Dette er Liza Marklunds kritikerroste «Polarsirkelen»-trilogi

KrimbøkerPolitikrimDette er Liza Marklunds kritikerroste «Polarsirkelen»-trilogi

Liza Marklund revolusjonerte den svenske krimromanen på slutten av 1990-tallet og har siden solgt over 23 millioner bøker. Bli kjent med hennes nye «Polarsirkelen»-trilogi her.

Estimert lesetid 5min
Foto av Liza Marklund med omslag til Polarsirkel-trilogien
Liza Marklund er en av Skandinavias største krimforfattere og har solgt over 23 millioner bøker. Bli kjent med Polarsirkel-trilogien her. (Foto: Annika Marklund)

Før Liza Marklund ble en av Skandinavias aller største krimforfattere, vokste hun opp i Pålmark i Norrbottens skoger, tolv mil sør for polarsirkelen. Det er i dette området hennes nyeste trilogi, Polarsirkel-serien, også foregår.

Med splitter nye Stormberget er alle bøkene i serien tilgjengelig på norsk. Nettavisen triller allerede terningkast 5 og utpeker boka til «en klar kandidat til årets krim».

Så manglet det da heller ikke på lovord om de to første bøkene, Polarsirkelen og Kallmyren: VG mente bøkene «oser av fortellerglede og overskudd» og at «Marklund er en suveren forteller», mens Nettavisen kalte serien «snedig og elegant».

Liza Marklund: – Glede i å granske den jeg har blitt

Navnet på serien spiller ikke bare på handlingens geografiske plassering, men også på lesesirkelen som har en sentral plass i første bok. Bøkene hopper frem og tilbake i tid, fra 80- og 90-tallet og frem til i dag.

Liza Marklund
Liza Marklund. (Foto: Annika Marklund)

Liza Marklund begynte på serien under pandemien, da hun ønsket å se tilbake på sitt eget liv:

– Livet har gitt meg lengsel og glede i å granske det som har skjedd, den jeg har blitt, og hvordan alt til sammen danner en helhet. Slike tanker har opptatt meg under pandemien og karantener. Det har resultert i en fortelling om livsvalg og konsekvensene av disse. Tre bøker skal det bli, om et sted og en tid som har utgangspunkt i min egen bakgrunn.

Gjennom årene har hun mottatt et tjuetalls priser og utmerkelser, både i Sverige og internasjonalt, og hun er den eneste skandinaviske kvinnen som har toppet New York Times bestselgerliste.

Her er oversikten over alle bøkene i Liza Marklunds «Polarsirkelen»-trilogi.

Se alle utgaver av «Polarsirkelen»-trilogien av Liza Marklund her.

Dette er bøkene i Liza Marklunds «Polarsirkelen»-trilogi

Bok 1: Polarsirkelen

Fem tenåringsjenter i småbyen Stenträsk i Norrbotten møtes en gang i måneden for å diskutere litteratur. En av dem forsvinner sporløst sommeren 1980. Førti år senere blir hun funnet drept. Julen 2020 blir de fire kvinnene i boksirkelen, som de kalte Polarsirkelen, gjenforent for første gang etter venninnens forsvinning. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt.

Polarsirkelen har fått hele seks 5-ere på terningen, fra hhv. VG, Dagbladet, Adresseavisen, Nettavisen, Bok365 og Trønder-Avisa.

«Skarp, vittig og ondsinnet elegant», skriver Dagbladet.

«… så drivende godt fortalt at jeg gjerne skulle hatt neste bok i trilogien allerede nå.», skriver VG.

«Polarsirkelen er komponert som et stykke klassisk musikk, en whodunnit og en episk fortelling på en og samme tid», skriver svenske Aftonbladet.

Bok 2: Kallmyren

Kallmyren er en frittstående oppfølger til Polarsirkelen.

I 1990 finner Wiking Stormberg en lapp fra sin kone, Helena. Hun har gått en tur for å plukke multer. Deres nyfødte datter, Elin, er med på turen, mens sønnen Markus er hos farmor. På kvelden har ikke Helena og Elin kommet tilbake. Elin blir funnet i live ved Kallmyren, mens Helena er forsvunnet. Kroppen hennes ble aldri gjenfunnet. Den kalde myra ble hennes grav.

Mange år senere er politimester Wiking fortsatt dypt berørt av tapet av sin kone. Men så en sommerdag i 2020 mottar Markus et illevarslende brev signert med Helenas signatur. Kan hun fortsatt være i live? Men hvorfor skulle hun eller noen andre true familien hans? Wiking må spørre seg selv om han holder på å bli gal, om han ser spøkelser, eller det finnes krefter som truer ham og familien hans – og i så fall hvem eller hva.

Også Kallmyren har skåret høyt hos kritikerne, med terningkast 5 fra både VG, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen og Hamar Arbeiderblad.

«Liza Marklund er en suveren forteller», skriver VG.

«… en fortelling og et plott som overgår det meste.», skriver Hamar Arbeiderblad.

Bok 3: Stormberget

Under midtsommerfeiringen i Stenträsk flyter en kropp opp i Kallmyren. Det antas at det er Wiking Stormbergs druknede kone som endelig er funnet. Men mennesket i myra viser seg å være en mann, og han har ikke druknet. Kroppen hans har blitt festet til bunnen av myra med en stake gjennom hjertet, som en vampyr.

For Wiking betyr funnet en svimlende reise tilbake til hans egen familiehistorie. Til slutt vet han ikke hva som er sannhet og hva som er løgn, hvem som egentlig er hva – eller hvem han selv er.

Stormberget er siste del i trilogien om Stenträsk i Norrbotten. Romanen er en episk familiekrønike der politimester Wiking Stormberg og hans familiehistorie står i sentrum – men også stedet, jorden, elva, selve Stormberget.

«… en klar kandidat til årets krim», skriver Nettavisen og triller 5 på terningen.

Hele trilogien er oversatt av Kari Engen.
Se alle utgaver i «Polarsirkelen»-trilogien av Liza Marklund her.