimester Wiking Stormberg og hans familiehistorie står i sentrum – men også stedet, jorden, elva, selve Stormberget har stor betydning for handlingen.

Gard Sveen gjør comeback med ny psykologisk thriller

Gard Sveen: En dag skal du dø

 • I En dag skal du dø skriver Gard Sveen uhyggelig om jakten på identitet. Hva vet vi egentlig om våre nærmeste?
 • Vinteren 2019: Den første adventshelgen reiser småbarnsmor Camilla Lund på jentetur til Sverige. Det er i alle fall det hun har fortalt mannen sin. Hun kommer aldri tilbake til Setesdal. Mistanken om at kona er en helt annen person enn han hadde trodd blir sterkere hos den unge ektemannen. Camilla har ingen venner fra gamle dager, ingen foreldre i live – tilsynelatende ingen fortid i det hele tatt.
 • Boka er den første i en ny krimserie om etterforskerparet Ulf Sommer og Agnete Ness. Andre bok kommer til høsten.

Sakprosa i pocket

Else Kåss Furuseth om å være et uhelbredelig ja-menneske

Else Kåss Furuseth: Jeg burde kanskje sagt nei

 • «Jeg burde kanskje sagt nei», er setningen som durer og går i Else Kåss Furuseths siste bok, der hun ser tilbake på sitt liv som ja-menneske, og forsøker å forstå hvorfor hun har slått til på så mange idiotiske ideer som har kommet i hennes retning.

 • Jeg burde kanskje sagt nei er en liten perle av en bok som bør få deg til å reflektere rundt din egen grensesetting, men som kanskje i bunn og grunn ender opp med å stille et vanskeligere spørsmål: Kan vi i det hele tatt endre på de mest inngrodde sidene av personligheten vår?

 • «Skal du lese én selvhjelpsbok om å si nei, er det pukka nødt til å bli Else Kåss Furuseths Jeg burde kanskje sagt nei», skriver Ida Skjelderup i Mentalt Perspektiv.

Sterkt om oppvekst i patriarkalsk skamkultur

Nadia Ansar: Min skam

 • Etter ektemann Abid Rajas bestselger Min skyld, får vi endelig historien til Nadia Ansar.

 • Boken er et dypt personlig oppgjør med hennes egen oppvekst i en patriarkalsk skamkultur.

 • Boka ble nominert til Bokhandlerprisen 2023, mens Andreas Wiese i Dagbladet ga terningkast 6: «Dette er en viktig bok. […] En nær og presis fortelling om skam, fortielse og taushetens pris. Like viktig: Boka viser en vei ut.»

Hele historien om en av verdens mest omdiskuterte menn

Walter Isaacson: Elon Musk

 • Elon Musk er en av verdens mest geniale og mest omdiskuterte menn – elsket for Tesla-eventyret og hatet for Twitter-oppkjøpet. I to år har Elon Musk latt forfatter Walter Isaacson Isaacson fotfølge ham overalt.

 • Boka forteller om veien fra Musks oppvekst i Sør-Afrika til å bli en av verdens rikeste og mektigste menn.

 • En avslørende historien fra innsiden, full av fantastiske fortellinger om triumfer og kaos som tar opp spørsmålet: Er demonene som driver Musk, også det som kreves for å drive frem innovasjon og fremskritt?

Vil kunstig intelligens revolusjonere helsevesenet?

Ishita Barua: Kunstig intelligens redder liv

 • Kunstig intelligens både former og forandrer samfunnet vårt, og teknologien kan løse mange komplekse oppgaver, som å diagnostisere kreft, oppdage nye antibiotika, bidra til å utvikle skreddersydde legemidler, forutse pandemier, og til og med hjelpe pasienter i rullestol til å kunne gå selv.

 • Kan kunstig intelligens utkonkurrere omsorgen fra en lege eller sykepleier? Hvem skal bestemme over maskinene, hvordan skal de brukes og hvilke utfordringer fører AI med seg?

 • Ishita Barua (f. 1988) er lege med doktorgrad om kunstig intelligens i medisin. Hun er en prisbelønnet AI-forsker og har vært gjesteforsker ved Harvard Medical School. Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner

En håndbok på reisen til det uforklarlige

Kari Opsal: Spirituell

 • Kari Opsal jobber fulltid som klarsynt. I Spirituell deler hun sine egne erfaringer, praktiske metoder og teknikker, og gir deg en rekke verktøy for å få bedre kontakt med din indre stemme og intuisjon. 

 • Hvorfor er du her? Finnes det en vei for deg som er riktigere enn en annen i livet? Er vi alle egentlig ett? Boka kan hjelpe deg med å finne svaret på slike spørsmål.

 • Spirituell – en håndbok på reisen til det uforklarlige kan leses fra perm til perm, eller brukes som et oppslagsverk for å fordype deg i de temaene som interesserer deg.

Dette var vår guide til sommerens beste pocketbøker 2024. Om du er på utkikk etter de aller nyeste bøkene, sjekk ut våre 17 kjappe boktips til sommerferien.