De beste bøkene om fotball

Dokumentar og samfunnDe beste bøkene om fotball

Fotballen er full av fantastiske fortellinger og spennende fakta. Her har vi samlet de beste bøkene om fotball for voksne og barn.

Estimert lesetid 12min
Foto av fotball til sak om bøker om fotball
Bøker om fotball kan være en god inngang til lesing for ungdom – så vel som voksne. Vi har samlet noen fantastiske bøker om fotball for alle aldre. (Foto: Ohmega1982)

«The beautiful game», kalte Pelé sporten. Fotball, verdens desidert største idrett, har alltid fascinert og begeistret millioner av mennesker rundt om i verden. Mens selve sporten fanger vår oppmerksomhet på banen, er det gjennom bøker at vi kan dykke ned i de dyptgående historiene og refleksjonene fra de som har levd og pustet fotballen.

Bøker om fotball kan ta mange former: Fra de personlige historiene fra noen av tidenes største fotballstjerner – fra Pelé og MaradonaI til Zlatan og Steven Gerrard – til analytisk anlagte bøker som ser fotballen fra utsiden.

For barn og ungdom finnes det også en rekke gode bøker om fotball, både engasjerende fortellinger og faktabøker.

Her har vi funnet frem et utvalg av de beste bøkene om fotball for voksne og barn – klikk på tittelen du vil lese mer om.

Bøker om fotball for voksne:

Bøker om fotball for barn og ungdom:

Bøker om fotball for voksne

Fotball som en linse til å forstå verden

Makta i drakta av Eirik Grasaas-Stavenes

Kan vi gjennom fotballen forstå det nye Europa og den kaotiske tida vi lever i?

Og kan kjærligheten til fotballen overleve i en verden der milliardærer og stater vil utnytte menneskets jakt på mening og fellesskap?

Disse spørsmålene har sendt Klassekampen-journalist Eirik Grasaas-Stavenes ut på en reise fra Storbritannia og Ukraina, til Tyskland, Frankrike og Italia.

Og fotballreisen startet med et smell: Erling Braut Haaland og Manchester City mot Newcastle United. Grasaas-Stavenes ble overrumplet over gleden som traff ham i dette blodpengefinansierte fellesskapet som ikke en gang var hans eget. Hvorfor ropte han «føkk deg Haaland»? Hvorfor lot han seg rive så med?

Jakten på svar sendte han ut på en heseblesende fotballtur, stappfull med øl, sorg, kjærlighet og mørke hemmeligheter.

Hva kan dagens internasjonale toppfotball fortelle oss om verden vi lever i? Om oss selv og våre egne lengsler i en mørk og litt for ofte ensom tid?

Denne boka er en personlig reiseskildring fra et Europa i krig og krise, og henter sin energi fra tribunene for å fortelle en historie om fellesskap det er verdt å kjempe for.

Fra fattigdom til verdensherredømme

Pelé – Min historie av Pelé

Fortellingen om en legende. Med legendens egne ord.

Pelé ble født inn i dyp fattigdom på gata i São Paulo, og døde i 2022 som et internasjonalt ikon, og en av verdens mest bejublede fotballspillere. Hans livshistorie er like deler ekstraordinær og fortryllende.

I denne oppslukende, rørende og innsiktsfulle boka forteller han den endelige historien om sin vei til toppen. Om hvordan han vant VM 3 ganger med Brasil og ble landets mestscorende gjennom tidene. Den viser at det selv fra verdens fattigste nabolag, vokser frem mennesker som oppnår global berømmelse og suksess, og som forandrer verden og idretten sin på veien.

Elsket, hatet og hyllet

Jeg er Zlatan av Zlatan Ibrahimovic og David Lagercrantz

Jeg er Zlatan
Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic er en av verdens beste og mest myteomspunne fotballspillere. Han har vunnet åtte ligagull på rad med storklubber som Ajax, Inter, Juventus, Barcelona og Milan. Men han gir ytterst sjelden intervjuer.

I samarbeid med den svenske journalisten og forfatteren David Lagercrantz har Zlatan skrevet en usedvanlig åpenhjertig og spennende selvbiografi – om barndommen i innvandrergettoen Rosengård utenfor Malmö hvor han vokste opp med fattige foreldre fra Bosnia og Kroatia, om vennskap og fiendskap, om storlagene han har spilt på, om stjernestatus og familieliv, og om pengegalskapen i internasjonal fotball.

Dette er ikke en bok man trenger å være opptatt av fotball for å bli bergtatt av. Skrevet med en prosa som sparker og sprudler og smeller, er dette en bok som henvender seg til alle som er interessert i å lese en moderne Askepott-historie om fattiggutten fra Malmö som ble en av verdens rikeste om mest myteomspunne superstjerner.

Guden fra Argentina

Maradona – Gutten. Opprøreren. Guden. av Guillem Balagué

Diego Armando Maradona var viden anerkjent for å være et geni. Han var en av tidenes største fotballspillere, men også blant de aller mest kontroversielle. I løpet av sin landslagskarriere for Argentina spilte han 91 kamper, scoret 34 mål og deltok i fire VM-sluttspill.

Etter sin uforglemmelige «guds hånd» og sitt uforliknelige andre mål i kvartfinalen mot England, ledet han sitt Argentina til finaleseier mot Vest-Tyskland i Mexico i 1986. Hans overblikk, ballkontroll, dribleferdigheter, nærvær og lederevner på banen hadde en evne til å sette fyr på et hvert lag han spilte på.

Ved hjelp av dybdeintervjuer og førstehåndsberetninger gir Guillem Balagués biografi oss et psykologisk og sosiologisk portrett av legenden Maradona. Denne utforskningen sender Guillem på reise til Argentina, Spania, Italia og Dubai. På veien spør han seg hva det var som gjorde at så mange forgudet Maradona, og hvordan denne beundringen ga næring til hans selvdestruktive side. En side som kom sterkere og sterkere til syne, inntil han døde så altfor tidlig i 2020.

Den respekterte

Min historie av Steven Gerrard

Min historie
Steven Gerrard

Etter 27 års sammenhengende tjeneste for Liverpool football club, har Gerrard bygget seg opp en lojalitet og godvilje hos supportere og medspillere, som er vanskelig å matche. Da han spilte sin siste kamp på Anfield 16.mai 2015, var det begravelsesstemning på tribunene, og selv om veien gikk videre til spill for klubben LA Galaxy i USA, var det største og viktigste kapittelet i Gerrards fotballiv avsluttet idet han forlot ligaen hvor han hadde bygget sin karriere.

Fra dette ståstedet foretar han i Min historie et rått og usminket tilbakeblikk på en av tidenes største fotballkarrierer. Boken kaster nytt lys over avgjørende kamper – for Liverpool og landslaget, på banen og i garderoben.

Dette er de siste ordene fra en spiller som definerte en hel epoke. Som forble lojal mot sin klubb til det aller siste, og oppnådde det som er svært få fotballspillere forunt: Respekt blant spillere og supportere på tvers av alle fotballklubber i England.

You are my Solskjær

En for laget – Solskjærs united av Øyvind Alsaker og Atle Nielsen

En for laget viser hva som skjedde da Solskjær tok med seg arven fra sir Alex Ferguson inn i dagens United-garderobe. Det ble et møte mellom klubbens stolte kollektive tradisjon og en fotballvirkelighet der individene krever stadig større plass og oppmerksomhet.

Men fortellingen om Solskjærs United er også en historie om en pågående renessanse i europeisk fotball, en utvikling der stadig flere topplag ser verdien av langsiktig lagbygging fremfor kortsiktige stjernekjøp. Der spillerne er forventet å sette felleskapets interesser foran sine egne, og ta en for laget, slik Solskjær gjorde gjennom hele sin lange karriere i United-drakten.

19. desember 2018 kunngjorde verdens største fotballklubb at de hadde ansatt Ole Gunnar Solskjær som sin midlertidige manager. I halvåret som fulgte skulle nordmannen skrive fotballhistorie, først ved å bli den eneste treneren i Manchester Uniteds historie til å vinne sine åtte første kamper, deretter ved å lede laget gjennom deres dårligste rekke med bortekamper siden 1981.

Med Solskjærs første 30 kamper som ramme forteller Øyvind Alsaker og Atle Nielsen en medrivende historie om en nærmest utenkelig snuoperasjon og en tilsvarende ubegripelig nedtur.

Arne Scheies fotballquiz

Scheie spør om fotball av Christian Haugen-Flermoe og Arne Scheie

Noen bøker om fotball gir deg kunnskap, andre bøker tester den! I Scheie spør om fotball 1 og 2 fortsetter fotballorakelet Arne Scheie med å stille spørsmål fra fotballens verden. Boken er full av spørsmål om spillere, trenere, overganger, klubber, serier, cuper og mesterskap, både av nyere og eldre dato.

Test venner slekt og deg selv: Hva kan du om eliteserien, Champions League, toppscorere og fotballsanger? Er du en fotballquizer nær tabelltoppen, en typisk middelhavsfarer eller kan det bli nedrykk?

Er du glad i fotball, vil du elske denne quizboken!

Bøker om fotball for barn og ungdom

Første bok i Ballfølelse-serien

Fotball og kyss av Mikael Thörnqvist

En serie spesielt for den fotballglade jenta i familien!

Ballfølelse er en fotballserie om jentene på et fotballag som kjemper for laget på kamp og trening, og som underveis opplever spennende og utfordrende ting også utenfor banen. Serien kjennetegnes av fotballfaglig høy kvalitet og passer spesielt for de mellom 9 og 12 år.

Da Emma begynner på fotballaget, skjer det noe med henne. Hun får fart i beina og mot i hjertet! Kanskje kan hun klare å få til alt som kreves av henne nå som hun er blitt 11 år? Ikke bare må hun lære seg fotballteknikk og lagspill. Hun prøver også å samle mot til å tørre å sove over hos en venninne, gå forbi den tøffeste gjengen på skolen og vanskeligst av alt – kysse han som hun synes er så søt! Og hva er det egentlig som foregår hjemme hos en av lagvenninnene? Blir hun slått? Hvorfor vil hun ikke snakke om det?

Det å være en god lagspiller er jamme ikke bare lett.

Boken bak tv-serien «Beist»

Bare spille ball av Michael Stilson

Rosenborg mot Brann. NM-Finale G16. På Lerkendal. Fredrik står foran sitt livs viktigste kamp. Han er i kjempeform. Bare han herjer på kanten som vanlig, er proffdrømmen innen rekkevidde. Men de siste dagene før finalen forandrer alt seg.

Bare spille ball handler om å elske fotball, men ikke å være forberedt på de harde realitetene. Den handler om å prøve å glemme en jente, og klare seg uten en far. Og den handler om å vinne – uten å miste seg selv.

NRK-serien Beist er basert på Bare spille ball-serien.

Kjærlighet til klubben

Mer enn en klubb av Peder Inge Knutsen Samdal

Mer enn en klubb er en bok om elleve klubber som på hver sin måte er mer enn en fotballklubb, men også betyr noe for byen de ligger i eller for samfunnet rundt seg.

Forfatter Peder Samdal skriver blant annet om FC Barcelona og hvordan fotballklubben der har betydning for Katalonias identitet og frigjøringskamp, han forteller om hvordan fotballklubben Odd i Skien har vært en foregangsklubb for miljøengasjement i Fotball-Norge, han forteller om hvordan det har vært for supporterne til Red Bull Salzburg å se på at et kommersielt firma har kjøpt og gitt deres elskede fotballklubb nytt navn.

Samdals nysgjerrighet og kunnskap smitter over på leseren, og boken berører flere store tema, som opprør, pengemakt, politikk og ikke minst kjærlighet til fotballen.

En serie om fotball og vennskap

Mikke Milnbergan-serien av Arild Stavrum

Maradonas magi er første bok i en serie på fire om Mikke Milnbergan.

Mikke er en helt grei spiller på småguttelaget til Clausenengen. Han er bestevenn og lagkamerat med Hansa og Shearer. Deres verste fiender er Nordlandet, med det brutale uhyret Sondre Goma som spiss.

Denne sommeren skal Nordlandet slås, i serien og i Norway cup. I tillegg drømmer Mikke om Kari Hola, tenk om hun ble kjæresten hans? Sommeren 2015 blir en kamp, om både fotball og kjærlighet. Men mest av alt blir sommeren full av magi. Game on!

Det er duket for en sommer med lidenskap og eventyr. Vennskap blir satt på flere prøver i kampen om å bli best. Men ikke minst er det en sommer full av magi – Maradonas magi. Mikke Milnbergan blir aldri den samme, verken som person eller fotballspiller.

Når alle skoletimene handler om fotball

Fotballskolen – Der fotball styrer verden av Alex Bellos og Ben Lyttleton

Velkommen til Fotballskolen!

Her handler alle timene om fotball. Det er de beste timene! For fotball er en flott måte å lære om verden på. På skolen lærer elevene om hvorfor geografi gjøre brasilianerne til dyktige fotballspillere, hvordan psykologi kan hjelpe deg å score på straff og man lærer om biologien bak fotballbæsj. Du lærer selvfølgelig også hvordan DU kan bli den aller beste fotballspilleren!

Denne boka er stappfull av stilige historier fra virkeligheten, ekte vitenskap og fascinerende fakta.

Spinnvill fotballbok for barn

Grisaldo av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig

Gjør deg klar for tidenes fotballkamp med Reven og Grisungen!

Reven og Grisungen spiller fotball på Reveløkka. Men på stillingen 5-0 har Grisaldo fått nok av Bertil Fox og hans driblinger, scoringer og kjepphøye kommentarer. Han legger opp!

Så hva skal Reven gjøre da? første kamp går skikkelig dårlig, og det ser ut til at Reven må ut og kjøpe spillere …

Bildebøkene om Reven og Grisungen er høyt elsket av både barn og voksne. Her er det humor og ablegøyer og sprelske figurer i fullt monn. Grisaldo er den fjortende historien om de to kompisene, og nå har forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Per Dybvig tatt dem med over i høytlesningsboka. Det er minst like morsomt, gjenkjennelig og latterspredende.

Quiz for de fotballgale barna!

Hvor mye kan du om fotball? (6-12 år) av Aslak Bodahl

Alle elsker fotball! Nesten, hvertfall. Og her er quizboka som beviser det.

Hvor mye vet egentlig vennene dine om Erling Braut Haaland?
Eller om Chelsea og Manchester United?
Hva med landslaget?
Og hva skjedde med fotballen under korona?

Alt dette og mye mer får du vite i denne ultimate quizboka!

Hvert kapittel har også en utfordring med to ekstra vanskelige spørsmål.

Dette var beste våre tips til bøker om fotball for barn og voksne. Flere gode boktips finner du her på boktips.no.